2023

Orthodontie vanaf 18 jaar

Goed kunnen bijten en kauwen is belangrijk voor uw hele gezondheid.

Deze vergoeding is er alleen voor de basisverzekering ONVZ Vrije Keuze

Wat u vergoed krijgt

Lukt het bijten en kauwen niet goed doordat uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen? Of door een afwijking van de kaak? Dan spreken we van een ‘functionele afwijking’. Orthodontie kan die vaak verhelpen. Orthodontie is het verbeteren van de stand van het gebit door een beugel.

De basisverzekering vergoedt orthodontie alleen als die nodig is door ernstige aandoeningen, zoals een aangeboren afwijking of een groeistoornis. Dit komt maar weinig voor. In de vergoeding Bijzondere tandheelkunde staat waar u dan recht op heeft. De basisverzekering vergoedt ‘gewone’ orthodontie niet.

Bent u 18 jaar of ouder en heeft u een beugel nodig? De aanvullende verzekeringen Topfit en Superfit vergoeden orthodontie vanaf 18 jaar, voor het herstellen van een functionele afwijking. Topfit vergoedt hiervoor maximaal € 500 per kalenderjaar. Superfit vergoedt die orthodontie volledig.

Hier kunt u terecht

  • tandarts
  • orthodontist

Dit wordt niet vergoed

  • orthodontie die vooral is bedoeld om het gebit mooier te maken

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor orthodontie vanaf 18 jaar betaalt u geen eigen bijdrage.

Geen eigen risico

Voor orthodontie vanaf 18 jaar geldt geen eigen risico.

Dit moet u zelf doen

U moet ons vooraf toestemming vragen

Wij vergoeden de orthodontie alleen als wij vooraf toestemming hebben gegeven. Gaat u naar een orthodontist voor een behandelplan, dan maakt u al kosten. Krijgt u van ons geen toestemming voor de behandeling? Dan betaalt u die kosten zelf.

Heeft u al een orthodontietraject gehad en moet uw retentiebeugel vervangen worden? Daarvoor hoeft u vooraf geen toestemming te vragen.

Goed om te weten

  • De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En dat vergoedingen uit het verleden meetellen als u bij ons van aanvullende verzekering wisselt.

  • Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die tandartsen en orthodontisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties