U krijgt van de huisarts een verwijzing naar een zorgverlener.
Zorgbemiddeling
Staat u voor een behandeling op een wachtlijst? Of bent u op zoek naar een andere zorgverlener? Onze ZorgConsulenten helpen u graag verder. Ze zoeken vlot voor u uit of u bij een andere zorgverlener eerder terecht kunt.
Laat de ZorgConsulent u bellen wanneer het u uitkomt
U kunt een terugbelverzoek achterlaten. Dan wordt u teruggebeld op de tijden die u aangeeft.
Wachtlijstbemiddeling (zorgbemiddeling)
Zorgverleners en zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt over wachttijden in de zorg. Deze maximaal aanvaardbare wachttijden noemen we de Treeknormen.
Bent u doorverwezen naar een zorgverlener en is de wachttijd langer dan de Treeknorm? Neem dan contact op met de ZorgConsulent. Zij kunnen dan verschillende zorgaanbieders benaderen om wachttijden en behandelingen te vergelijken. Zo bepaalt de ZorgConsulent of u sneller bij een andere zorgverlener terecht kunt. Daarna nemen we de mogelijkheden met u door.
Per zorgsoort zijn er weer andere Treeknormen. Kijk voor alle Treeknormen op onze pagina Maximaal aanvaardbare wachttijden.
Vanwege de huidige omstandigheden is er minder personeel beschikbaar in de ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC). Daardoor is wachtlijstbemiddeling zoals u van ons gewend bent, momenteel niet altijd mogelijk. Om alle noodzakelijke zorg door te kunnen laten gaan, moeten zorgverleners soms geplande zorg afzeggen. Wij blijven uiteraard ons uiterste best doen om zo goed mogelijk voor u te bemiddelen.
Wanneer is wachtlijstbemiddeling mogelijk?
In de volgende gevallen kunt u met de ZorgConsulent contact opnemen over de mogelijkheid voor wachtlijstbemiddeling:
- een consult (afspraak) bij een medisch specialist
- de diagnostiek die een huisarts aanvraagt, of een MRI-scan door een specialist
- een (dag)opname in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum
- een ggz-behandeling
- verpleging en verzorging thuis
- nieuwe huisarts bij verhuizing (vul dit formulier in)
Helaas kunt u niet altijd sneller geholpen worden. Dat geldt met name voor (hoog)complexe zorg. Zo kunnen we geen wachtlijstbemiddeling uitvoeren bij transplantaties van hart, lever, nier en longen.
Online ggz-behandelingen
Verschillende zorgverleners voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben ook een online behandelaanbod. Meestal is er geen wachttijd. Benieuwd of dit aanbod iets voor u is? Lees meer informatie op de pagina Online behandelingen voor geestelijke gezondheidszorg.
Bemiddeling naar een andere zorgverlener
Heeft u wijkverpleging (thuiszorg) of geestelijke gezondheidszorg nodig, dan is het belangrijk om vooraf in de zorgzoeker te controleren of uw beoogde zorgverlener een contract met ONVZ heeft. Vanaf 2021 gelden er namelijk maximale vergoedingen voor een behandeling door een thuiszorgorganisatie of ggz-behandelaar die geen contract heeft met ONVZ. Wilt u liever dat wij de zorg volledig vergoeden? Kies dan uit één van onze gecontracteerde zorgverleners. Onze ZorgConsulenten kunnen u helpen bij uw keuze. Ze nemen graag met u door bij welke ggz-behandelaar of thuiszorgorganisatie u terechtkunt.
"Het is fijn om iemand te kunnen verrassen met een snellere afspraak. De opgeluchte reactie geeft me energie en maakt mijn dag."
Verwijzing
Contact
U wilt gebruikmaken van zorgbemiddeling en neemt daarom contact op met de ZorgConsulent.
Mogelijkheden
De ZorgConsulent zoekt voor u uit wat de mogelijkheden zijn en neemt contact met u op.
Behandeling
Uw behandeling kan plaatsvinden bij een andere zorgverlener. Houd er wel rekening mee dat de zorgbemiddeling niet altijd mogelijk is.