Zorgverlener

Veilig zorg verlenen tijdens coronacrisis

Zorgverzekeraars en beroepsgroepen maken samen afspraken over het veilig verlenen van zorg tijdens de coronacrisis. Ook de overheid helpt met extra maatregelen. Bekijk een overzicht.

 

De uitbraak en verspreiding van het coronavirus heeft grote impact op de zorgverlening in ons land. Ook leven er veel vragen onder zorgverleners. Hoe gaat u als verpleegkundige bijvoorbeeld om met het stellen van indicaties (op afstand of toch via een huisbezoek)? En hoe kunt u als fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist of oefentherapeut uw cliënten veilig blijven behandelen? Zorgverzekeraars en beroepsgroepen maken daarom samen afspraken voor het veilig verlenen van zorg tijdens de coronacrisis. Ook de overheid helpt met extra maatregelen.

Belangrijke afspraken en maatregelen voor zorgverleners

Pgb-zorgverleners en avondklok

Vanwege de avondklok moesten pgb-zorgverleners een eigen- en werkgeversverklaring kunnen tonen als zij 's avonds zorg verleenden aan pgb-houders. Per 28 april is de avondklok vervallen. De pgb-zorgverlener heeft geen formulieren meer nodig om 's avonds zorg te verlenen.

Afspraken inzet helpende wijkverpleging

Heeft u een contract met ONVZ? Dan kunt u een helpende inzetten volgens de onderstaande voorwaarden zoals opgenomen in het contract: 

  1. De zorgaanbieder heeft tijdens de hele looptijd van de zorgovereenkomst voldoende BIG geregistreerde hbo-verpleegkundigen in loondienst om de indicatiestelling te kunnen uitvoeren en de zorg te kunnen coördineren.
  2. De zorgaanbieder zet voor het leveren van de zorg de minimaal vereiste deskundigheidsniveaus in. Dit beoordeelt de zorgaanbieder zelf.

U hoeft vooraf geen melding te maken als u een helpende wilt inzetten. Let op: heeft u géén contract met ONVZ? Dan is de inzet van een helpende niet toegestaan.

Bekijk alle afspraken over inzet helpende in de wijkverpleging tijdens de coronacrisis

Tijdelijke beleidslijnen zorgkantoren voor langdurige zorg

Hoe leveren we veilige en tijdige langdurige zorg aan kwetsbare mensen tijdens de coronacrisis? Daarover krijgen de zorgkantoren veel vragen van zorgverleners en brancheverenigingen. Om hierop een antwoord te geven, hebben de zorgkantoren tijdelijke beleidslijnen gemaakt voor zorgaanbieders van langdurige zorg (Wlz). Het gaat hierbij vooral om verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg. De zorgkantoren vullen de beleidslijnen steeds aan met nieuwe vragen en antwoorden.

Bekijk meer informatie over langdurige zorg en de coronacrisis.

Algemene informatie coronavirus

Meer informatie

Kijk voor een actueel overzicht van alle afspraken en maatregelen op de website van Zorgverzekeraars Nederland of de Rijksoverheid.

Meer nieuws rondom corona lezen? Bekijk onze algemene nieuwspagina Alles over het coronavirus.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 9.00 - 17.00 uur

030 639 62 60
Meer contactopties