Inloggen Digitaal Portaal

ONVZ draagt actief bij aan bestrijding fraude

Het is u vast niet ontgaan: in de media wordt volop gesproken over onterechte declaraties in de zorg. Zorgverleners zouden mogelijk miljoenen euro’s te veel hebben ontvangen. Minister Schippers van Volksgezondheid vindt daarom onder andere dat zorgverzekeraars hun verzekerden meer inzicht moeten geven in de gedeclareerde zorgkosten. ONVZ staat hier volledig achter. Wij werken al jaren zo transparant mogelijk.

ONVZ geeft inzicht in zorgkosten

ONVZ draagt al lang actief bij aan het bestrijden van fraude. Sinds jaar en dag sturen wij onze verzekerden het Overzicht kosten voor medische zorg, met daarop de declaraties van zorgverleners. De laatste jaren kunnen klanten hiervoor ook online terecht, via de beschermde MijnONVZ-omgeving. Daarnaast bieden wij hen sinds enige tijd een (digitaal) jaaroverzicht van hun zorgkosten.

Met deze maatregelen geeft ONVZ haar verzekerden inzicht in de zorgkosten. Zij kunnen zelf nakijken of de genoemde behandelingen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Is dat niet het geval, dan kunnen ze contact met ons opnemen via het contactformulier op de ONVZ-website of een telefoontje naar ons Service Center. Uiteraard is ONVZ er zelf ook alert op dat declaraties op de juiste manier plaatsvinden.

Complexe regelgeving

Zorgverzekeraars spreken van fraude als er met opzet een regel is overtreden waarbij een (financieel) wederrechtelijk voordeel is behaald. Dit is dus wat anders dan fouten die zonder kwade opzet worden gemaakt in declaraties, bijvoorbeeld als gevolg van complexe regelgeving.

Zo hebben de veranderingen in het vergoedingensysteem uit 2012 veel impact. Zorgverleners blijken tijd nodig te hebben om hun administratie aan te passen. Ook is er soms sprake van een op het eerste gezicht hoge prijs voor een relatief eenvoudige behandeling. Dat kan te maken hebben met de manier waarop zorgverleners moeten declareren. In deze gevallen is er uiteraard geen sprake van fraude.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over fraudebestrijding, de rol van ONVZ of wat uw klanten kunnen doen? Dan kunt u contact opnemen met uw eigen relatiemanager, een mailtje sturen naar vo@onvz.nl of bellen naar
030 639 64 10.

Artikelen ONVZ Nieuws Juli 2013

Heeft u vragen?

Ma-vrij08:30 - 17:30 uur

vo@onvz.nl

Contact

Zorgverzekeringen

Uw gezondheid is onze zorg. Met uitgebreide vergoedingen, aantrekkelijke premies en persoonlijke service.

Zorgverzekeringen >
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie X Sluit deze melding