Zorgverlener

ONVZ biedt financiële steun aan zorgverleners

06-04-2020 - Veel zorgverleners hebben het nu zwaar door de coronacrisis. Ze kunnen geen of minder zorg verlenen en lopen daardoor inkomsten mis. Alle zorgverzekeraars slaan nu de handen ineen en gaan zorgverleners financieel steunen met een continuïteitsbijdrage.

 

ONVZ betaalt de komende maanden 60 tot 85% (dit verschilt per sector) van de normale inkomsten door aan zorgverleners die niet direct te maken hebben met de zorg aan coronapatiënten. Zo kunnen zij hun vaste lasten blijven betalen tijdens de coronacrisis. "We hebben u als zorgverlener niet alleen in de coronacrisis hard nodig, maar juist ook daarna. Wij blijven u daarom juist in deze moeilijke tijd steunen" zegt Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van ONVZ.

Voor wie is deze hulp?

De continuïteitsbijdrage - een financiële bijdrage - is bedoeld voor zorgverleners (gecontracteerd en ongecontracteerd) die niet direct te maken hebben met de zorg aan coronapatiënten. Het gaat hierbij om zorgverleners die werkzaam zijn in een van de volgende sectoren: eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer of zelfstandige behandelcentra in de medisch-specialistische zorg.

De steun gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 maart en loopt tot in ieder geval 1 juni door. Mocht dat nodig zijn, dan kan deze periode nog worden verlengd. De zorgverleners die recht hebben op financiële hulp, krijgen binnenkort bericht van hun branche- of beroepsorganisatie.

Percentage per sector

Hoe hoog de continuïteitsbijdrage precies is, hangt af van de branche waar u werkzaam in bent. Hierbij kijken we naar hoeveel van de normale omzet nodig is om de vaste kosten te dekken en de continuïteit te garanderen. De zorgverzekeraars laten onderzoeksinstelling Gupta als onafhankelijke en objectieve partij kijken welk percentage voor welke branche passend is. Later in april maken we bekend wat de percentages zijn en hoe de zorg te declareren is.

Vooruitbetaling aanvragen via VECOZO

We kunnen ons voorstellen dat u de afgelopen maand al inkomsten bent misgelopen en daardoor direct geld nodig heeft. Daarom kunnen gecontracteerde zorgverleners vanaf 14 april ook een vooruitbetaling aanvragen via VECOZO.

Wij staan voor u klaar

Heeft u vragen? Dan kunt u uw vragen stellen via het contactformulier of per e-mail CBbijdrage@onvz.nl. We helpen u graag.

Bekijk voor meer informatie en voorwaarden ook het nieuwsbericht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Alles over het coronavirus

Meer nieuws rondom corona lezen? Bekijk onze algemene nieuwspagina Alles over het coronavirus.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 9.00 - 17.00 uur

030 639 62 60
Meer contactopties