Stoppen met roken (SMR)
Willen uw patiënten stoppen met roken? Dan kunt u een SMR-programma aanbieden, een op gedragsverandering gerichte interventie. Dit kunt u zo nodig aanvullen met farmacotherapeutische ondersteuning, zoals nicotinevervangende middelen of receptgeneesmiddelen (nortriptyline, bupropion en varenicline). We vergoeden geen farmacotherapie zonder gedragsmatige ondersteuning.
Het SMR-programma moet in overeenstemming zijn met de omschrijving en kaders die worden gesteld in de zorgmodule 'Stoppen met roken' (van Partnership stop met roken), en moet voldoen aan de CBO-richtlijn 'Tabaksverslaving'.
Voor een integraal SMR-programma is slechts één zorgverlener verantwoordelijk. Kunt u als huisarts niet alle benodigde zorg zelf leveren? Dan moet u adequate zorgverlening inkopen. U, als hoofdbehandelaar van het programma, declareert de kosten van het SMR-programma bij ons. De kosten van de ingekochte zorgverlening verrekent u als onderlinge dienstverlening.
Gecombineerde leefstijlinterventie (gli)
Heeft u patiënten met overgewicht en een verhoogd ziekterisico? Per 1 januari 2019 vergoedt de basisverzekering voor hen een gecombineerde leefstijlinterventie (gli) gericht op het verwerven en behouden van een gezonde leefstijl.
De uitvoering van de gli is geen huisartsenzorg, maar als huisarts kunt u wel een rol hebben in het stellen van de indicatie voor de gli en het monitoren van de voortgang. Wilt u daarover meer weten? In de vergoeding Gecombineerde leefstijlinterventie overgewicht staan de nadere voorwaarden. Zo moeten patiënten ons vooraf toestemming vragen en vergoeden we alleen interventies van door ons erkende gecombineerde leefstijlinterventies.
Vergoedingen
In onze algemene regels en vergoedingen vindt u de voorwaarden die gelden voor onze basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen. Bijvoorbeeld informatie over de belangrijkste toestemmingsvereisten en eventueel noodzakelijke verwijzingen.
Naast de vergoeding Huisarts zijn misschien de volgende vergoedingen nog interessant:
- eerstelijns verblijf
- gecombineerde leefstijlinterventie overgewicht
- psychische zorg bij de huisarts
- diagnostiek voor eerstelijnszorg
- stoppen met roken
- voetzorg bij diabetes
Wijzigingen voor 2022
Bent u alleen op zoek naar de wijzigingen voor 2022? Deze vindt u in het wijzigingsoverzicht 2022