Inloggen MijnONVZ

Diagnose Behandel Combinatie (DBC)

Veelgestelde vragen over Diagnose Behandel Combinatie's (DBC)

Diagnose Behandel Combinatie (DBC) Alle veelgestelde vragen
 • Wat is een DBC (Diagnose Behandel Combinatie) / DBC Zorgproduct?

  Een DBC of DBC Zorgproduct is een code (cijfers) die de zorgvraag of diagnose en de totale behandeling van een patiënt weergeeft. Het gaat dan om álle activiteiten van het ziekenhuis en de betrokken medisch specialisten die voortvloeien uit de specifieke zorgvraag van die patiënt.

  Het ziekenhuis gebruikt de DBC of DBC Zorgproduct in zijn administratie. De DBC of DBC Zorgproduct is een unieke code.

 • Voorbeeld van een DBC of DBC Zorgproduct

  Een patiënt heeft last van zijn amandelen en maakt hiervoor een afspraak in het ziekenhuis. Hij wordt hiervoor poliklinisch behandeld. Het ziekenhuis registreert hiervoor een DBC-code of DBC Zorgproductcode.

  Als de behandeling van de patiënt is afgelopen, stuurt het ziekenhuis een rekening waar de DBC-code of DBC Zorgproductcode op staat. Een DBC of DBC Zorgproduct sluit normaal gesproken aan het eind van het behandeltraject en anders in ieder geval na 365 dagen bij behandeltrajecten die voor 1 januari 2015 zijn gestart. Sinds 1 januari 2015 is deze maximale periode 120 dagen. Duurt een behandeling langer, dan wordt een nieuw DBC Zorgproduct geopend.

 • Een DBC of DBC Zorgproduct is een 'gemiddelde'

  Bij de vaststelling van DBC’s of DBC Zorgproducten is uitgegaan van een gemiddeld aantal behandelingen. Of iemand in de praktijk meer of minder behandelingen krijgt, is daarop niet van invloed. Dit geeft de medisch specialist de ruimte om de zorg aan te passen aan wat nodig is voor iedere patiënt.

  Sommige patiënten liggen bij een bepaalde aandoening bijvoorbeeld drie dagen in het ziekenhuis. Anderen met dezelfde aandoening, moeten langer blijven of kunnen eerder naar huis. Soms wordt er slechts één röntgenfoto gemaakt, bij andere mensen is het nodig veel meer röntgenfoto’s te maken. Voor de prijs van de totale behandeling maakt dit niet uit. De totale kosten van de zorg worden hierdoor niet hoger.

  Het komt ook voor dat een patiënt wel met een zorgvraag naar het ziekenhuis gaat, maar dat er geen diagnose wordt vastgesteld en ook niet wordt behandeld. Voor deze zorg bestaan aparte en ook goedkopere DBC’s of DBC Zorgproducten.

 • Wat is de prijs van een DBC / DBC Zorgproduct?

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft samen met de ziekenhuizen van elke denkbare zorgvraag of diagnose, de mogelijke behandeling en de kosten daarvan in kaart gebracht.

  Vervolgens is voor elke DBC of DBC Zorgproduct een gemiddeld tarief vastgesteld. In dit tarief zijn de kosten voor specialisten, verpleging en bijvoorbeeld röntgenfoto’s opgenomen. Maar ook de indirecte kosten van het ziekenhuis zijn verrekend, zoals de kosten van opleidingen, onderzoek en spoedeisende hulp. Elke DBC of DBC Zorgproduct heeft zo zijn eigen ‘prijskaartje’.

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding