Inloggen MijnONVZ

Veranderingen in de langdurige zorg

Vanaf 1 januari 2015 verandert de manier waarop de langdurige zorg in Nederland wordt betaald en georganiseerd. Voor gebruikers van langdurige zorg, zoals ouderen en mensen met een handicap of psychische stoornis, verandert de zorg zelf meestal niet. Wel zullen zij zich soms bij een ander loket moeten melden voor de organisatie en vergoeding van de zorg.
Een deel van de langdurige zorg wordt straks geregeld en betaald door de gemeenten en de zorgverzekeraars. Gemeenten organiseren begeleiding en ondersteuning bij onder andere zelfstandig wonen en zijn ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Verzekeraars worden verantwoordelijk voor de vergoeding van:

  • verpleging en verzorging
  • behandeling van zintuiglijke gehandicapten
  • langdurige behandeling in de geestelijke gezondheidszorg

Voor verpleging en verzorging kunt u bij de wijkverpleegkundige terecht. Deze stelt de indicatie voor zorg die u nodig heeft. Als u voor verpleging en/of verzorging in aanmerking komt, kunt u ervoor kiezen een persoonsgebonden budget bij ONVZ aan te vragen. Wanneer u nu al AWBZ zorg heeft waarvoor de indicatie nog geldig is in 2015, dan behoudt u volgend jaar automatisch recht op verpleging en verzorging. Maakt u op dit moment gebruik van een persoonsgebonden budget, dan ontvangt u in november meer informatie hierover van ONVZ.

De Rijksoverheid is een landelijke campagne gestart om de veranderingen uit te leggen. Houd de website hoeverandertmijnzorg.nl goed in de gaten. U kunt ook onze pagina raadplegen voor meer informatie.

Artikelen ONVZ Nieuws oktober 2014

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding