• Zeer ruime vergoedingen
 • Advies van ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,2

Farmacie

Bent u apotheker? Hieronder vindt u de informatie die u nodig heeft.

Contracteren

Informatie voor zorgaanbieders over onze zorginkoop

Toestemming vragen

Voor farmaceutische zorg is in een aantal gevallen vooraf toestemming van ons nodig.

Declareren

Farmaceutische zorg kunt u rechtstreeks bij ons declareren. Dit doet u via VECOZO.

Medische noodzaak

De zorg is de laatste jaren steeds duurder geworden. Om de zorgkosten in de hand te houden controleren we steeds meer op de doelmatigheid van geneesmiddelen. Dat hoeft niet altijd het goedkoopste middel te zijn, maar het mag ook niet onnodig duur zijn. Een merkgeneesmiddel is onnodig duur als de generieke variant ook gebruikt kan worden.

Als de arts op het recept 'medische noodzaak' of 'MN' aangeeft, mag u dit volgen als de reden voldoende duidelijk is. Is het niet duidelijk waarom er 'medische noodzaak' of 'MN' op het recept staat? Dan vragen wij u om contact op te nemen met de voorschrijver. Op basis daarvan zal worden besloten welk geneesmiddel er wordt geleverd.

Komt u er niet uit met de voorschrijver? Dan kunt u contact met ons opnemen via apothekers@onvz.nl. We vragen u om bij twijfel geen papieren nota mee te geven, maar om contact met ons op te nemen. Hierdoor voorkomen we dat de kosten onterecht bij onze verzekerde in rekening worden gebracht als er toch sprake is van medische noodzaak.

Vergoedingen

Wilt u weten of farmaceutische zorg wordt vergoed? In onze algemene regels en vergoedingen vindt u de voorwaarden die gelden voor onze basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen. Bijvoorbeeld informatie over de belangrijkste toestemmingsvereisten en eventueel noodzakelijke verwijzingen. 

Veel geraadpleegde vergoedingen:

Wijzigingen voor 2021

Bent u alleen op zoek naar de wijzigingen voor 2021? Deze vindt u in het wijzigingsoverzicht 2021

Goed om te weten

 • Vanaf 1 januari 2021 vergoeden wij het combinatiepreparaat Atozet niet meer

  Wij vergoeden Atozet niet meer, omdat het onnodig duur is. De verzekerde kan overstappen naar de losse geneesmiddelen atorvastatine en ezetimib.

  Wil de verzekerde Atozet blijven gebruiken? Dan kan dat. De verzekerde betaalt de kosten dan direct aan de balie van uw apotheek. De verzekerde dient de rekening zelf bij ons in. Wij vergoeden dan de gezamenlijke prijs van de losse geneesmiddelen atorvastatine en ezetimib. De meerkosten zijn voor rekening van de verzekerde.

 • We volgen de afspraken om de administratieve lasten te verminderen

  We volgen de afspraken die in het veld bij (Ont)regel de zorg gemaakt zijn om de administratieve lasten te verminderen. Zo geldt dat de huisarts voor medicatie bij het stoppen-met-rokenprogramma, voor dieetpreparaten en verbandmiddelen een recept met indicatiecode kan uitschrijven. Andere zorgverleners moeten wel het ZN-formulier gebruiken.

 • We vergoeden nicotinevervangers en geneesmiddelen om te stoppen met roken alleen bij gedragsmatige ondersteuning

  We vergoeden nicotinevervangende middelen en geneesmiddelen voor het stoppen met roken komen alleen als die zijn voorgeschreven als onderdeel van een stoppen-met-rokenprogramma, ter ondersteuning van de gedragsverandering.

 • We zijn bevoegd om controles uit te voeren op de zorg en ingediende declaraties

  Lees meer over controles op pagina Controle protocol.

Handige links

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

 

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.