Zorgadvies

Langdurige zorg en ondersteuning

Langdurige en intensieve zorg in de thuissituatie of in een instelling.

Wat is langdurige zorg en ondersteuning?

Langdurige zorg en ondersteuning is hulp als u een lange tijd zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat u ernstig ziek bent of een beperking heeft. Het kan hierbij zowel gaan om zorg en hulp in de thuissituatie als in een instelling. Als zorgverzekeraar vergoeden wij de zorg vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw), bijvoorbeeld de wijkverpleging.

Hiernaast wordt een belangrijk deel van de langdurige zorg en ondersteuning vergoed uit drie andere wetten:

  • Wet langdurige zorg (Wlz)
  • Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo)
  • Jeugdwet

Wet langdurige zorg (Wlz)

Als u thuis of in een instelling blijvend intensieve zorg nodig heeft.

Wlz

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Hulp om thuis te kunnen blijven wonen of deel te nemen aan de samenleving.

Wmo

Jeugdwet

Voor zorg en ondersteuning aan kinderen tot 18 jaar en hun ouders.

Jeugdwet

Heeft u verpleging en verzorging thuis nodig?

Heeft u thuis verzorging en verpleging (wijkverpleging) nodig? En heeft u geen Wlz-indicatie? Dan vergoedt de basisverzekering die zorg, zoals het in de  Zvw staat. Lees meer over de vergoeding Verpleging en verzorging.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Als u of uw naaste te maken heeft met zorg en ondersteuning volgens de Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet, heeft u recht op gratis cliëntondersteuning.

De cliëntondersteuner (Co) is er speciaal voor u en kan u bijvoorbeeld informatie of advies geven. Co is uw persoonlijke gids in de zorg. Een Co stelt uw wensen centraal, want het gaat erom hoe u uw leven wilt inrichten. Een Co regelt zaken voor u en uw naasten als u dat niet (meer) lukt. Een Co oordeelt niet, is goed op de hoogte van de (lokale) mogelijkheden en ondersteunt u bij het vinden van passende zorg of ondersteuning.

Kortom: een Co is iemand die u op weg helpt. De hulp van een Co kost u niets. Wilt u in contact komen met een Co? Kijk dan eens op www.regelhulp.nl/clientondersteuning.

Zorgadvies nodig?

Bel de ZorgConsulent. Onze ZorgConsulenten weten welke instanties er zijn en denken graag met u mee. Ook zijn ze goed op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving.

Telefoon: 0800 022 14 50 (gratis), kies voor optie 2. U kunt ook een terugbelverzoek achterlaten. Vul daarvoor dit formulier in.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22

Contactformulier

Antwoord binnen 5 werkdagen.

Stel een vraag
Meer contactopties