Farmacie

Bent u apotheker? Dan vindt u hier de informatie die u nodig heeft.

Declareren

Farmaceutische zorg kunt u rechtstreeks bij ons declareren. Dit doet u via VECOZO.

Toestemming vragen

Voor farmaceutische zorg is in een aantal gevallen vooraf toestemming van ons nodig.

Wat wij controleren

Wij zijn bevoegd om controles uit te voeren op de zorg en de ingediende declaraties.

Een overeenkomst met ONVZ

Farmaceutische zorg kopen wij zelf in met ondersteuning van VRZ Zorginkoop. VRZ Zorginkoop is dan ook uw aanspreekpunt voor alle vragen over (het sluiten van) overeenkomsten.

Medische noodzaak

De zorg is de laatste jaren steeds duurder geworden. Om de zorgkosten in de hand te houden controleren wij steeds meer op de doelmatigheid van geneesmiddelen. Dat hoeft niet altijd het goedkoopste middel te zijn, maar het mag ook niet onnodig duur zijn. Een merkgeneesmiddel is onnodig duur als de generieke variant ook gebruikt kan worden.

Als de arts op het recept 'medische noodzaak' of 'MN' aangeeft, kunt u ervan uitgaan dat het medisch niet verantwoord is om een generieke variant te gebruiken. U mag dan als apotheker het merkgeneesmiddel afleveren, en hoeft geen toestemming aan ons te vragen.

Heeft u twijfels over de medische noodzaak? Dan kunt u contact met ons opnemen via apothekers@onvz.nl. Wij beoordelen dan of er recht op vergoeding is. Wij vragen u om bij twijfel geen papieren nota mee te geven, maar om contact met ons op te nemen. Hierdoor voorkomen we dat de kosten onterecht bij onze verzekerde in rekening worden gebracht als er toch sprake is van medische noodzaak.

Vergoedingen

Wilt u weten of farmaceutische zorg wordt vergoed? In onze algemene regels en vergoedingen vindt u de voorwaarden die gelden voor onze basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen. Bijvoorbeeld informatie over de belangrijkste toestemmingsvereisten en eventueel noodzakelijke verwijzingen. 

Veel geraadpleegde vergoedingen:

Wijzigingen voor 2019

Bent u alleen op zoek naar de wijzigingen voor 2019? Deze hebben wij per zorgsoort kort weergegeven in een wijzigingsoverzicht 2019.

Goed om te weten

  • Vanaf 2019 verwerken wij zelf de farmacie declaraties

    Sinds 1 januari 2019 verwerken wij zelf de farmacie declaraties en loopt dit niet meer via CHA. De retourberichten ontvangt u rechtstreeks van ons en voor vragen kunt u contact met ons opnemen.

  • Wij volgen de afspraken om de administratieve lasten te verminderen

    Wij volgen de afspraken die in het veld bij (Ont)regel de zorg gemaakt zijn om de administratieve lasten te verminderen. Zo geldt dat de huisarts voor medicatie bij het stoppen-met-rokenprogramma, voor dieetpreparaten en verbandmiddelen een recept met indicatiecode kan uitschrijven. Andere zorgverleners moeten wel het ZN-formulier gebruiken.

  • Wij vergoeden nicotine vervangers en geneesmiddelen om te stoppen met roken alleen bij gedragsmatige ondersteuning

    Wij vergoeden nicotine vervangende middelen en geneesmiddelen voor het stoppen met roken komen alleen als die zijn voorgeschreven als onderdeel van een stoppen-met-rokenprogramma, ter ondersteuning van de gedragsverandering.

Handige links

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

 

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.