2024

Persoonsgebonden budget (Zvw-pgb)

Wilt u verpleging en verzorging in uw eigen omgeving liever zelf regelen? Dat kan met een persoonsgebonden budget.

Dit krijgt u vergoed

Als u recht heeft op Verpleging en verzorging in de eigen omgeving en u wilt zelf meer regie over uw zorg, dan kunt u een persoonsgebonden budget (Zvw-pgb) aanvragen.

Met een Zvw-pgb bent u verantwoordelijk voor het inhuren, inroosteren en betalen van uw zorgverleners. U moet er ook voor zorgen dat de zorg van goede kwaliteit is en dat de zorgverleners hun zorg op elkaar afstemmen. En u moet aan ons uitleggen hoe u uw Zvw-pgb gebruikt heeft.

Een Zvw-pgb vraagt dus het nodige van u. Kunt u zelf niet aan alle regels voldoen? Iemand anders mag dat ook voor u doen. Maar u mag geen gebruik maken van een pgb-bureau of andere organisatie of persoon die tegen betaling uw Zvw-pgb beheert.

De precieze voorwaarden staan in het reglement Zvw-pgb verpleging en verzorging 2024.

U vraagt een Zvw-pgb aan met het aanvraagformulier. Als wij het formulier hebben ontvangen, bellen wij u op voor een ‘bewuste keuze gesprek’. Daarin bespreken we uw aanvraag, en gaan wij na of alles voor u en voor ons duidelijk is.

Wij beslissen meestal binnen 6 weken. Als uw aanvraag akkoord is, krijgt u van ons een toestemmingsbrief. Daarin staat hoeveel uren zorg u maximaal vergoed krijgt. Met de brief kunt u contracten gaan sluiten met zorgverleners.

Hier kunt u terecht

Dat leest u in het reglement Zvw-pgb verpleging en verzorging 2024.

Wat niet vergoed wordt

  • zorg die de gemeente regelt, zoals huishoudelijke hulp (let op, want die zorg staat vaak wél in uw zorgplan)
  • verpleging en verzorging als u een indicatie heeft voor zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz): het zorgkantoor is dan uw aanspreekpunt

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Nee, geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Nee, geen eigen risico

Deze zorg valt niet onder uw eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een verwijzing of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Ja, altijd

  • indicatiestelling van een hbo-verpleegkundige
  • bij zorg in de laatste levensfase: de hbo-verpleegkundige en de huisarts hebben samen vastgesteld dat intensievere zorg nodig is omdat de laatste levensfase is aangebroken. Dit moet de hbo-verpleegkundige in het zorgdossier vastleggen

Toestemming

Ja, toestemming

U vraagt ons vooraf toestemming met het aanvraagformulier. Als we die goedkeuren, krijgt u een toestemmingsbrief. Help me even: toestemming vragen

Laatste puntjes...

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals zorg die uw gemeente regelt.

  • Lees daarom vooraf goed het reglement Zvw-pgb verpleging en verzorging 2024. Daarin staat waar u allemaal aan moet denken. Meer informatie vindt u ook op www.pgb.nl.

  • U gebruikt dit formulier om rekeningen van informele zorgverleners te declareren, of rekeningen van formele zorgverleners met een AGB-code die begint met 91. Rekeningen van andere formele zorgverleners kunt u zonder dat formulier declareren. Meer daarover leest u in het reglement Zvw-pgb.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties