Alle artikelen

Doen: lachen op de werkvloer

  • Categorie: Vitaliteit
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 19 augustus 2022

Dat lachen gezond is, is algemeen bekend. Maar wist u ook dat de slappe lach meer voordelen heeft die ook nog eens heel goed van pas komen op de werkvloer? Van deze zes voordelen krijgt u gegarandeerd een lach op uw gezicht.

Doen: lachen op het werk

Voordeel 1. Een goede grap zorgt voor ontspanning

Een beetje druk op de ketel is nooit erg, maar stress op de werkvloer heeft u natuurlijk liever niet. De oplossing: maak een goede grap. Daarmee maakt u uw collega’s niet alleen aan het lachen, maar verlicht u gelijk eventuele spanning en stress. Bij hen en bij uzelf. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stanford dat lachen het stresslevel verlaagt en zorgt voor een beter slaappatroon. Dit komt doordat de hersenen tijdens het lachen de productie van de stresshormonen cortisol en adrenaline verminderen. Maak dus tijd voor een stukje ontspanning tussen die kantooruren door. Dat werkt een stuk relaxter!

Voordeel 2. Meer lachen betekent een beter geheugen

Ons lichaam neemt tijdens het (schater)lachen meer zuurstof op, waardoor we meer lucht kunnen opnemen in de hersenen. Dit werkt bevorderend voor het geheugen. Je hersenen hebben namelijk altijd 25% meer zuurstof nodig dan de rest van je lichaam. Door veel en vooral hard te lachen, kan deze zuurstof sneller worden opgenomen. Uw werknemers worden dus niet alleen relaxter van lachen, ze onthouden ook nog eens veel meer.

Voordeel 3. Lachen is een work-out achter het bureau

Volgens de Universiteit van Stanford verbranden we met een goede lachbui net zoveel calorieën als met tien minuten roeien. Alleen al met een glimlach gebruiken we maar liefst twintig spieren. Je traint tijdens het lachen ook je rug, benen en buik. We hebben niets voor niets wel eens ‘buikpijn van het lachen.’ Dus laat die buikspieren maar komen! En wil je het sporten na werk een keer overslaan? Ga dan maar alvast zitten voor een goede lachbui.

Voordeel 4. Lachende collega’s zijn gelukkige werknemers

Dat lachen écht gezond is, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kansas, waarbij een happines-experiment antwoord geeft op de vraag: worden we écht gelukkiger van lachen? Wanneer we iets grappig vinden en daardoor lachen, gebeurt er van alles met ons lichaam. De gelukshormonen endorfine, dopamine en seratonine worden al na negentig seconden glimlachen aangemaakt. Deze hormonen maken ons gezonder en gelukkiger. Er wordt zelfs gezegd dat endorfine een natuurlijke pijnstillende werking heeft. Meer lachen zou dus zomaar een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van ziekteverzuim op kantoor.

Voordeel 5. Vaker lachen is harder werken

Volgens schrijver en humorist Deb DiSandro, die onder andere veel spreekt over de kracht van het lachen op de werkvloer, roept humor positieve emoties op. Door deze emoties te waarderen, beïnvloedt lachen positief de emotionele intelligentie. Zolang het lachen maar niet ten koste gaat van een ander. Dit zou juist averechts kunnen werken. Uit weer een ander onderzoek, van Tempo-Team, blijkt dat vier op de vijf werknemers humor belangrijk vindt op de werkvloer. Een kwart van de werknemers geeft zelfs aan dat mensen die vaker lachen, ook harder werken. Dat is een win-win situatie voor u als werkgever!

Voordeel 6. Lachen bevordert een goede werksfeer

Humor kan waardevol zijn voor uw personeel, omdat het simpelweg een goede werksfeer bevordert. Een goede sfeer werkt motiverend en zorgt onderling voor binding, wat weer positief is voor de bedrijfscultuur. De productiviteit wordt verhoogd en men toont normaliter meer inzet en creativiteit. En dat allemaal door één goede grap!

Ergo: zorg dat er op de werkvloer voldoende ruimte is om te lachen. Er mogen af en toe best wat foute grappen gemaakt worden om de spanning (en dus het ijs) onderling te breken. Houd die vrijdagmiddagborrel op de agenda en neem elkaar niet altijd te serieus. Zo verzekert u zichzelf van een glimlach op uw gezicht, die van uw werknemers én klanten.