• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

De Brexit nadert: wat betekent dat voor u?

23-01-2020 - Het Verenigd Koninkrijk wil de Europese Unie per 31 januari 2020 verlaten. Dit kan gevolgen hebben voor uw basisverzekering. Welke gevolgen? Dat leggen we u graag uit.

Deal or no-deal?

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben inmiddels een akkoord gesloten over het uittreden van het VK uit de EU. Het Britse parlement en het Europese Parlement moeten dit akkoord nog goedkeuren voordat alles in gang kan worden gezet. Beide parlementen stemmen hier eind januari over.

Wanneer zowel de EU als het VK akkoord gaan, volgt er een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In dat geval verandert er komend jaar niets voor u. Gebeurt dit niet (wat onwaarschijnlijk is), dan is de Europese regelgeving per direct niet meer van toepassing in het VK. In dat geval moet u opletten als u met vakantie gaat of tijdelijk in het VK gaat werken.

Overgangsperiode

Wanneer er een 'deal' wordt gesloten, volgt eerst een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. De EU en het VK gaan in deze periode met elkaar onderhandelen over de exacte regels en wetgeving die dan per 1 januari 2021 in zullen moeten gaan. Als dat nodig is, dan kan de overgangsperiode nog 2 jaar worden verlengd.

Vakantie

Het is onwaarschijnlijk, maar het zou dus kunnen dat ofwel het Europees Parlement, of het Britse parlement toch niet akkoord gaat met het gesloten akkoord. Er is dan per 1 februari sprake van een 'no deal'. Het VK verlaat in dat geval de EU zonder afspraken of overgangstermijn.

Is dat het geval en gaat u met vakantie naar het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland)? Hou er rekening mee dat uw EHIC (European Health Insurance Card) dan niet meer geldig is in het VK. Gemaakte zorgkosten moet u daardoor eerst zelf voorschieten. Daarna kunt u deze bij ONVZ declareren.

Tip: sluit de aanvullende verzekering Wereldfit af. Dit kan nog tot en met 31 januari 2020. Wereldfit vergoedt wereldwijd uw spoedeisende zorg, dus ook in het VK. U hoeft deze kosten dan niet zelf voor te schieten.

Verdragspolis

Werkt, woont of studeert u in het VK, of ontvangt u daar pensioen? Dan verandert ook voor u in de overgangsperiode niets. Bij een 'no deal' moet u echter rekening houden met het volgende.

U werkt in het VK

U bent alleen nog verzekerd in het VK. Vraag bij uw zorgverzekeraar in het VK na hoe het zit met de vergoeding van zorg in Nederland.

U woont in Nederland en krijgt pensioen uit het VK, of u bent gezinslid van iemand die daar werkt of pensioen ontvangt

Aangezien u niet werkt, moet u zich verzekeren in uw woonland: Nederland. Sluit binnen 4 maanden een zorgverzekering af.

U bent voor studie in het VK

Uw verzekering wijzigt niet, maar u kunt uw Europese zorgpas (EHIC) in het VK niet meer gebruiken. U betaalt rekeningen eerst zelf en kunt deze dan bij ons indienen. U krijgt dan een vergoeding volgens de voorwaarden van uw zorgverzekering in Nederland.

Tip: informeer in het VK of u gebruik kunt maken van de National Health Service (NHS) en sluit de aanvullende verzekering Wereldfit af. Wel is het zo dat de Wereldfit maar voor 180 dagen aan een stuk dekking biedt.

Laatste ontwikkelingen

Bent u benieuwd naar de laatste stand van zaken rondom de Brexit? Op de website www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/brexit-stand-van-zaken vindt u meer informatie.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.