Nieuws- en persberichten

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Het coronavirus heeft Nederland bereikt. Wat betekent dit voor u? Bekijk onze antwoorden op veelgestelde vragen.

Laatst gewijzigd: 11 oktober 2021

ONVZ houdt het nieuws over het coronavirus nauwlettend in de gaten. Kijkt u voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM of de Rijksoverheid.

De meestgestelde vragen over het coronavirus vindt u hieronder.

Vragen over zorg en gezondheid

 • Heeft u koorts (meer dan 38⁰ Celsius) en luchtwegklachten, zoals benauwdheid? Of bent u ouder dan 70 en heeft u een chronische ziekte of minder weerstand en koorts? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

  Bron: RIVM

   

  Heeft u andere klachten dan coronaklachten? Twijfel dan niet om ook uw huisarts te bellen.

 • Bij kinderen verloopt een besmetting met het coronavirus over het algemeen mild. Kinderen kunnen een infectie oplopen en anderen besmetten. Maar ze worden over het algemeen niet ernstig ziek.

  Bron: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)

  Heeft uw kind een (ernstige) chronische ziekte? Op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis vindt u meer informatie over het coronavirus voor kinderen die zorg nodig hebben.

 • Het is door de schaarste van de vaccins niet mogelijk om zelf een bepaald vaccin te kiezen. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of en welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Zo zijn het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin bestemd voor de meest kwetsbare mensen.

 • Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin. Wilt u hier meer over lezen? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid.

 • Op mantelzorg.nl vindt u het antwoord op de meestgestelde vragen over mantelzorg en corona. Bijvoorbeeld: is het wel verstandig om bij uw hulpbehoevende naaste op bezoek te gaan? Wat als de dagbesteding van uw naaste ineens stopt? Kunt u de thuiszorgorganisatie vragen om taken van u over te nemen? Of wat als de thuiszorgorganisatie u vraagt taken van hén over te nemen?

  Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Onze ZorgConsulenten helpen u graag. Zij zijn iedere werkdag bereikbaar op telefoonnummer 0800 022 14 50 (gratis) van 8.30 tot 17.30 uur, kies voor optie 2.

   

  Avondklok en pgb-zorgverleners
  Vanwege de avondklok moest u een eigen- en werkgeversverklaring kunnen tonen als u 's avonds zorg verleende. Per 28 april is de avondklok vervallen. U heeft geen formulieren meer nodig om 's avonds zorg te verlenen.

Zorg in het buitenland

 • Een oranje of rood reisadvies betekent dat alle vakanties naar een gebied worden afgeraden. Bij geel zijn vakantiereizen mogelijk, maar wordt u aangeraden wel op risico’s te letten. Welk land of welke regio in welke categorie valt, kunt u eenvoudig terugzien op nederlandwereldwijd.nl.

  Goed om te weten
  Vanaf 27 juli 2021 volgt Nederland de aanpak van veel andere Europese landen voor reizen binnen de Europese Unie (EU). Zo krijgt een EU-land geen oranje reisadvies meer alleen door het aantal coronabesmettingen. Let op, het kan altijd zijn dat landen extra inreismaatregelen hebben. Kijk daarom altijd voor vertrek (maar ook bij thuiskomst!) op nederlandwereldwijd.nl of download de Reisapp.

  Komt u terug uit een geel gebied in Europa of Caribisch Nederland? Dan moet u vanaf 8 augustus 2021 bij aankomst in Nederland een coronabewijs laten zien.

  Een oranje (of rood) reisadvies vanwege corona heeft geen invloed op de vergoeding van uw verzekering. Dit geldt ook voor de aanvullende verzekeringen Wereldfit en Superfit. Wel adviseren wij u de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen.

  Maximaal 180 dagen
  Maakt u gebruik van de vergoedingen uit de aanvullende verzekering Wereldfit of Superfit? Houdt u er dan rekening mee dat wij altijd de maximale reisduur van 180 dagen hanteren. Ook als u door een verplichte quarantaine de 180 dagen overschrijdt. De situatie rond het coronavirus kan namelijk elk moment veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals afsluiten van gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Het is uw eigen verantwoordelijkheid of u dit risico wilt nemen.

  Alarmcentrale
  Heeft u onverwacht zorg of hulp nodig in het buitenland? Neemt u dan contact op met onze alarmcentrale Zorgassistance.

 • Bent u in het buitenland en moet u vanwege het coronavirus in quarantaine? Dan kan het zijn dat u niet alle kosten vergoed krijgt. Dit is afhankelijk van uw situatie. Vergeet niet om altijd de alarmcentrale te bellen voordat u zorgkosten in het buitenland maakt.

  Quarantaine in het ziekenhuis
  Moet u in quarantaine in een buitenlands ziekenhuis? Dan vergoedt de basisverzekering uw zorgkosten tot maximaal het Nederlandse tarief. Heeft u een aanvullende verzekering Wereldfit of Superfit? Dan vult die de vergoeding aan tot 100% voor de acuut noodzakelijke zorg.

  Quarantaine buiten het ziekenhuis bij besmetting
  Bent u positief getest op het coronavirus en moet u daarom buiten het ziekenhuis in quarantaine, bijvoorbeeld een hotel? Dan vergoeden Wereldfit en Superfit de extra kosten van verblijf tot maximaal € 150,- per dag. Deze vergoeding stopt zodra u uit quarantaine mag.

  Mag u door de positieve test of quarantaine niet mee met uw oorspronkelijk geboekte vlucht? Wereldfit en Superfit vergoeden dan de extra kosten voor vervoer (economy class op reguliere chartervlucht).

  Let op: deze vergoeding geldt alleen als u deze kosten maakt doordat u zelf positief bent getest en Wereldfit of Superfit heeft. Er is geen vergoeding voor eventuele reisgenoten. Tenzij uw reisgenoten ook positief getest zijn en Wereldfit of Superfit hebben.

  Welke vergoedingen er voor extra kosten van vervoer en verblijf er mogelijk zijn, kunt u lezen in de uitgebreide voorwaarden Wereldfit.

  Quarantaine buiten het ziekenhuis zonder besmetting (van u of uw reisgenoot)
  Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als iedereen in het hotel waar u verblijft preventief in quarantaine moet. Omdat één of meerdere van de gasten in het hotel besmet is. De extra kosten van verblijf vergoeden wij dan niet. Ook Wereldfit en Superfit vergoeden dan niet. Mist u in dit geval door de quarantaine uw vlucht? Ook dan zijn de kosten voor eigen rekening.

  Eerder terug naar huis
  Heeft u Wereldfit of Superfit? Dan vergoeden wij in bepaalde gevallen een eerdere terugkeer naar huis. Onze alarmcentrale bepaalt of repatriëring voor u mogelijk is. Bij besmetting van Corona of verdenking daarvan kan dit niet. Regelt u zelf vervoer? Bijvoorbeeld om terug naar huis te komen of naar een andere regio te reizen? Dan kan het zijn dat wij de kosten van dat vervoer niet (volledig) vergoeden.

  Het afgeven van een negatief reisadvies is geen grond voor repatriëring. Let op: ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaat geen reizigers meer repatriëren. We raden u aan om in zo’n situatie contact op te nemen met uw reisorganisatie. Mogelijk kan die iets voor u betekenen. 

  Alarmcentrale
  Heeft u onverwacht zorg of hulp nodig in het buitenland? Neemt u dan contact op met onze alarmcentrale Zorgassistance.

 • Moet u zich in het buitenland op advies van een arts of de autoriteiten laten controleren omdat u verschijnselen vertoont van besmetting met het corona-virus? Dan krijgt u de kosten hiervan vergoed vanuit de basisverzekering, maar maximaal tot het Nederlandse tarief (€ 65).  Onze aanvullende verzekeringen Wereldfit en Superfit vergoeden ook de kosten boven het Nederlandse tarief. Let op: hierbij is het belangrijk dat u bij de declaratie de verwijzing van de arts of autoriteiten meestuurt. Laat u zich op eigen verzoek controleren op het coronavirus zonder dat u klachten heeft? Dan vergoeden we de kosten niet.

Vragen over uw zorgverzekering

 • Ja. Uit de afgelopen maanden blijkt dat een deel van de patiënten met COVID-19 erg moeizaam herstelt. Daarom kunnen ernstig zieke coronapatiënten een tijdelijke vergoeding krijgen voor nazorg en revalidatieondersteuning. Kijk voor de vergoeding, voorwaarden en veelgestelde vragen op onze pagina Vergoeding voor herstelzorg ernstig zieke coronapatiënten.

 • De coronacrisis kan ervoor zorgen dat u op dit moment minder inkomsten heeft. Denkt u hierdoor problemen te krijgen bij het betalen van de premie of medische kosten? Neemt u dan op tijd contact op met ons Service Center. Samen kijken wij dan naar wat voor u een passende betalingsregeling is. U kunt ook direct een betalingsregeling aanvragen via MijnONVZ. Samen komen wij zo tot een passende oplossing in deze moeilijke tijd.

 • Als u bent uitgenodigd voor het krijgen van een coronavaccinatie, wordt deze vergoed vanuit de overheid. Dat betekent dat u geen eigen risico of eigen bijdrage hoeft te betalen hiervoor.

  Heeft u andere vragen over een coronavaccinatie? Bekijk dan Vragen en antwoorden over coronavaccinatie van de Rijksoverheid.

 • Iedereen met klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, kan zich laten testen bij de GGD. De overheid betaalt deze test. Dit valt dus niet onder uw basisverzekering. Vanaf 1 december 2020 kan iemand ook getest worden als hij of zij geen klachten heeft, maar wel risico heeft gelopen op een besmetting.

   

  Laat u zich testen bij een particuliere teststraat? Dan zijn de kosten voor eigen rekening. De overheid vergoedt dit niet. Ook de basisverzekering vergoedt de kosten dan niet.

 • Heeft uw huisarts of een GGD-arts de test voor u aangevraagd? Dan moet het laboratorium dat uw test beoordeelt de rekening sturen naar de GGD. De overheid vergoedt de test. U hoort hier dus geen rekening van te krijgen. Heeft u van ONVZ toch een rekening ontvangen voor kosten die te maken hebben met een Covid-19 test, neem dan contact met ons op. Wij zoeken graag samen met u uit hoe de rekening van uw test alsnog op de juiste plek terecht komt.

   

  Heeft uw arts in het ziekenhuis de test voor u aangevraagd? Dan wordt de test niet apart in rekening gebracht. De kosten voor de test zitten dan in de rekening van het ziekenhuis.

 • Wilt u zich op eigen verzoek laten testen op het corona-virus? Bijvoorbeeld omdat u een negatieve testuitslag nodig heeft om een ander land binnen te komen? Wij vergoeden dit niet.

 • De coronazorg wordt vergoed, omdat een vaccinatie tegen het coronavirus niet verplicht is. Dit geldt ook als iemand zich niet heeft laten vaccineren.

   

  Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. Een vaccinatie beschermt dus niet alleen uzelf, maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen. We begrijpen het als u vragen heeft. Laat uzelf goed informeren voordat u de keuze maakt. Op de coronawebsite van de Rijksoverheid vindt u meer informatie hierover. Daar vindt u ook het publieksinformatienummer 0800 – 1351. Dat is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur.

Alles over het coronavirus

Meer nieuws rondom corona lezen? Bekijk onze algemene nieuwspagina Alles over het coronavirus.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties