Inloggen MijnONVZ

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

De Japanse Marie Kondo wordt wereldwijd geprezen voor haar ‘KonMari-methode’. Dé manier om uw huis te transformeren naar een ruimte vol rust en inspiratie. We hebben de belangrijkste learnings uit haar boek ‘Opgeruimd!’ (de Nederlandse vertaling van ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’) voor u op een rij gezet. Want een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd.

Les #1 Ruim alles tegelijk op en doe het nu
Geen Franse slag, geen halfbakken werk. Marie Kondo houdt van drastisch opruimen en dat doet u dus in één keer. U trekt alles uit de kast. Alles? Ja echt alles. Zo krijgt u een goed overzicht van wat u heeft.

Les #2 ‘Word ik hier blij van?’
Vraag u bij ieder voorwerp af: ‘does it spark joy?’. Oftewel: geeft dit item mij een blij gevoel? Zo ja, dan mag het blijven. Zo niet, dan maakt u er een ander blij mee, verkoopt u het of brengt u het naar de kringloop.

Les #3 Ruim op per categorie
Volgens Kondo is het belangrijk om spullen te categoriseren. Dus: alle scheermesjes op één plek in de badkamer en niet in verschillende lades. Pas als alles een vaste plek heeft, komt er een rustige ‘flow’ in uw huis. 

Les #4 Weg met papierwerk!
Verdeel uw papieren in tweeën: papieren om te bewaren (contracten et cetera) en papieren om actie op te ondernemen (rekeningen bijvoorbeeld). De rest gooit u weg. Rigoureus? Zeker. De meeste info vindt u tegenwoordig online.

Les #5 Behandel uw bezittingen als mensen
Wat u geeft, krijgt u terug. Zo werkt het volgens Kondo niet alleen bij mensen, maar ook met spullen: als u ze koestert, zullen ze langer dienst doen. Ze gelooft dat spullen bezield zijn en bedankt haar handtas dan ook regelmatig voor een geslaagde werkdag. 

Les #6 Emotie komt als laatst
Spullen met emotionele waarde ruimt u als laatst op. Want bekijkt u fotoboeken of oude liefdesbrieven, dan schiet het opruimen niet op. Met het opruimen hiervan verwerkt u het verleden volgens Kondo.

Spiritueel proces

Wat de opruimmethode van Kondo zo bijzonder maakt, is het feit dat ze het opruimen volgens haar techniek als een spiritueel proces beschouwt. Door uw huis in één keer drastisch op te ruimen, komen sommige mensen erachter wat ze het liefste willen doen en slaan nieuwe wegen in.

Goed voor geest én lichaam

Sommige opruimers vallen zelfs af of krijgen een strakkere buik. Hoe dit kan? Volgens Kondo is de belangrijkste reden voor dit effect dat mensen door het proces leren tevreden te zijn. Materiële wensen nemen af als u drastisch opruimt. En omdat we om dezelfde reden materiële goederen verzamelen als dat we eten (om aan een behoefte te voldoen), is er een verband.

Zo zijn impulsaankopen en te veel eten beide pogingen om stress te verlichten. Als we Kondo mogen geloven, is opruimen dus niet alleen goed voor de geest, maar ook voor het lichaam. Wij zetten ‘KonMari’ alvast bij onze goede voornemens voor 2016. U toch ook?

Artikelen ONVZ Nieuws November 2015

Heeft u vragen?

Tel 030 639 62 22

Ma-vrij08.30 - 21.00 uur

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding