Snel regelen

18 jaar

Word je dit jaar 18 of ben je net 18 geworden? Gefeliciteerd! Bij het bereiken van deze leeftijd horen rechten en plichten. Zo mag je voor het eerst stemmen, zelf beslissen over je geldzaken en je eigen keuzes maken voor een zorgverzekering. Kom te weten wat je mogelijkheden zijn als het om een zorgverzekering gaat.

Wat verandert er voor jou?

Tot je 18e ben je via je ouder(s), verzorgers of voogd verzekerd voor zorgkosten. In de maand nadat je 18 bent geworden, bepaal je zelf hoe en waar je voor zorg verzekerd bent.

 

Dit zijn de keuzes die je hebt

Kies voor een eigen zorgverzekering

Nu je (bijna) 18 jaar bent, kun je zelf kiezen voor een eigen zorgverzekering. Eentje die bij jouw leven en wensen past. Wil je een zorgverzekering waarbij de belangrijkste zorg wordt vergoed? Speciaal voor jou is er ONVZ Bewuste Keuze. Daarmee zijn de kosten voor het ziekenhuis, de huisarts, medicijnen op recept en de meeste zorgverleners volledig verzekerd. En kun je vertrouwen op de kwaliteit en service van ONVZ, de Eersteklas Zorgverzekering.

  Toch liever een zorgverzekering met meer zekerheid? Kies dan voor ONVZ Vrije Keuze.

Welke keuzes heb je nog meer?

 • In dit geval hoef je niets te doen. Alles blijft zoals het is. Wil je dat je ouders, verzorgers of voogd jouw gegevens in kunnen zien? Dan is het belangrijk dat je hen daarvoor machtigt. Dat kan eenvoudig via ‘Mijn gegevens’ in MijnONVZ. 

  Ga naar 'Mijn gegevens'
 • Kies je voor deze optie? Neem dan contact met ons op, om jouw keuzes voor de basisverzekering, aanvullende zorgverzekering en/of tandverzekering aan ons door te geven. 

  Neem contact op

Goed om te weten

 • Kies je voor een eigen zorgverzekering? Dan betaal je jouw zorgverzekering vanaf de eerste van de volgende maand. Dus word je  op 2 oktober 18 jaar ? Dan betaal je jouw zorgverzekering vanaf 1 november.  

 • Tot je 18e jaar wordt de meeste mondzorg vergoed uit de basisverzekering. Daarna niet meer. Dat betekent dat als je vanaf je 18e jaar verzekerd wilt blijven voor mondzorg, je een tandverzekering moet afsluiten.

Tip: informeer bij de Belastingdienst of je recht hebt op zorgtoeslag

Vanaf je 18e jaar kun je zorgtoeslag aanvragen. Hiermee kun je een groot deel van je zorgkosten, waaronder je zorgverzekering betalen. Kijk op de website van de Belastingdienst of je recht hebt op zorgtoeslag.

Heb je nog vragen?

 • In de wet staat dat iedereen van 18 jaar en ouder een zorgverzekering moet afsluiten. Tot je 18e ben je met je ouders meeverzekerd voor zorgkosten. In de maand nadat je 18 bent geworden, vervalt dit. Heb je vervolgens een zorgverzekering afgesloten, dan betaal je premie per de 1ste van de volgende maand.

 • Voor de zorg die valt onder de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van € 385. Dit zijn de zorgkosten die je zelf betaalt.

 • Een aanvullende verzekering en/of een tandverzekering afsluiten is niet verplicht. Het is wel handig om te doen wanneer je extra zorgkosten verwacht. Bijvoorbeeld omdat je veel sport en weleens naar de fysio gaat als gevolg hiervan.

 • Je krijgt niet standaard een eigen polis wanneer je 18 jaar wordt. Blijf je via ONVZ verzekerd? Dan blijf je op de polis bij je ouders staan.

 • Op de verzekeringskaart zie je in één oogopslag welke vergoedingen uit onze aanvullende verzekering gelden. Extra informatie is te vinden in de algemene regels en vergoedingen.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties