OntzorgPlus

Interview Joost

'Opeens voelde ik mijn benen niet meer'

Joost van Drie was samen met zijn gezin op vakantie in Frankrijk toen hij met zijn zoon ging snorkelen. “Ik kwam de zee uit met pijn in mijn rug en tintelende benen – net alsof je voet slaapt, maar dan tien keer erger. Mijn vrouw Rheza raakte mijn benen aan, maar ik voelde niets. Toen sloeg de angst me wel om ‘t hart”, blikt hij terug. Joost bleek een spontane dwarslaesie te hebben.

Inmiddels is Joost drie operaties, twee ziekenhuisopnames, een revalidatie en verbouwing verder. Hij is verlamd van halverwege zijn bovenlichaam tot aan zijn tenen. Gelukkig woont hij inmiddels weer thuis, bij zijn vrouw en kinderen in Nieuwegein. Maar dat had wel wat voeten in de aarde.

'Stuur je een kaartje als je weer loopt?'

Nadat hij het water uitkwam, werd Joost in een brandweerauto naar het ziekenhuis in Montpellier gereden. Daar werd duidelijk dat er een wervelschijf in zijn rug was verschoven, waardoor een slagader werd afgekneld. Zomaar, gewoon domme pech. De artsen besloten om de bovenkant van zijn rug te opereren en zo de druk van de wervelkolom te halen. Deze operatie verliep gelukkig goed. "Voordat ik met de ambulance vertrok naar Nederland zeiden ze nog: stuur je een kaartje als je weer loopt?"

In Nederland kwam het slechte nieuws. De artsen zagen dat de druk in zijn onderrug nog niet weg was. "De neuroloog legde een hand op mijn schouder en zei: je hebt een dwarslaesie, sterkte. We kunnen weinig meer voor je doen", vertelt Joost. De kans dat hij ooit weer gevoel in zijn onderlichaam terugkrijgt, is erg klein. "Ik wist even niet meer waar ik het moest zoeken. Ik was fysiek altijd zo sterk en nu was ik opeens heel kwetsbaar". Onder het motto 'baat het niet, dan schaadt het niet', besloten de artsen Joost nogmaals te opereren aan zijn onderrug. Daarna had hij weer gevoel in een paar tenen.

Ondanks twee extra operaties en zeven weken revalidatie kwam het gevoel in zijn onderlichaam niet terug. Toen Joost na de revalidatie weer naar huis mocht, was dat wel even wennen: "De kinderen voelden mijn onrust en Rheza moest gewoon werken. Ze hadden me nodig." Joost wilde weer zelfredzaam zijn en kon niet wachten om zijn oude leven weer zo goed mogelijk op te pakken. "In het revalidatiecentrum kon ik me nog redelijk redden, maar eenmaal thuis bleek dat onze woning flink wat aanpassingen nodig had."

Rheza en Joost

Rheza en Joost

Ingrijpende verbouwing

Om thuis te kunnen blijven wonen, moest de woning van de familie Van Drie ingrijpend verbouwd worden. "Ik sliep op een ziekenhuisbed in de woonkamer, Rheza sliep naast me op de bank, ze waste me in de keuken en moest me op het toilet tillen. Dat kon zo niet langer." Helaas bleek het niet zo makkelijk om de verbouwing te financieren. Gemeenten bieden wel hulp aan, maar die is niet persé passend bij de situatie. "Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bij het aanpassen van de badkamer wel de onderrijdbare wastafel wordt vergoed, maar de nieuwe betegeling niet." Mensen uit de buurt hebben daarom speciaal voor Joost een crowdfundingsactie opgezet. Met dit geld werd de woning zo aangepast dat Joost zich nu thuis zelfstandig kan redden. "Iedereen wilde bijdragen aan de verbouwing van ons huis. Dat ontroerde en motiveerde me heel erg, hoewel ik liever geef dan neem."

In enkele maanden werd de woning van Joost en Rheza volledig op zijn kop gezet. De bovenverdieping is anders ingedeeld zodat Joost ruimte heeft om met zijn rolstoel te manoeuvreren. Zo is bijvoorbeeld de hal verbreed en is er een ruime, aangepaste badkamer gekomen. Daarnaast werden er in het hele huis schuifdeuren geplaatst, zijn drempels weggehaald, is de voordeur elektrisch gemaakt en is er een lift geïnstalleerd.

Geluk gehad

Zijn positieve instelling heeft Joost geholpen om zijn leven zo goed en kwaad als het kan weer op te pakken. "Laatst heb ik een voetbaltraining van mijn zoon begeleid, dat gaf me veel voldoening. Ik kan gelukkig nog steeds een goede vader en echtgenoot zijn. Mijn leven is alleen wel wat anders geworden dan ik me een paar jaar geleden had voorgesteld. Ik ben niet zielig, ik heb alleen ergens het verkeerde lot in de loterij getrokken."

"Ik besef nu wel hoeveel geluk ik heb gehad met zo’n goed netwerk. Al die vrienden die ons hebben geholpen met de crowdfunding, mijn werkgever die geregeld heeft dat mijn auto en caravan terugkwamen uit Frankrijk en een vriendin die zorgde voor woonruimte tijdens de verbouwing. En dan heb ik het nog niet eens over mijn eigen gezin: wat Rheza allemaal op de achtergrond heeft moeten regelen terwijl ik in het ziekenhuis lag en revalideerde." Tegelijkertijd beseft Joost ook dat niet iedereen zoveel hulp krijgt als je ineens ernstig ziek wordt. "Er komt superveel op je af, terwijl je zelf weinig kunt doen. Dan zou het zo fijn zijn als iemand je kan helpen en de zorgen van jou en je gezin uit handen kan nemen."

Aanleiding voor nieuwe verzekering

Het verhaal van de familie Van Drie was voor ONVZ de directe aanleiding om een nieuwe aanvullende zorgverzekering te ontwikkelen voor noodsituaties: OntzorgPlus. Verzekerden kunnen met OntzorgPlus, na een ernstig ongeval of bij bepaalde ernstige aandoeningen, rekenen op de beste regelhulp. Daarnaast vergoedt de verzekering onverwacht hoge kosten bij dit soort noodsituaties. Denk bijvoorbeeld aan vervoer van en naar het ziekenhuis, oppas voor de kinderen, huishoudelijke hulp, vervangende mantelzorg en zelfs noodzakelijke huis- en autoaanpassingen bij blijvende invaliditeit.

De beste hulp bij noodsituaties

We hopen natuurlijk dat het u nooit overkomt, maar helaas kan iedereen in een situatie als die van Joost belanden. Verzeker u daarom met 'OntzorgPlus' van de beste regelhulp tijdens noodsituaties en voorkom dat u voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

Het verhaal van Viora

Viora was net afgestudeerd toen ze acute lymfatische leukemie kreeg.

Image
'Mijn wereld stond op z’n kop'
Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties