Geld, groei en coaching: zó strik je jonge medewerkers
Jonge medewerkers binden aan je bedrijf is knap lastig. Vooral de zogenaamde generatie ‘ooit genoeg’. Door u goed in te leven in deze doelgroep en uw bedrijfsvoering daarop aan te passen, lukt het wél, zo zegt expert Heleen Ernst.
GenZ en millennials
Millennials zijn geboren tussen 1980 en 1995. Ze zijn handig met technologie en zijn vaak idealistisch. Ze vinden flexibiliteit belangrijker dan zekerheid, zijn ondernemend en meestal egoïstisch. Leden van Generatie Z (Gen Z), geboren tussen 1996 en 2015, zijn digital natives: ze kennen geen wereld zonder smartphones. Ze zijn een stuk realistischer en pragmatischer dan millennials. Authenticiteit en duurzaamheid vinden zij belangrijk.
Generatie ‘ooit genoeg’
Maar precies tussen deze twee generaties in, meldt zich sinds kort een nieuwe groep. Generatie ‘ooit genoeg’ noemen ze zichzelf: geboren tussen 1990 en 2000. Opgegroeid met technologie en social media, opgevoed in een omgeving waar bijna alles mogelijk was. Ze zijn veeleisend, ambitieus, snel afgeleid, maar hebben ook een enorm verantwoordelijkheidsgevoel.
“Collega’s behouden is geen quick fix”
Bedrijven hebben hun handen vol aan ‘ooit genoeg’. Heleen Ernst is oprichter van UR Skills en specialist op het vlak van verbinding tussen medewerkers: van coaching tot bedrijfscultuur. Volgens haar zien bedrijven het behouden van medewerkers te veel als een ‘quick fix’. “Ze denken: laten we een ‘purpose’ bedenken, een paar sessies over bedrijfscultuur inplannen en klaar. Maar zo werkt het niet. Vooral als je de jongere generaties wil binden, dan moet je kiezen voor een aanpak voor de lange termijn. Denk aan een ijzersterke onboarding, flexibele werkafspraken en blijvende coaching.”
Trainingen en groeitrajecten
‘Ooit genoeg’ is individualistisch, extreem kritisch én snel op dingen uitgekeken. Hoe uit zich dat op de werkvloer? Heleen: “Deze jongeren raken pas geïnteresseerd in een baan als daar een goed salaris bij hoort. Daarnaast vinden ze groei essentieel. Zij kiezen een baan om hun skills te ontwikkelen, ambities af te vinken en een interessant cv op te bouwen. Zodra ze bij de eerste baan zijn uitgegroeid, kijken ze uit naar de volgende. Speel daarop in als werkgever: bied ze voortdurend trainingen aan voor persoonlijke ontwikkeling en bespreek een groeitraject naar een volgende functie.”
Zelfvertrouwen en ongeduld
Ongeduld is in zulke trajecten een aandachtspunt. Heleen: “Ik hoorde laatst een voorbeeld van een HR-medewerker. Daar was een jonge projectleider zó zelfverzekerd en ongeduldig, dat ze na het positief afronden van haar eerste grote project meteen loonsverhoging verwachtte. Vanuit haar gedachte ‘The sky is the limit’ is zo’n verzoek best logisch. Maar een werkgever vindt zoiets algauw arrogant of ongepast. De oudere generatie is niet gewend dat ze hun werknemers moeten ‘pleasen’ om ze te binden. Maar in deze krappe arbeidsmarkt zul je wel móeten.”
“Leef je in, juich ambitie toe”
Heleen adviseert: “Probeer je in te leven in de positie van de jongere. Vanuit hun opvoeding zijn ze gewend aan hoge doelen, snelle stappen en weinig tegenstand. Schiet als werkgever niet meteen in de nee-stand. Juich de ambitie toe, maar zet daar tegenover een stappenplan voor het aanleren van de nodige skills. Die beloning zal uiteindelijk een keer komen, maar niet direct. Dat moet je duidelijk maken. Zolang ze kunnen groeien en leren van anderen in een fijne werkomgeving, groeit de kans dat jongeren blijven.”
Meedenken over innovatie
“Geef ze een rol in de toekomst van je bedrijf”, vult ze aan. “Ik sprak een man van 50+ die voor zijn drukkerij jonge medewerkers zocht. Zijn generatie vond het vanzelfsprekend dat je tot je pensioen achter dezelfde grote machines in de drukkerij staat te werken. Generatie ‘ooit genoeg’ stapt daar binnen met een totaal andere blik: zij zien zo’n apparaat als een overblijfsel uit het verleden. Ze voelen zich meer ondernemer dan collega: ze willen bezig met innovatie. Ik zei tegen hem: laat ze nieuwe processen en technieken onderzoeken voor jouw drukkerij. Zij hebben die frisse visie, ze zijn gericht op verbetering. Van zulke projecten krijgen ze energie.”
Werken vanaf vakantieadres
Ook flexibel werken geeft jongeren energie. “Thuiswerken is sinds de coronatijd een logisch onderdeel geworden van veel kantoorbanen. Maar ‘ooit genoeg’ denkt graag een paar stappen verder. Workation, bijvoorbeeld: de combinatie van hard werken en vakantie vieren. Een deel van het jaar verhuizen ze dan naar een prachtige locatie ergens ter wereld, en vanuit dáár doen ze hun werk. Vooral als er een handig tijdsverschil is, kun je vroeg opstaan, je werk afmaken en eind van de middag in de zon liggen of op de surfplank staan. Durf als werkgever zulke werkafspraken te maken.”
Burn-out voorkomen
‘Ooit genoeg’ loopt een hoog risico op een burn-out, zegt Heleen. “Dat heeft te maken met hun tomeloze ambitie, snelle leefstijl en grote zelfkritiek. Ze hebben een korte concentratieboog en leggen de lat hoog op állerlei vlakken. Dikke kans dat ze over de grenzen gaan. Werkgevers moeten deze jonge collega’s hulp bieden bij hun keuzestress en energieverdeling. Mijn tips om burn-outs te voorkomen: huur coaches in voor begeleiding én een goede adviseur die pijnpunten in jouw organisatie helpt opsporen en verzachten. Zo maak je jouw hele bedrijf toekomstgericht. Zorg dat collega’s en managers tijd en ruimte krijgen om naar elkaar om te kijken. Sociale werksfeer en mensgerichte leiderschapsstijl zorgen voor rust en regelmaat.”