• Zeer ruime vergoedingen
 • Advies van ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,2

Coronavirus: veelgestelde vragen werkgevers

Het coronavirus heeft Nederland bereikt. Wat betekent dit voor u als werkgever en voor uw werknemers? Bekijk onze antwoorden op veelgestelde vragen.

Laatst gewijzigd: 11 oktober 2021

ONVZ houdt het nieuws over het coronavirus nauwlettend in de gaten. Kijkt u voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM of de Rijksoverheid.

De meestgestelde vragen over het coronavirus voor werkgevers vindt u hieronder.

Veelgestelde vragen

 • Welke vragen komen het meeste voor bij het Service Center van ONVZ?

  Een overzicht van veelgestelde vragen die binnenkomen op ons Service Center:
  • Wat gebeurt er als mijn ziekenhuis de afspraak verplaatst?
  • Kan ik nog naar de apotheek voor mijn medicijnen?
  • Wat vergoedt de basisverzekering precies?
  • Kan ONVZ nu nog doen aan wachtlijstbemiddeling?
  • Ben ik verzekerd als ik naar het buitenland ga?
  • Kan ik extra medicijnen meekrijgen bij de apotheek?
  • Ik wil mij preventief laten controleren op het coronavirus. Wordt dit vergoed?
  • Ik wil mij in het buitenland laten controleren op het coronavirus. Wordt dit vergoed?
  • Ik ben verzekerde/zorgverlener en kom door de crisis in financiële problemen. Wat kan ONVZ voor mij doen?

  Meer informatie?
  Bekijk alle vragen en antwoorden rond corona voor verzekerden.

 • Uw werknemers voorzien betalingsproblemen. Kan ONVZ helpen?

  De coronacrisis kan ervoor zorgen dat het voor uw medewerkers die bij ons verzekerd zijn even lastig is om hun premie of medische kosten te betalen. In dat geval vragen wij hen om contact op te nemen met ons Service Center. Samen met uw medewerker kijken wij dan naar de mogelijkheden om tot een betalingsregeling te komen. Samen komen wij zo tot een passende oplossing in deze moeilijke tijd.

 • Wanneer moeten uw werknemers de huisarts bellen?

  Bij koorts (meer dan 38⁰ Celsius) en luchtwegklachten, zoals benauwdheid. Of een werknemer die al wat ouder is, een chronische ziekte of minder weerstand heeft met koorts. Neem dan telefonisch contact op met de huisarts.

  Bron: RIVM

  Heeft uw werknemer andere klachten dan coronaklachten? Twijfel dan niet om ook de huisarts te bellen.

 • Uw werknemers voelen zich niet gehoord door de huisarts. Kan ONVZ helpen?

  Als een verzekerde vragen heeft over zijn of haar huisarts, dan kan de ZorgConsulent een luisterend oor bieden. Het kan zijn dat deze een verzekerde gerust kan stellen. Maar zeker in deze tijd moeten zorgverleners veel lastige keuzes maken, hoe moeilijk dat voor een verzekerde ook kan zijn. 

 • Uw werknemers willen zich preventief laten controleren op het coronavirus. Wordt dit vergoed?

  Iedereen met klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, kan zich laten testen bij de GGD. De overheid betaalt deze test. Dit valt dus niet onder de basisverzekering. Vanaf 1 december 2020 kan iemand ook getest worden als hij of zij geen klachten heeft, maar wel risico heeft gelopen op een besmetting.

   

  Laat een verzekerde zich testen bij een particuliere teststraat? Dan zijn de kosten voor eigen rekening. De overheid vergoedt dit niet. Ook de basisverzekering vergoedt de kosten dan niet.

 • Uw werknemers hebben een uitnodiging ontvangen voor een coronavaccinatie. Krijgen zij dit vergoed?

  Als uw werknemers zijn uitgenodigd voor het krijgen van een coronavaccinatie, wordt deze vergoed vanuit de overheid. Dat betekent dat uw werknemers geen eigen risico of eigen bijdrage hoeven te betalen hiervoor.

  Heeft u andere vragen over een coronavaccinatie? Bekijk dan Vragen en antwoorden over coronavaccinatie van de Rijksoverheid.

 • Zijn uw werknemers verzekerd als zij naar het buitenland gaan?

  Een oranje of rood reisadvies betekent dat alle vakanties naar een gebied worden afgeraden. Bij geel zijn vakantiereizen mogelijk, maar wordt u aangeraden wel op risico’s te letten.

  Het reisadvies is o.a. oranje (of rood) als een land of regio het coronavirus niet voldoende onder controle heeft, geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst. Welk land of welke regio in welke categorie valt, kunt u eenvoudig terugzien op nederlandwereldwijd.nl.

  Een oranje (of rood) reisadvies vanwege corona heeft geen invloed op de vergoeding van uw verzekering. Dit geldt ook voor de aanvullende verzekeringen Wereldfit en Superfit. Wel adviseren wij u de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen.

  Maximaal 180 dagen
  Maakt u gebruik van de vergoedingen uit de aanvullende verzekering Wereldfit of Superfit? Houdt er rekening mee dat wij onverkort de maximale reisduur van 180 dagen hanteren. Ook als u door een verplichte quarantaine de 180 dagen overschrijdt. De situatie rond het coronavirus kan namelijk elk moment veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals afsluiten van gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Het is uw eigen verantwoordelijkheid of u dit risico wilt nemen.

  Alarmcentrale
  Heeft u onverwacht zorg of hulp nodig in het buitenland? Neemt u dan contact op met onze alarmcentrale Zorgassistance.

 • Maakt ONVZ al extra zorgkosten door het coronavirus? En wat betekent dit voor de zorgpremie van uw werknemers?

  Op dit moment heeft ONVZ nog geen extra zorgkosten gemaakt door het coronavirus. De afhandeling van zorgkosten (door bijvoorbeeld ziekenhuizen) komt pas in een (veel) later stadium. Bij ziekenhuizen kan dit bijvoorbeeld tot wel drie jaar duren. Wat de coronacrisis betekent voor het resultaat van verzekeraars en de premie voor volgend jaar is nu dan ook nog niet te zeggen. Wel is duidelijk dat door de coronacrisis een enorme beurscorrectie heeft plaatsgevonden. Deze zal veel verzekeraars hard hebben geraakt (en mogelijk nog raken).

 • Kunnen uw werknemers hun vaccin zelf kiezen?

  Het is door de schaarste van de vaccins niet mogelijk om zelf een bepaald vaccin te kiezen. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of en welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Zo zijn het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin bestemd voor de meest kwetsbare mensen.

 • Is het vaccin van AstraZeneca wel veilig?

  Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin. Wilt u hier meer over lezen? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid.

 • Uw werknemer wil niet gevaccineerd worden en krijgt corona. Wordt de zorg dan vergoed?

  De coronazorg wordt vergoed, omdat een vaccinatie tegen het coronavirus niet verplicht is. Dit geldt ook als iemand zich niet heeft laten vaccineren.


  Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. Een vaccinatie beschermt dus niet alleen uw werknemer, maar ook zijn/haar familie, vrienden en de kwetsbare mensen om hen heen. We begrijpen het als u of uw werknemer vragen heeft. Uw werknemer moet zich goed laten informeren voordat hij/zij de keuze maakt. Op de coronawebsite van de Rijksoverheid vindt u of uw werknemer meer informatie hierover. Daarop staat ook het publieksinformatienummer 0800 – 1351. Dat is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur.

Alles over het coronavirus

Meer nieuws rondom corona lezen? Bekijk onze algemene nieuwspagina Alles over het coronavirus.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar
 

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.