• Eersteklas Zorgverzekering
  • Snel geholpen door ZorgConsulent
  • Klantwaardering 8,2

ONVZ in 2020: ondersteuning bieden waar mogelijk

10-06-2021 - Het afgelopen jaar was voor veel mensen geen makkelijk jaar. Zo moesten zorgmedewerkers vanaf maart alle zeilen bijzetten en kregen zij, nauwelijks bekomen van de eerste golf, met een tweede en derde golf aan coronapatiënten te maken. Bij ONVZ hebben we geprobeerd het zorgveld en onze verzekerden zo goed mogelijk te ondersteunen. In dit bericht vindt u een beknopt overzicht van onze activiteiten in 2020.

We zijn er als ONVZ trots op dat we in 2020 konden bijdragen aan het opvangen van de grote gevolgen van corona voor de zorg. Zo hebben wij een actieve rol gespeeld in het financieel ondersteunen van onder meer ziekenhuizen en umc's, waar veel afdelingen tijdelijk hun werk niet konden doen. Tot nu toe hebben we € 82 miljoen uitgekeerd aan continuïteitsbijdragen voor zorgverleners en de extra kosten die zij moesten maken, bijvoorbeeld voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Belletje tijdens de lockdown

Ook voor onze leden was het vaak niet makkelijk: velen hadden angst voor het virus, moesten thuiswerken met de kinderen thuis of hadden zorgen over het behoud van werk.

Daarom probeerden we er ook voor hen te zijn. Zo konden velen van hen tijdens de lockdown in het voorjaar rekenen op een belletje van onze collega's. Gewoon om een praatje te maken in een tijd waar verbinding met elkaar moeilijk was. Ook hebben we hen op andere manieren ondersteund om dit jaar zo goed en gezond mogelijk door te komen.

Tips om fit te blijven

Zo gaf oud-topschaatser Jochem Uytdehaage met korte filmpjes dagelijks tips om in en rond het huis lichamelijk en mentaal fit te blijven. Wij deelden deze video’s onder meer via de nieuwsbrief met onze leden. Op deze manier geven we invulling aan de verenigings¬gedachte die ONVZ sinds de oprichting in 1933 kenmerkt.

Net zoals bij veel organisaties zijn de meeste medewerkers van ONVZ in maart 2020 plotseling gaan thuiswerken, en doen dat nog steeds. Dat was niet altijd makkelijk, maar zij hebben zich desondanks vanuit huis iedere dag ingezet voor onze leden én hard gewerkt aan het verder verbeteren van onze organisatie.

Zelfstandig zorg inkopen

Zo hebben we in 2020 voor het eerst volledig zelfstandig zorg ingekocht. Daarnaast hebben we veel tijd gestoken in het verbeteren van onze premiepositie en werken we aan het nog beter maken van onze klantbediening. Bijvoorbeeld door als organisatie steeds wendbaarder te worden, en door onze digitale kanalen steeds weer te verbeteren omdat deze kanalen voor onze klanten steeds belangrijker worden.

Maximale vergoedingen wijkverpleging en ggz

Een van de maatregelen die we hebben genomen om onze premiepositie te verbeteren, is het invoeren van maximale vergoedingen voor twee vormen van zorg: wijkverpleging en ggz. Hoewel de meeste van onze leden niets van deze aanpassing zullen merken, was dit voor ons een grote stap. Keuzevrijheid zit in het dna van ONVZ en bij een dergelijke wijziging gaan we niet over één nacht ijs. Wij zijn er zeker van dat we hiermee de juiste koers hebben ingezet om nog vele jaren maximale vrijheid te bieden aan al onze leden.

Nieuw label: Jaaah

En dan is er het label Jaaah dat we succesvol hebben geïntroduceerd in het najaar van 2020. Jaaah heeft een scherpe premie, en richt zich op mensen die geen tijd hebben om zich te verdiepen in een zorgverzekering maar wel zeker willen weten dat ze goed verzekerd zijn als het onverwachts tegenzit. Door Jaaah kunnen we er zijn voor nog meer mensen uit een nieuwe generatie.

Verbetering resultaat

Het financiële resultaat van ONVZ over 2020 is verbeterd ten opzichte van 2019. Hier zijn meerdere redenen voor:

  • het risicovereveningssysteem is de afgelopen jaren verbeterd, waardoor wij beter worden gecompenseerd voor de zorgkosten die wij vergoeden;
  • de gedeeltelijke compensatie vanuit het Zorgverzekeringsfonds van gemaakte kosten die het gevolg zijn van de coronacrisis;
  • beleidswijzigingen waaronder het invoeren van maximale vergoedingen en het doorvoeren van aanpassingen in onze aanvullende verzekeringen.

Tot slot

ONVZ is een vereniging zonder winstoogmerk en wij gebruiken een positief resultaat om te investeren in de zorg voor onze leden. Daarnaast moeten wij een deel van onze reserves aanhouden om mogelijke tegenslagen in de toekomst op te kunnen vangen. Aanwezige bovenmatige reserves zetten wij onder meer in om de premiestijging over de jaren heen voor onze leden te dempen.

Verder lezen? Bekijk ons jaarverslag 2020

Heel veel ontwikkelingen dus voor een jaar. Over deze ontwikkelingen en een aantal andere onderwerpen kunt u verder lezen in ons interactieve jaarverslag 2020.

Wij wensen u veel leesplezier.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.