Nieuws- en persberichten

Zorgverzekeraars formuleren plan voor betere ggz

21-07-2020 - De ggz in ons land staat onder grote druk. Daarom komt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) met een plan om de sector er weer bovenop te helpen.

De ggz wordt complexer en groeit sneller dan de sector aan kan. Er is veel verzuim en verloop in de sector, er zijn lange wachtlijsten en veel grote ggz-instellingen kampen met flinke financiële problemen. 

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, hebben de zorgverzekeraars, na gesprekken met bijna zeventig psychiaters, psychologen en andere deskundigen, samen een visie geschreven over hoe ze de komende vijf jaar de problemen binnen de ggz willen oplossen.

De zorgverzekeraars vinden dat het tijd is voor een discussie over wat de samenleving mag verwachten van de ggz. Maken we van levensproblemen bijvoorbeeld niet onnodig een medisch vraagstuk? Zouden we de samenleving niet mentaal weerbaarder moeten maken en als samenleving niet meer moeten investeren in (sociale) ondersteuning vanuit de gemeente?

Kijk ook naar iemands sociale omgeving, zegt Jean-Paul van Haarlem, de bestuursvoorzitter van ONVZ en vicevoorzitter van ZN. “Waarom heeft iemand paniekaanvallen? Je ziet vaak dat er ook andere problemen zijn. Schulden bijvoorbeeld. De gemeente heeft een belangrijke rol in de schuldhulpverlening. De oplossing kan best eens daar liggen.”

De huidige manier van vergoeden heeft soms een ontwrichtende prikkel, aldus de zorgverzekeraars. Instellingen krijgen namelijk te weinig betaald voor zware patiënten en te veel betaald voor de lichte. De zorgverzekeraars stellen voor om de vergoedingen voor lichte klachten te verlagen en de betalingen voor zware problematiek te verhogen. Dat lost ook het probleem op dat instellingen nu vaak zware cliënten niet willen, omdat die te duur zijn. Met als gevolg dat er wachtlijsten zijn voor de groep die het meest dringend hulp nodig heeft.

Lees het hele artikel op de website van Trouw.

Lees het volledige rapport van ZN.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties