Gezondheidsnetwerk

Mentale veerkracht

Als werkgever wilt u stress bij uw medewerkers zoveel mogelijk voorkomen en beperken. Dan is het belangrijk hen te helpen hun veerkracht te vergroten. Veerkrachtige medewerkers zijn positief, kunnen goed omgaan met veranderingen en herstellen sneller van tegenslagen. 

ONVZ biedt diverse mogelijkheden om de mentale gezondheid en veerkracht van uw medewerkers te vergroten. Heeft een medewerker toch klachten die met stress of burn-out te maken hebben? Ook dan staat ONVZ klaar voor u en uw medewerkers.

Regular image

Burn-out herkennen en voorkomen

Langdurige stress kan leiden tot burn-outklachten, en in sommige gevallen tot een burn-out. Daarmee bedoelen we ernstige mentale uitputting. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat medewerkers niet goed hun grenzen kunnen bewaken of werk en privé niet goed kunnen scheiden. Daarnaast kan er sprake zijn van onvoldoende: 

  • ruimte om te bepalen wat ze doen en hoe ze dat doen 
  • waardering  
  • ontwikkelmogelijkheden 

Steeds meer werknemers voelen zich uitgeput, waarbij stress en hoge werkdruk belangrijke oorzaken zijn. In 2023 had bijna 1 op de 5 (19%) werknemers last van burn-out klachten. Dit cijfer is nog hoger binnen het onderwijs (24,1%), de zorg (20,3%), en zakelijke dienstverlening (20%)*  

Voor werkgevers is het van groot belang om burn-outklachten te herkennen en actief te voorkomen, aangezien het kan leiden tot:

  • verzuim
  • verminderde productiviteit
  • slechtere werksfeer

De totale verzuimkosten door werkstress bedroegen 3,3 miljard euro in 2018**. ONVZ helpt u graag met het voorkomen van burn-outs, door in te zetten op beleid en interventies die bijdragen aan veerkrachtige en energieke medewerkers. En wanneer zich toch een burn-out voordoet in uw organisatie, zorgen we dat uw medewerker zo spoedig mogelijk aan de slag kan met het herstel en daardoor weer sneller aan het werk kan.
 

* NEA 2023, TNO/CBS 
** Factsheet Werkstress 2020, TNO 

Informatie

ONVZ heeft veel informatie en tips over het bevorderen van de mentale gezondheid. Zowel voor u als werkgever, als voor uw medewerkers. 

  • Voor u als werkgever: relevante artikelen over het onderwerp kunt u vinden op Job Werkt.
  • Voor uw medewerkers: Uw medewerkers kunt u wijzen op de pagina Mentaal in balans, vanuit waar er meer informatie, tips en vergoedingen te vinden zijn over het voorkomen van (werk)stress en burn-outs. Of u kunt onze artikelen doorsturen, die u in Gids in Gezondheid vindt.

Werkfit

Met Werkfit bieden we uw werknemers preventieve mentale hulp aan, zoals een gezondheidscheck, coaching en zelfhulpmodules op gebied van bijvoorbeeld werkstress of slaap. Als uw werknemers kiezen voor een collectieve verzekering bij ONVZ krijgen zij Werkfit gratis bij hun basisverzekering.

Gezondheidsnetwerk

We brengen u graag in contact met de partners uit ons gezondheidsnetwerk. Bijvoorbeeld om de mentale gezondheid van uw organisatie te meten en zo te leren wat de grootste uitdaging voor uw organisatie is. Een greep uit deze partners vindt u onderaan deze pagina.

Gezondheidsbeleid

Wilt u nieuw gezondheidsbeleid ontwikkelen of het effect van uw huidige gezondheidsbeleid verbeteren? We denken graag met u mee. Onze Consultant wellbeing kan u hierin adviseren, eventueel samen met partners uit ons netwerk. 

Neem contact op met uw accountmanager of onze werkgeversdesk voor de mogelijkheden. 

Biedt de mogelijkheid om werkuren en -locatie aan te passen: zo kunnen medewerkers werk en privé beter combineren, wat tot minder stress leidt.

Besteed aandacht aan prestaties: waardering en feedback versterken de motivatie en zorgen voor een positieve sfeer. 

Geef de ruimte om vaker een pauze te nemen: regelmatig ontspannen is belangrijk. Onderzoek van de Universiteit van Tilburg (2020) toont aan dat voldoende herstelperiodes het risico op burn-out verkleinen. 

Zorg voor transparantie en openheid: dan voelen medewerkers zich veilig en vrij om problemen of stress te delen. Geef hierin als management het goede voorbeeld.

Let op de werkdruk: voorkom dat de werkdruk te hoog wordt en zorg dat medewerkers voldoende ruimte krijgen om te bepalen hoe zij hun werk uitvoeren. 

Zorg voor ergonomische meubels en een fijne werkomgeving: denk bijvoorbeeld aan voldoende licht en frisse lucht. ONVZ biedt gratis de app Fysiochecknu aan, waarin medewerkers een werkplek-check kunnen doen.

Bied ondersteuning: zorg voor toegang tot mentale gezondheidszorg of coaching. Bijvoorbeeld met ONVZ Werkfit. Medewerkers die zich gesteund voelen lopen 71% minder kans op een burn-out. 

Moedig beweging en ontspanning aan: zorg voor een cultuur waarin beweging en ontspanningsmomenten niet meer dan normaal zijn. Sta ook open voor andere manieren van vergaderen, zoals staand en wandelend (in de buitenlucht). Wandelend vergaderen zorgt ook voor hogere productiviteit.

Werkfit

Via de Collectieve verzekering van ONVZ krijgen alle verzekeringsnemers gratis Werkfit. Hiermee kunnen medewerkers gebruikmaken van allerlei dekkingen gericht op mentale gezondheid. Denk aan een gezondheidscheck, zelfhulpmodules en coaching.

Gezondheidsnetwerk ONVZ

Gezonde en veerkrachtige medewerkers zijn gelukkiger, productiever en duurzaam inzetbaar. Daarom wilt u uw medewerkers graag helpen om zoveel mogelijk fit te blijven. Krijgen zij toch klachten? Dan wilt u meteen in kunnen grijpen. Bij deze partners uit ons gezondheidsnetwerk vindt u de beste (preventieve) zorg voor hen. Zo zijn nieuwe en bestaande klachten snel weer verdwenen.

GRIP

HC Health

TIGRA

Even sparren? Bel de Werkgeversdesk

Wilt u meer weten over ons Gezondheidsnetwerk en wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact op met uw accountmanager of de ONVZ Werkgeversdesk. De Werkgeversdesk is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 030 639 62 66 of stuur een e-mail naar werkgeversdesk@onvz.nl.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties