Inloggen MijnONVZ

Verpleging en verzorging

Veelgestelde vragen over verpleging en verzorging

Verpleging en verzorging Alle veelgestelde vragen
 • Hoe kom ik aan een indicatie voor verpleging en/of verzorging?

  Voor een indicatiestelling neemt u contact op met een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. De wijkverpleegkundige (niveau 5) of een HBO-gediplomeerd kinderverpleegkundige (als het gaat om intensieve kindzorg) van deze organisatie stelt uw indicatie vast.

 • Hoe vind ik een wijkverpleegkundige?

  Via de huisarts, het ziekenhuis of het sociale wijkteam van de gemeente kunt u in contact komen met een verpleegkundige die voor u een indicatie kan stellen. U kunt zelf ook een thuiszorgaanbieder in de buurt benaderen voor informatie. U kunt een Zvw-pgb aanvragen middels het aanvraagformulier Zvw-pgb Verpleging en Verzorging en met de door een (wijk)verpleegkundige gestelde indicatie. Het aanvraagformulier is beschikbaar op www.onvz.nl

  .
 • Hoe vind ik een zorgverlener?

  Via de huisarts, het ziekenhuis, of het sociale wijkteam van de gemeente kunt u in contact komen met een verpleegkundige die voor u een indicatie kan stellen. U kunt zelf ook een thuiszorgaanbieder in de buurt benaderen voor informatie. U kunt een Zvw-pgb aanvragen door middel van het aanvraagformulier Zvw-pgb Verpleging en Verzorging met de door een (wijk)verpleegkundige (niveau 5) gestelde indicatie. Het aanvraagformulier is beschikbaar op www.onvz.nl.

 • Wat is het verschil tussen restitutie zorg en een Zvw-pgb?

  Bij reguliere zorg kunt u zelf een thuiszorgorganisatie kiezen die de zorg komt leveren. De thuiszorgorganisatie regelt daarna de betalingen van uw zorg rechtstreeks via ONVZ. De afspraken over de zorg worden samen met u vastgelegd in een zorgplan/persoonlijk plan. U heeft inspraak in welke zorg geleverd wordt, meestal ook in wie uw zorgverlener wordt, op welk tijdstip de zorg geleverd wordt en waar de zorg geleverd wordt. Het voordeel van reguliere zorg is dat u zelf geen administratie hoeft te voeren en zelf geen vervanging van zorgverleners bij ziekte hoeft te regelen. Dit wordt allemaal voor u geregeld door de thuiszorgorganisatie.

  Met een Zvw-pgb koopt u zelf zorg in bij informele of formele zorgverleners. Deze zorgverleners moet u zelf aansturen. U bent vrij in uw keuze van deze zorgverleners. U bent zelf verantwoordelijk voor de vervanging bij ziekte van een zorgverlener. Ook bent u verantwoordelijk voor de declaraties en uitbetaling aan zorgverleners en voor de administratie behorend bij het Zvw-pgb.

 • Hoe kan ik een Zvw-pgb aanvragen?

  U kunt het aanvraagformulier voor een Zvw-pgb downloaden op onze website.

  Deel 1 van dit formulier, de indicatiestelling, laat u invullen en ondertekenen door een verpleegkundige niveau 5 of een kinderverpleegkundige niveau 5. Deel 2 van het formulier vult u zelf in. ONVZ Zorgverzekeraar beoordeelt de aanvraag aan de hand van het volledig ingevulde aanvraagformulier en eventueel voeren wij een Bewuste Keuze Gesprek met u. U ontvangt schriftelijk de uitslag van onze beoordeling.

  De aanvraag kunt u sturen naar:
  teampgb@onvz.nl
  of
  ONVZ Zorgverzekeraar
  ZorgServiceBureau: Team Zvw-pgb
  Postbus 392
  3990 GD HOUTEN

 • Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met de indicatie?

  U moet dit eerst met de (wijk)verpleegkundige, die de indicatie heeft vastgesteld, bespreken. Komt u er samen niet uit en is de (wijk)verpleegkundige in dienst bij een zorgaanbieder, dan kunt u van de klachtenregeling van die zorgaanbieder gebruik maken.

  Als u niet samen tot een oplossing kunt komen, vergoedt ONVZ onder voorwaarden de kosten van een herbeoordeling van de indicatie. Neemt u hiervoor contact op met ONVZ ZorgConsulent.

 • Ik heb een Zvw-pgb maar ik wil de zorg niet meer zelf regelen.

  Met het wijzigingsformulier kunt u uw Zvw-pgb opzeggen. Dit wijzigingsformulier is beschikbaar op www.onvz.nl.

  U kunt zelf een reguliere thuiszorgorganisatie kiezen die de zorg komt leveren. De thuiszorgorganisatie regelt daarna de betalingen van uw zorg rechtstreeks via ONVZ.

 • Kan ik verpleging of verzorging krijgen in het buitenland?

  Wilt u deze zorg in het buitenland ontvangen, dan raden wij u aan om voor aanvang van de zorg contact op te nemen met de ONVZ ZorgConsulenten. Zij bespreken met u of de zorg voldoet aan de voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding