Alle artikelen

Valpreventie 2.0: de heupairbag Wolk

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 23 mei 2019

Jaarlijks vallen 65-plussers meer dan 1 miljoen keer, waardoor 16.000 ouderen hun heup breken. De angst om te vallen onder ouderen is daarom groot: 54 procent van de senioren die zelfstandig woont is hier bang voor en 38 procent van deze groep vermijdt daarom verschillende dagelijkse activiteiten.

Valpreventie

Valangst heeft dus direct impact op hun kwaliteit van leven en bovendien: wie bang is om te vallen, valt weer sneller. Dus wat kunnen ouderen doen? Moeten ze maar stil blijven zitten?

Gelukkig is het antwoord nee. Er is voor dit probleem namelijk een oplossing gevonden: de heupairbag.

Kussentje

De heupairbag is een soort band die ouderen onder hun kleren kunnen dragen en die dus niet zichtbaar is voor de buiten­wereld. In de airbag zitten drie bewegingssenso­ren die een valbeweging herkennen en de airbag met lucht vullen voordat de heup de grond raakt.

Valpreventie Wolk

Fotografie: Anne van Gelder

In tegenstelling tot de airbag in de auto wordt Wolk geen grote ballon, maar een plat kussentje. Mocht de drager vallen, dan zorgt de airbag voor een zachte landing en helpt zo om een heupbreuk te voorkomen. Waar traditionele heupbescherming (een strakke onderbroek met schuim-pads) de klap met zo’n 5 tot 30 procent reduceert, ligt dat bij Wolk op niet minder dan 93 tot 98 procent. Bovendien kan Wolk via een app aan een contactpersoon gekoppeld worden: deze persoon krijgt een seintje wanneer de airbag in werking treedt. Een partner, zoon of dochter kan zo snel hulp inschakelen als er iets mis is. Dit geeft wat meer gemoedsrust voor zowel de oudere die valt/is gevallen als de contactpersoon. Een oudere blijft niet uren op de grond liggen en er kan gelijk actie worden ondernomen.

Voor veel senioren – maar ook voor mensen die bijvoorbeeld in een revalidatietraject zitten of om andere redenen problemen hebben met hun evenwicht – is Wolk een uitkomst. De bescherming geeft hen meer zelfvertrouwen, waardoor ze mobieler blijven en hun eigen leven kunnen blijven leiden. Bekijk ook de demonstratievideo van WOLK op Vimeo.