Alternatieve geneeswijzen

Informatie voor zorgverleners.

Zorginkoop

ONVZ koopt geen alternatieve zorg in. Wanneer ONVZ alternatieve geneeswijzen vergoedt staat op de vergoedingspagina.

Vergoedingen

Voor de exacte (maximale) vergoedingen van alternatieve geneeswijzen verwijzen wij u naar het vergoedingsoverzicht. Hier vindt u per aanvullende verzekering wat er vergoed wordt, tot welk bedrag en bij wie de verzekerde terecht kan. Onderstaand enkele aandachtspunten voor u als zorgverlener.

PLATO-eisen

Een behandelaar moet altijd voldoen aan de PLATO-eisen en volwaardig lid zijn van een door ons erkende beroepsorganisatie. Een behandelaar is een zorgverlener die geen arts is. Om de kwaliteit en veiligheid van de alternatieve geneeswijzen transparanter te maken, heeft ONVZ samen met Menzis, Zilveren Kruis, CZ, De Amersfoortse en VGZ opleidingseisen voor medische en psychosociale basiskennis laten opstellen door PLATO (Platform Onderwijs, Opleiding en Organisatie) van de Universiteit Leiden.

De mogelijkheden om de medische en/of psychosociale basiskennis op hbo-niveau (PLATO-eisen) aan te tonen zijn als volgt:

  • een diploma van een opleiding die voldoet aan de PLATO-eindtermen MBK/PsBK en geaccrediteerd is door CPION of SNRO
  • een reguliere NVAO-geaccrediteerde hbo-opleiding in de (para)medische- of psychosociale zorg
  • een diploma van het centraal examen voor MBK/PsBK, georganiseerd door het CECZ (Centraal Examen Complementaire Zorg), zie www.centraalexamineren.nl
  • een BIG-registratie

Lijst erkende beroepsorganisaties

Wilt u als beroepsorganisatie opgenomen worden op de Lijst erkende beroepsorganisaties? Neem dan contact op met ONVZ via beroepsorganisaties@onvz.nl.

Als uw beroepsorganisatie al op de lijst staat, hoeft u zich niet opnieuw aan te melden. Als wij extra informatie van u nodig hebben, dan krijgt u bericht van ons.

Declaratie

Nota’s moeten duidelijk zijn. Er moet bijvoorbeeld in staan welke zorg daadwerkelijk is verleend, en wie die heeft verleend.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

 

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.