Alle artikelen

Superbrains: word baas in eigen brein

  • Categorie: Vitaliteit
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 26 juni 2021

Superbrains begon ooit als een idee voor een app voor ADHD’ers. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvol en vernieuwend E-health platform, dat voor iedereen beschikbaar is. Wat maakt Superbrains nou precies zo uniek?

superbrain

Initiatiefnemer van Super Brains is Rutger den Hollander. Hij heeft zelf ADHD en begon ooit met Superbrains om zijn eigen behandeling te verbeteren. “Ik stond soms ’s ochtends in de badkamer en vroeg me dan af wat ik daar ook al weer moest doen. Even later zat ik in de auto en realiseerde dat ik me had moet scheren. Dat soort dingen gebeurde mij als ADHD’er heel vaak en daar wilde ik iets op verzinnen.”

“Een groot deel van een behandeling van ADHD draait om veranderingen in levensstijl en gewoonten. Superbrains helpt heel pragmatisch en effectief om dat te realiseren. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt geven we daar praktische tips voor waar je op de juiste momenten aan wordt herinnerd. Al snel merkten we dat de aanpak van Superbrains eigenlijk bij heel veel mentale aandoeningen positief werkte. Want iemand met ADHD kan slecht slapen, maar iemand met depressie of iemand met stress kan ook slecht slapen.”

Door experts én ervaringsdeskundigen

Superbrains werkt samen met verschillende experts. Bijvoorbeeld met Sandra Kooij, psychiater en expert op gebied van ADHD bij volwassenen, en met J. Russell Ramsay van Penn University en specialist in cognitieve therapie bij ADHD. “Maar we luisteren juist ook veel naar de gebruikers,” zegt Den Hollander. “Als we feedback krijgen van gebruikers of we zien in de cumulatieve data dat iets niet werkt, dan passen we het direct aan. We zijn continu aan het optimaliseren, zodat behandelingen zo effectief en leuk mogelijk zijn.”

Voor behandelingen, zelfzorg en preventie

“De app en het platform zijn tot nu toe vooral ingezet in behandeltrajecten, waarbij de behandelaar mee kan kijken met de behandeling. Maar de app is nu beschikbaar voor iedereen. Er zijn gecertificeerde zelftests en zelfhulpprogramma’s. We bieden ook laagdrempelige hulp aan van onze coaches, zodat je niet meteen een zwaar traject in hoeft te gaan. En je kunt altijd direct aan de slag, want er zijn geen wachtlijsten. Heb je wel behoefte aan een behandeling? Dan begeleiden we je naar een intake bij een behandelaar.”

Dagelijks bezig met verbeteren

“Het grote voordeel van Superbrains is de laagdrempeligheid en de frequentie waarmee je met je behandeling bezig bent. We gebruiken gamification en effectieve herinneringen om mensen te motiveren. Voorheen zag je je behandelaar misschien één keer in de twee weken. Nu zien we dat onze gebruikers gemiddeld drie keer per dag met hun behandeling bezig zijn. Dat is een gigantisch verschil en heeft een grote impact op een verbetertraject. Wanneer je als gebruiker de resultaten daarvan zo snel merkt, heeft dat ook een enorm motiverend effect.”

Coronacrisis en gezonde levensstijl

“We zien ook dat door de coronacrisis en het thuiswerken problemen bij mensen meer aan de oppervlakte zijn gekomen. Tegelijkertijd zoeken mensen met deze problemen niet direct professionele hulp met een zwaar behandeltraject. Wij kunnen deze mensen op een laagdrempelige manier helpen. We bieden pragmatische modules aan voor stressvermindering, slaapproblemen en een gezonde levensstijl. Zo voorkomen we dat grotere problemen ontstaan en zorgen we dat mensen gelukkig blijven.”

Superbrains en ONVZ

Superbrains is onderdeel van het ONVZ Gezondheidsnetwerk. De partners die deel uitmaken van ons netwerk selecteren we met de grootste zorg. Werkgevers met een collectieve zorgverzekering bij ONVZ kunnen hier direct gebruik van maken en kunnen de Superbrains-app tegen een gereduceerd tarief toepassen. Daarnaast heeft u als collectiviteit het voordeel dat u een ideale mix van gezondheidspartners kunt inzetten, die aansluit op de behoefte van uw medewerkers.

Meer weten over hoe Superbrains werkt? Lees dan ook het artikel Superbrains: de game die stress voorkomt