• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

ONVZ wint rechtszaak tegen aanbieder wijkverpleging

26-06-2019 - Gedeclareerde zorg deels onrechtmatig en ondoelmatig en deels helemaal niet geleverd.

De rechter heeft uitspraak gedaan inzake een rechtszaak aangespannen door ONVZ tegen een V&V zorgaanbieder: op alle ingebrachte punten is ONVZ in het gelijk gesteld. Door deze uitspraak kunnen we doorgaan met het vorderen en verrekenen van € 208.000 bij de zorgaanbieder.

De rechtszaak kwam voort uit een materiële controle uitgevoerd bij de betreffende zorgaanbieder. Het onderzoek startte met opvallend hoge uren zorg per verzekerde en eindigde met onze conclusie dat zorg deels onrechtmatige en ondoelmatige was en dat een deel van de zorg helemaal niet was geleverd.

Uit de dossiercontrole volgde dat de aanbieder meermaals zorg had gedeclareerd terwijl de verzekerde niet thuis was. Ook werden activiteiten als de kattenbak schoonmaken, katten van de buren verzorgen en sport kijken gedeclareerd.

Van de circa € 222.000 die in zeven maanden tijd is gedeclareerd bleek slechts € 14.000 terecht bij ONVZ gedeclareerd te zijn. Ondanks meerdere pogingen om met de aanbieder te schikken weigerde deze om akkoord te gaan met enig reëel voorstel waardoor ONVZ genoodzaakt was de gang naar de rechter te bewandelen.

De zorgaanbieder was onder andere van mening dat het niet de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder is om de zorg op de juiste plek te declareren. De verantwoordelijkheid ligt volgens de zorgaanbieder bij de verzekerde en de zorgverzekeraar. De rechter gaat hier echter niet in mee.

De zaak was extra complex omdat de zorgaanbieder nota’s via de verzekerde had ingediend. Doordat er geen directe overeenkomst was tussen de zorgaanbieder en ONVZ (de verzekerde zat hier immers tussen) was de zorgaanbieder van mening dat wij de vordering bij de nabestaande van de verzekerde moesten verhalen. Als ONVZ vinden we het onwenselijk om nabestaanden met een dergelijke situatie te belasten. De rechter geeft ONVZ hierin gelijk.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.