Inloggen MijnONVZ

Naar buiten! Schatgraven in uw eigen buurt

Een enthousiaste groep buitenliefhebbers heeft in Nederland tienduizenden verborgen schatten en zoektochten uitgestippeld. Ook
bij u in de buurt. Het is onderdeel van een vriendelijke buitensport die u met nieuwe ogen naar uw eigen stad leert kijken.

Geocaching

Geocaching is een buitenspel waarbij u op zoek gaat naar verborgen schatten of ‘caches’. Met behulp van een GPS-ontvanger loopt, fietst of rijdt u naar een gegeven locatie toe. Daar vindt u een schat, of - en dat is eigenlijk leuker - een aanwijzing voor het volgende coördinaat op de route. U gaat op pad en gaandeweg loopt u langs verborgen plekjes, leert u over de geschiedenis van uw stad, of loopt u de natuur in langs mooie uitzichten waarvan u niet eens wist dat ze bestonden.

Door de aanwijzingen te volgen, komt u uiteindelijk aan op een eindlocatie. Daar zoekt u de schat. Waar die uit bestaat, verschilt per route. De schatten variëren van kistjes met kleinigheidjes tot piepkleine kokertjes met alleen een rolletje papier, waarop mensen de bedenker van de route bedanken voor zijn inspanningen. Andere routes hebben helemaal geen tastbare schat, maar komen uit bij een mooi uitzicht of verborgen monumenten.

Afhankelijk van hoe groot de schat is, kan hij in het randje van een verkeersbord zijn verstopt of onder bijvoorbeeld een stapel met takken liggen. Het is een ongeschreven regel dat u niet al te opzichtig rondzoekt. Zo voorkomt u dat buitenstaanders de schat uit onwetendheid weggooien, in het zicht leggen of kapot maken. Als u de schat heeft gevonden, bedankt u de maker van de schat voor zijn inspanningen in het papieren logboek of op de website. 

Voor wie is geocaching geschikt?

Geocaching is geschikt voor iedereen die houdt van buiten zijn. Op www.geocaching.com staat bij elke schat (cache) hoe toegankelijk het terrein is (ook voor kinderwagens en rolstoelgebruikers) en vaak een indicatie van het aantal kilometers. Ook staat erbij hoe groot de schat is. Houd er wel rekening mee dat schat zoeken minder snel gaat dan een normale wandeling: u bent continu op zoek naar aanwijzingen, voert nieuwe coördinaten in, in uw GPS-ontvanger of telefoon en u zult onderweg veel stilstaan en genieten van de omgeving.

Zelf aan de slag? Dit heeft u nodig

Voor geocaching heeft u maar een paar dingen nodig:

  1. Een GPS-ontvanger of een smartphone met GPS
    Geocaching is een GPS-spel. U kunt dit spelen door een GPS ontvanger te gebruiken, of u een van de (gratis) apps installeren voor Android of iPhone.  Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar in
  2. Een gratis account op www.geocaching.com
    Op geocaching.com zoekt u schatten bij u in de buurt. Als u inlogt krijgt u de noodzakelijke extra informatie (zoals het beginpunt) en kunt u aan de slag.
  3. Pen, papier en een rekenmachine
    Soms moet u berekeningen uitvoeren om bij het volgende coördinaat uit te komen. Die zijn bijna nooit ingewikkeld, maar bij grotere getallen is het handig om aantekeningen te maken.  

Artikelen ONVZ Nieuws maart 2014

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding