Nieuws- en persberichten

Groot deel Nederlanders leeft gezonder ten tijde van corona

30-03-2020 - Veel Nederlanders zijn ten tijde van corona gezonder gaan leven. Wel voelt een kwart van de Nederlanders zich eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van ONVZ.

Een groot deel van de Nederlanders is ten tijde van corona gezonder gaan leven. Ondanks de beperkende maatregelen is 20% sinds de thuiswerkmaatregelen meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Wel valt de afname van sociale contacten ons allemaal zwaar; een kwart van de Nederlanders voelt zich de laatste weken eenzaam.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction in opdracht van zorgverzekeraar ONVZ onder 1.044 Nederlanders. Sinds 9 maart hebben de meeste Nederlanders door #StayHome hun leefstijl drastisch moeten aanpassen.

Sociaal contact

Door de nieuwe omstandigheden is 20% meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. 17% is zelfs beter gaan slapen. Het zwaarst valt het afgenomen sociale contact. Zo zegt een kwart zich sinds 2 weken eenzaam te voelen. We missen met name het contact met collega’s (81%) en familie en vrienden (78%). Ook buiten zijn wordt gemist (64%).

Grote verschillen

Niet iedereen heeft meer tijd om meer te bewegen en gezonder te eten. Bovendien ervaart de helft door de situatie meer stress, de andere helft juist niet. Ook heeft de ene helft van de mensen meer tijd om te ontspannen en de andere helft juist niet.

"Voor mensen voor wie de impact van het coronavirus zelf beperkt is, zien we grote verschillen tussen bijvoorbeeld alleenstaanden en gezinnen", licht Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van ONVZ toe. "Voor veel alleenstaanden is het een heel stille en soms eenzame periode, terwijl het voor werkenden met kinderen heel lastig is om alle ballen in de lucht te houden."

Online bewegen

Een kwart van de Nederlanders heeft inmiddels online beweegmogelijkheden ontdekt. ONVZ geeft op Gids in Gezondheid niet alleen tips over bewegen, maar ook over gezonde voeding, ontspanning en sociale contacten. Jochem Uytdehaage geeft dagelijks tips om in en rond huis lichamelijk en mentaal fit te blijven. De oud-topschaatser laat zien hoe je je thuiswerkplek kunt inrichten, maar ook hoe je je bureau kunt gebruiken voor push-ups.

Rol van de zorgverzekeraar

ONVZ heeft enorme waardering voor de inzet en flexibiliteit van alle zorgverleners die nu alle zeilen bijzetten om de noodzakelijke zorg te kunnen blijven geven. "Als zorgverzekeraars werken wij er momenteel hard aan om zorgverleners in deze periode zoveel mogelijk financieel en administratief te ontlasten", zegt Van Haarlem. "Zodat zorgverleners zich kunnen richten op het allerbelangrijkste: het verlenen van zorg."

Over ONVZ

ONVZ heeft geen winstoogmerk en daarmee staat het belang van de verzekerden voorop. Als verzekeraar helpen en inspireren wij onze leden bij een goed en een gezond leven. Uiteraard is ONVZ er voor wie ziek is en zorg nodig heeft, maar ook voor wie gezond is en dat wil blijven. Hoogwaardige service en dienstverlening zijn hierbij essentieel: ONVZ biedt vrije zorgkeuze, zodat verzekerden de beste zorg krijgen, met de beste specialist die bij iemands zorgvraag past. Uit onafhankelijke onderzoeken blijkt dat dat ONVZ jaar in jaar uit hoog scoort op klanttevredenheid en op vertrouwen dat verzekerden in ons hebben. www.onvz.nl.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties