Nieuws- en persberichten

ONVZ introduceert ONVZ Keuzehulp voor verzekerden

Houten, 19 april 2023 – ONVZ, de Eersteklas Zorgverzekering, introduceert voor zijn verzekerden als één van de eerste zorgverzekeraars de keuzehulp. De ONVZ Keuzehulp is een door artsen ontwikkeld en wetenschappelijk onderbouwd hulpmiddel. Het biedt verzekerden inzicht in mogelijke behandelopties bij een ziekte of aandoening. Het helpt onze verzekerden om goed voorbereid in gesprek te gaan met hun arts om samen te beslissen welke behandeling het beste bij hen past. Voor bijna 100 diagnoses is een ONVZ Keuzehulp beschikbaar, zoals voor het Prikkelbare Darmsyndroom, knie artrose, liesbreuk, heup artrose en lage rughernia.

Na het invullen van de ONVZ Keuzehulp krijgen verzekerden inzicht in hun persoonlijke situatie en voorkeuren, begrijpelijke informatie over de diagnose en mogelijke behandelingen, inclusief de voor- en nadelen hiervan. Het helpt verzekerden om goed voorbereid het gesprek met een arts in te gaan, goed geïnformeerd samen met hun arts de beste beslissing te nemen en zo zelf de regie te houden over hun keuzes in zorg en gezondheid.

Samen Beslissen geeft betere uitkomsten

Zelf de regie houden en samen met de behandeld arts de beste beslissing nemen passend bij de situatie van de patiënt (Samen Beslissen) klinkt eenvoudig. Maar dat dat niet altijd vanzelfsprekend is blijkt uit onderzoek*: 37% van de patiënten geeft aan dat zij de besluitvorming samen met de zorgverlener nemen, terwijl 94% van de patiënten actief zou willen deelnemen aan de besluitvorming. Jan Berkelmans, clustermanager Zorg ONVZ: “ONVZ gelooft in het maken van eigen zorgkeuzes en eigen regie voor zijn verzekerden. Daarin ondersteunt de keuzehulp. Het betrekken van patiënten bij de besluitvorming over hun behandeling is van groot belang. Het leidt tot betere keuzes, waar patiënten meer tevreden over zijn. En het volgen van de behandeling kost hen minder moeite en energie. Dat geeft betere uitkomsten en meer ervaren kwaliteit van leven.

Vertrouwen op deskundig advies

Verzekerden kunnen de ONVZ Keuzehulp gemakkelijk zelf invullen. Toch kan het soms fijn zijn om extra hulp of advies te krijgen. Bijvoorbeeld bij een wachtlijst, een second opinion  of hulp nodig is bij het vinden van de juiste zorg. In al die gevallen kunnen verzekerden contact opnemen met de ONVZ ZorgConsulenten voor deskundige begeleiding, advies en ondersteuning. Zij kunnen helpen bij het invullen van de ONVZ Keuzehulp, het voorbereiden van een gesprek met een arts of verzekerden begeleiden naar snelle toegang tot de juiste zorg.

Stimuleren zorginnovatie

Voor het aanbieden van de ONVZ Keuzehulp werkt ONVZ samen met keuzehulpontwikkelaar PatiëntPlus. PatiëntPlus is opgericht door artsen die geloven in de kracht van Samen Beslissen. We stimuleren zorginnovatie en dragen bij aan de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) door Samen Beslissen voor patiënten én zorgverleners op grotere schaal in de praktijk beschikbaar te maken. Samen met PatiëntPlus werken we zo aan het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg, het bevorderen van eigen regie en de transformatie naar passende zorg.

Meer informatie

Meer informatie over ONVZ Keuzehulp of direct een ONVZ Keuzehulp invullen? Kijk op onvz.nl/keuzehulp

 

*Bron: Kantar 11 mei 2020

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties