Bent u in het buitenland en moet u vanwege het coronavirus in quarantaine? Dan kan het zijn dat u niet alle kosten vergoed krijgt. Dit is afhankelijk van uw situatie. Vergeet niet om altijd de alarmcentrale te bellen voordat u zorgkosten in het buitenland maakt.
Quarantaine in het ziekenhuis
Moet u in quarantaine in een buitenlands ziekenhuis? Dan vergoedt de basisverzekering uw zorgkosten tot maximaal het Nederlandse tarief. Heeft u een aanvullende verzekering Wereldfit of Superfit? Dan vult die de vergoeding aan tot 100% voor de acuut noodzakelijke zorg.
Quarantaine buiten het ziekenhuis bij besmetting (van u of uw reisgenoot)
Moet u buiten het ziekenhuis in quarantaine, bijvoorbeeld in een hotel? Dan vergoeden Wereldfit en Superfit soms de extra kosten van verblijf.
Mist u door ziekte of de quarantaine uw vlucht? Ook dan vergoeden Superfit en Wereldfit soms de extra kosten van vervoer. Deze vergoeding geldt alleen als u door medische redenen niet kunt vliegen, bijvoorbeeld omdat u bent opgenomen in het ziekenhuis of te ziek bent om te vliegen. Wordt u vanwege veiligheidsredenen geweigerd op een vlucht, bijvoorbeeld omdat u (vermoedelijk) besmet bent met het corona-virus? Dan vergoeden wij geen extra kosten van vervoer.
Quarantaine buiten het ziekenhuis zonder besmetting (van u of uw reisgenoot)
Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als iedereen in het hotel waar u verblijft preventief in quarantaine moet. Omdat één of meerdere van de gasten in het hotel besmet is. De extra kosten van verblijf vergoeden wij dan niet. Ook Wereldfit en Superfit vergoeden dan niet. Mist u in dit geval door de quarantaine uw vlucht? Ook dan zijn de kosten voor eigen rekening.
Eerder terug naar huis
Heeft u Wereldfit of Superfit? Dan vergoeden wij in bepaalde gevallen een eerdere terugkeer naar huis. Onze alarmcentrale bepaalt of repatriëring voor u mogelijk is. Bij besmetting van Corona of verdenking daarvan kan dit niet. Regelt u zelf vervoer? Bijvoorbeeld om terug naar huis te komen of naar een andere regio te reizen? Dan kan het zijn dat wij de kosten van dat vervoer niet (volledig) vergoeden.
Het afgeven van een negatief reisadvies is geen grond voor repatriëring. Let op: ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat geen reizigers meer repatriëren. We raden u aan om in zo’n situatie contact op te nemen met uw reisorganisatie. Mogelijk kan die iets voor u betekenen.
Alarmcentrale
Heeft u onverwacht zorg of hulp nodig in het buitenland? Neemt u dan contact op met onze alarmcentrale Zorgassistance.