2024

Zwangerschap en bevalling

Bent u zwanger? Dan heeft u extra zorg voor uzelf en uw ongeboren kindje nodig.

Dit krijgt u vergoed

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt het hele traject van begeleiding en zorg tijdens uw zwangerschap en rond uw bevalling, tot en met de controles daarna.

Tijdens uw zwangerschap

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt begeleiding en zorg door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Meestal gaat u naar een verloskundige, of soms uw huisarts. Die vertelt u alles over Prenatale screening en over wat u kunt verwachten tijdens uw zwangerschap. En bereidt u voor op de bevalling.

Krijgt u problemen tijdens uw zwangerschap, zoals hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes? Of heeft u een verhoogde kans op problemen tijdens uw zwangerschap of bevalling? Dan neemt de gynaecoloog de begeleiding over. En bevalt u in het ziekenhuis op medische indicatie.

Rond uw bevalling

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt begeleiding en zorg tijdens en na uw bevalling. Dat is de verloskundige zorg door uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Maar ook de hulp daarbij van een kraamverzorgende of verpleegkundige (‘partusassistentie’). Er zijn 3 situaties:

  1. u bevalt thuis
  2. u bevalt in een geboortecentrum , of in de polikliniek van het ziekenhuis zonder medische indicatie
  3. u bevalt in een ziekenhuis op medische indicatie

We leggen het uit.

  1. Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering de verloskundige zorg door uw verloskundige of huisarts. Als er medische problemen zijn en u toch naar het ziekenhuis moet, dan krijgt u dat ook vergoed. Dan geldt situatie 3.

  1. Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering de verloskundige zorg. Maar let op: u betaalt een eigen bijdrage voor de kraamzorg. Hoeveel dat is, leest u in de vergoeding Kraamzorg.

    Zijn er medische problemen, waardoor u alsnog in het ziekenhuis moet bevallen? Dan neemt het ziekenhuis de zorg over en geldt situatie 3. U betaalt dan geen eigen bijdrage.

  1. Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering de verloskundige zorg door de gynaecoloog. Is Ziekenhuisopname nodig? Die vergoeden wij ook.

Hier kunt u terecht

  • tijdens uw zwangerschap: verloskundige, huisarts of (bij medische indicatie) gynaecoloog
  • voor uw bevalling: thuis, geboortecentrum of (polikliniek van het) ziekenhuis

Wat niet vergoed wordt

  • kraampakket
  • steriele waterinjecties
  • hotelfaciliteiten of andere luxezorg in het geboortecentrum

Andere vergoedingen

Zorgverlener zonder contract

Kiest u voor een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan vergoeden wij uw zorg niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.

Wilt u naar een zorgverlener met een contract?

In onze Zorgzoeker checkt u snel met welke zorgverleners we een contract hebben.

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Ja, in sommige gevallen

Voor verloskundige zorg betaalt u geen eigen bijdrage, voor de kraamzorg wel. U betaalt een hogere eigen bijdrage als u in de polikliniek van het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, of in het geboortecentrum.

In andere gevallen is er een lagere eigen bijdrage voor kraamzorg thuis. De bedragen vindt u in de vergoeding Kraamzorg. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Ja, in sommige gevallen

Het eigen risico geldt niet voor verloskundige zorg. Wel voor hiermee samenhangende zorg, zoals geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek en ambulancevervoer. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een verwijzing of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Ja, in sommige gevallen

Als u naar de gynaecoloog gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts of verloskundige. Voor acute zorg heeft u geen verwijzing nodig.

Toestemming

Nee, geen toestemming

U hoeft voor deze zorg geen toestemming te vragen.

Laatste puntjes...

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die u niet nakomt (no show). En wat u allemaal aan ons moet doorgeven, zoals de geboorte van uw kind.

  • Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de verloskundige zorg die verloskundigen en medisch specialisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag
Meer contactopties