Nieuws- en persberichten

Reguliere zorg voor een deel weer van start

23-04-2020 - In de persconferentie rondom het coronavirus was er ruimte voor voorzichtig optimisme. Niet voor iedereen was er positief nieuws, toch zijn er nu lichtpuntjes. Zo wordt de reguliere zorg (deels) weer opgestart. In dit bericht leest u hier meer over.

Na een periode waarin alles draaide om de bestrijding van het coronavirus, start nu de reguliere zorg voor een deel weer op. Natuurlijk is het nog even volhouden. Zorg daarbij goed voor uzelf. Blijf gezond en als u zich niet goed voelt, bel dan vooral een zorgverlener.

Een vraag stellen aan uw huisarts, tandarts of een andere zorgverlener, kan dat?

Dat kan zeker. Veel huisartsen maken zich zorgen omdat zij minder vragen krijgen van mensen. Terwijl zorgverleners de afgelopen tijd hard hebben gewerkt om patiënten ook nu zo goed mogelijk te helpen: via de telefoon, met beeldbellen of via een e-mailconsult.

Dus maakt u zich ongerust over uw gezondheid? Bel dan gerust met uw zorgverlener of neem contact op via internet. Dan kijkt u samen wat in uw situatie het beste is om te doen. Uw zorgverlener staat op deze manier altijd voor u klaar.

Tip van huisartsen
Heeft u vragen over uw gezondheid? Kijk dan eens op thuisarts.nl. Deze website is gemaakt door huisartsen. U vindt er betrouwbare informatie en ziet direct wanneer het verstandig is om contact op te nemen met uw huisarts.

Kunt u weer naar uw tandarts, mondhygiënist of orthodontist?

Vanaf dinsdag 23 april 2020 mogen tandartsen, mondhygiënisten en orthodontisten de reguliere mondzorg weer oppakken. Heeft u geen klachten die te maken hebben met corona? Dan kunt u bijvoorbeeld weer een afspraak maken voor een gebitscontrole. Wel stelt de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dat het daarbij belangrijk is dat voorlopig de meest noodzakelijke mondzorg wordt opgepakt. Daarna kan er ruimte komen voor uitbreiding van de reguliere zorg.

Door alle maatregelen, zoals de regel van 1,5 meter afstand, ziet uw bezoek er wel wat anders uit dan u gewend bent. U krijgt bijvoorbeeld de vraag om niet te vroeg aanwezig te zijn, zodat er niet te veel mensen in de wachtruimte zitten. Ook kan er natuurlijk een achterstand zijn bij uw mondzorgverlener. Daardoor kunt u misschien niet direct langskomen voor hulp. Voor spoedzorg was uw mondzorgverlener altijd al bereikbaar en dit blijft ook zo.

Kunt u weer naar het ziekenhuis als u zorg nodig heeft?

Ziekenhuizen zetten de deuren weer een klein beetje open voor zorg die door de coronacrisis tijdelijk niet mogelijk was. Er is landelijk afgesproken in welke volgorde deze zorg weer wordt opgepakt. Patiënten met dringende zorgproblemen kunnen als eerste weer naar hun arts in het ziekenhuis. Ziekenhuizen en regionale netwerken regelen wie wanneer aan de beurt is. De leiding ligt dus bij hen. Wachtlijstbemiddeling door bijvoorbeeld de ZorgConsulenten is daarom nu niet mogelijk.

Tot slot: de speciale telefoonlijn

Het kan ook zijn dat u gewoon behoefte heeft aan een goed gesprek of dat u uw zorgen wilt delen met iemand. Het zijn immers bijzondere tijden en het is niet altijd makkelijk om alle maatregelen vol te houden. Wij helpen u daar graag bij.

Speciaal voor u heeft ONVZ begin deze maand een telefoonlijn geopend : 030 639 62 90. We zitten voor u klaar om naar u te luisteren. De lijn is elke werkdag geopend van 08.30 tot 17.00 uur. Zo zijn we er voor elkaar.

Alles over het coronavirus

Meer nieuws rondom corona lezen? Bekijk onze algemene nieuwspagina Alles over het coronavirus.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties