• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,3

Een gesprek over zorgen voor zorg in coronatijd

26-11-2020 - 2020 is in veel opzichten een bijzonder jaar, met name door corona. Wat zijn de effecten op de zorg? En welke rol speelt ONVZ hierin? Over deze onderwerpen en meer spraken we met de raad van bestuur van ONVZ: Jean-Paul van Haarlem en Ivo van Dijk.

Sommige mensen maken zich zorgen over de kosten van de zorg in de komende jaren. Wat zullen de effecten van corona zijn op de langere termijn?

“Corona zal effect hebben op de kosten. Misschien niet zozeer op de premie. Maar als we bijvoorbeeld besluiten om meer IC-bedden te plaatsen, zal dat door de belastingbetaler betaald moeten worden. Aan de andere kant: deze crisis heeft ook laten zien dat veel zaken ook slimmer georganiseerd kunnen worden, bijvoorbeeld door het digitaal te doen, of door meer samen te werken.”

Delen van de zorg hadden en hebben het erg zwaar, terwijl andere zorg praktisch stil kwam te liggen. Wat heeft ONVZ gedaan om hierin te helpen?

“Wij hebben met alle andere zorgverzekeraars afgesproken dat zorgverleners niet de dupe mochten worden van corona. Daarom hebben we samen een regeling opgesteld, zodat zij, ook als zij geen zorg konden verlenen, toch inkomsten behielden. Zo zorgen we ervoor dat  de zorg voor onze verzekerden ook na corona beschikbaar blijft.” 

“Als ONVZ hebben we een hele actieve rol gespeeld in het maken van afspraken met de verschillende branches binnen de zorg. Met de ggz bijvoorbeeld. En zorgverleners hebben dat geld de afgelopen maanden uitbetaald gekregen. Dat ging bij ons om vele miljoenen euro’s.”

Tegelijkertijd heeft ONVZ voor komend jaar een hoop veranderd: dekkingen van verzekeringen zijn aangepast, pakketten zijn samengevoegd. Waarom eigenlijk? 

“We willen onze verzekeringen betaalbaar houden, en ons aanbod vereenvoudigen – zowel qua opbouw als in dekking. Zo willen we de keuze makkelijker maken. Een hele brede dekking is interessant voor een kleine groep, maar iedereen moet eraan meebetalen. Daar moet je een balans in vinden. Door de pakketten anders in te vullen, kunnen we de prijzen verlagen, of slechts beperkt laten stijgen. En ook belangrijk is dat we met onze uitgebreide pakketten nog steeds tot de top van de markt horen. Die positie willen we behouden.”

Hoe zet ONVZ zich in 2021 in om de zorg verder te verbeteren?

“Als zorgverzekeraar is het onze rol om de zorg toegankelijk te houden voor iedereen, maar deze ook betaalbaar te houden. Dat is best een evenwichtsoefening. Daarnaast zien we mede door corona dat het hebben van een goede gezondheid enorm belangrijk is. Als ONVZ zullen we daarom zeker doorgaan met adviseren over wat je zelf kunt doen aan je gezondheid. Onze ZorgConsulenten kunnen hier bijvoorbeeld ook bij helpen. En we hebben natuurlijk gidsingezondheid.nl, waar iedereen kan lezen over gezonder leven, de juiste balans tussen inspanning en ontspanning,  en onder meer het belang van de juiste voeding.”

“Als ONVZ willen we ook meer investeren in innovatie. Je ziet bijvoorbeeld dat dit jaar in de ggz forse stappen zijn gezet bij de digitalisering. Op die manier konden behandelingen toch door blijven gaan, ondanks corona. Daar willen we, samen met de zorgverleners natuurlijk, mee doorgaan. Ook zijn we  met Tergooi ziekenhuizen sneltesten gaan inzetten voor zorgmedewerkers, om te onderzoeken of we er zo voor kunnen zorgen dat er minder uitval van essentiële zorgmedewerkers plaatsvindt. Dat is een mooi voorbeeld van hoe je samen kunt bijdragen aan een betere zorg. Dit soort initiatieven kunnen we makkelijker nemen, omdat we nu zelf zorg inkopen en dus zelf contracten afsluiten met zorgverleners.”

mvb2019-02-01-1006-2

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.