Alle artikelen

Zo vergroot u het werkgeluk van uw medewerkers

  • Categorie: Preventie
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 10-13 min
  • Datum: 26 september 2022

Gelukkig zijn op je werk. Dat wil toch iedereen? Toch is het niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona de verbinding met collega’s en het werkgeluk van (thuis)werkend Nederland in verschillende sectoren is gedaald. Tijd om aandacht te besteden aan werkgeluk. Psycholoog Elze Versteeve neemt u mee en geeft tips hoe u het werkgeluk onder uw medewerkers kunt vergroten.

Zo vergroot u het werkgeluk van uw medewerkers

De laatste werkweek van september is de Week van het Werkgeluk. Het doel? Werkgeluk op de agenda van elke organisatie krijgen. En dat is belangrijk, want gelukkige medewerkers zijn namelijk de drijfveren achter uw organisatie. Maar wat is werkgeluk precies? Bij elkaar komen voor de vrijmibo, mediteren onder werktijd en een hoog salaris?

Werkgeluk: meer dan alleen een leuke baan

Elze Versteeve, psycholoog, coach en medeoprichtster van de online ontwikkeltool GRIP, legt uit wat werkgeluk inhoudt: ‘Werkgeluk gaat verder dan plezier ervaren en een “leuke baan” hebben. Het gaat ook om meer diepgaande emoties, zoals verbondenheid, inspiratie en zingeving. Ik gebruik vaak de term bevlogenheid: het gaat om de energie waarmee je werkt en de energie die je eruit haalt. Het is een manier van werken waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld wordt en waardoor je jezelf vergeet. Als je bevlogen bent in je werk, levert je baan een positieve bijdrage aan jouw leven en geluksgevoel.’

Elze Versteeve

Elze Versteeve van GRIP, gezondheidspartner van ONVZ

Gelukkige medewerkers presteren beter en zijn minder vaak ziek

Wie in staat is om het werkgeluk van medewerkers te vergroten, creëert werknemers die bewezen productiever, creatiever en innovatiever zijn. Versteeve: ‘Gelukkige medewerkers zijn daarbij meer betrokken, loyaler en werken beter samen met collega’s. Ze zijn bereid net dat stapje extra te zetten, hierdoor halen ze hun doelen en leveren betere resultaten.’
Daarnaast besparen organisaties met gelukkige medewerkers fors op ziektekosten en personeelswisselingen. Uit onderzoek blijkt dat gelukkige medewerkers gezonder en stressbestendiger zijn. Ze hebben meer mentale weerbaarheid en kunnen beter omgaan met onverwachte situaties. Hierdoor komen overspannings- en burn-outklachten minder vaak voor. Versteeve: ‘Voor zowel werknemer als werkgever loont het om te investeren in werkgeluk. Eigenlijk is het een win-winsituatie.’

Gelukkige medewerkers zijn gezonder en stressbestendiger.

Deze 3 factoren bepalen werkgeluk

Of medewerkers gelukkig zijn in hun huidige baan, hangt van verschillende factoren af. Volgens Versteeve staan drie categorieën centraal:

  1. Werk. Het werk zelf moet passen bij de persoon. Als de talenten, waarden en drijfveren van een werknemer matchen met de werkzaamheden, voelt diegene zich gelukkiger.
  2. Werkomgeving. Omgevingsfactoren als verbondenheid, steun en waardering zijn van grote invloed op het geluksgevoel. Ook de mate waarin je jezelf kunt ontwikkelen en de vrijheid die je hebt om het werk zelf in te richten, dragen bij aan werkgeluk. Ook is zingeving een belangrijke factor: heeft de medewerker het gevoel dat het werk zin heeft en dat er resultaten worden geboekt?
  3. Persoonlijke eigenschappen. Mensen die optimistischer, flexibeler en veerkrachtiger zijn, ervaren sneller een geluksgevoel dan mensen die deze eigenschappen minder hebben. Dat geldt ook voor mensen die assertiever zijn, beter kunnen aangeven wat ze nodig hebben en meer zelfvertrouwen hebben. Met deze eigenschappen worden sommigen van ons geboren, maar je kunt ze ook ontwikkelen gedurende je loopbaan.

Werkgeluk vergroten onder medewerkers: 5 praktische tips van Elze Versteeve

  1. Ga in gesprek. Vraag aan iedere medewerker wat werkgeluk voor hem of haar betekent en wat diegene nodig heeft. Vraag wat jij als werkgever kunt doen om diegene te ondersteunen zo gelukkig mogelijk te worden en zo goed mogelijk te presteren.
  2. Waardeer ieder individu. Zorg voor positieve communicatie, geef voldoende complimenten en steun iedereen. Een gebrek aan waardering is de grootste veroorzaker van ongelukkige medewerkers.
  3. Creëer ruimte. Daag medewerkers uit om aan te geven wat ze nodig hebben om zichzelf gelukkig te maken. Geef ze de verantwoordelijkheid om zelf hun werk in te richten.
  4. Geef tijd. Werknemers hebben de tijd nodig om te doen wat hen gelukkig maakt. Tijd komen we tegenwoordig allemaal tekort waardoor mensen meer bezig zijn met wat ze nog moeten dan met wat ze belangrijk vinden. Maak keuzes, stel prioriteiten en focus.
  5. Stimuleer een gevoel van trots. Mensen zijn graag trots op het werk dat ze doen en het bedrijf waarvoor ze werken. Straal samen uit dat je trots bent op wat jullie bereiken.

Bronnen: Elze Versteeve & Nyenrode.nl.

Een gebrek aan waardering is de grootste veroorzaker van ongelukkige medewerkers.
Elze Versteeve

GRIP helpt werkgevers én medewerkers gelukkiger door het leven te gaan

Psychologisch fit worden in een mentale sportschool, maar dan online. Steeds meer organisaties zetten GRIP in om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren. Benieuwd hoe GRIP uw medewerkers met werkstress kan helpen? Neem contact op met uw accountmanager of onze Werkgeversdesk via telefoonnummer 030 639 62 66 of werkgeversdesk@onvz.nl.