Farmacie

Toestemming vragen voor geneesmiddelen

Zo vraagt u toestemming voor geneesmiddelen.

Wanneer moet u toestemming vragen

In de volgende gevallen moet u vooraf toestemming vragen:

1. geneesmiddelen die geen handelsvergunning in Nederland hebben, maar door een arts zijn voorgeschreven voor een zeldzame ziekte. Voor geneesmiddelen zonder handelsvergunning in Nederland, die met toestemming van de IGJ of het CBG in Nederland worden gemaakt of uit het buitenland worden gehaald, hoeft u geen toestemming te vragen.

2. sommige geneesmiddelen

  • Epoprostenol (Flolan en Veletri)
  • Iloprost voor inhalatie (Ventavis)
  • Treprostinil (Remodulin)

Deze lijst kan in de loop van een kalenderjaar veranderen. Bijvoorbeeld als er een nieuw geneesmiddel wordt opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Controleer daarom altijd deze informatie. Of neem contact op met ons. 

3. afbouw van antidepressiva

Bereidt u voor het geleidelijk afbouwen van antidepressiva (SSRI’s en SNRI’s) zelf geneesmiddelen? Of laat u die daarvoor bereiden? Dan moet u hiervoor toestemming hebben.

4. dieetpreparaten

Uw apotheek beoordeelt in de meeste gevallen of de basisverzekering uw dieetpreparaten vergoedt. Voldoet u aan de voorwaarden voor dieetvoeding, heeft u een voorschrift en is er sprake van koemelkallergie? Dan moet u in de volgende situaties bij ons toestemming vragen:

  • als er geen provocatietest is gedaan
  • het kind 2 jaar of ouder is
  • er meer dan 1.000 ml per dag nodig is

Zo vraagt u toestemming 

Toestemming voor een geneesmiddel of dieetpreparaat vraagt u met een uitgebreide verklaring van de behandelend arts.

Toestemming voor het geleidelijk afbouwen van antidepressiva (SSRI’s en SNRI’s) met een apotheekbereiding vraagt u met een gemotiveerde aanvraag van de behandelend arts. Daarop moet ook een behandelschema voor de afbouw staan.

Waar stuurt u de aanvraag naar toe? 

U kunt de aanvraag rechtstreeks aan ons sturen. Graag zelfs. Dit kan via het contactformulier op deze website. Secure Mail gebruiken kan ook. Informeert u naar de mogelijkheden via apothekers@onvz.nl.

U kunt de aanvraag ook per post sturen: 

ONVZ

Afdeling Machtigingen 

Postbus 392 

3990 GD Houten

Goed om te weten

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties