Snel regelen

18 jaar

Word je dit jaar 18 of ben je net 18 geworden? Gefeliciteerd! Bij het bereiken van die leeftijd horen rechten en plichten. Zo mag je voor het eerst stemmen en zelf beslissen over je geldzaken. Daar hoort ook een zorgverzekering bij. Vanaf nu ben je namelijk verplicht een zorgverzekering voor jezelf af te sluiten. We helpen je hier graag bij.

Wat verandert er voor jou?

Tot je 18e ben je met je ouders meeverzekerd voor zorgkosten. Je staat bij hen op de polis. In de maand nadat je 18 bent geworden, vervalt dit. Je kiest dan zelf de zorgverzekering die het beste bij je past. Voorbeeld: word je 18 jaar op 2 oktober? Dan betaal je jouw zorgverzekering dus vanaf 1 november

Welke keuzes heb je?

 • In dit geval hoef je niets te doen. Alles blijft zoals het is.

  Wil je dat je ouders/verzorgers jouw gegevens in kunnen zien? Dan is het belangrijk dat je hen daarvoor machtigt. Dat kan eenvoudig via ‘Mijn gegevens’ in MijnONVZ. 

  Ga naar 'Mijn gegevens’
 • Kies je voor deze optie? Neem dan contact met ons op, om jouw keuzes voor de basisverzekering, aanvullende zorgverzekering en/of tandverzekering aan ons door te geven. 

  Neem contact op
 • Welke verzekering past het beste bij jouw leven en je wensen? Kies je eigen pakket en bereken je nieuwe premie.


  PS Je kunt ook kiezen voor een zorgverzekering bij Jaaah, de natura zorgverzekering zonder gedoe met een superscherpe premie. En je regelt alles eenvoudig in de app.

  Bereken je premie

Tip: vraag zorgtoeslag aan

Wist je dat je zorgtoeslag aan kunt vragen als je 18 wordt? Hiermee kun je een groot deel van jouw zorgkosten, waaronder je zorgverzekering, kunt betalen. Zorgtoeslag vraag je aan via de Belastingdienst.

Heb je nog vragen?

 • In de wet staat dat iedereen van 18 jaar en ouder een zorgverzekering moet afsluiten. Tot je 18e ben je met je ouders meeverzekerd voor zorgkosten. In de maand nadat je 18 bent geworden, vervalt dit.

 • Voor de zorg die valt onder de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van € 385. Dit zijn de zorgkosten die je zelf betaalt.

 • Een aanvullende verzekering en/of een tandverzekering afsluiten is niet verplicht. Het is wel handig om te doen wanneer je extra zorgkosten verwacht. Bijvoorbeeld omdat je veel sport en weleens naar de fysio gaat als gevolg hiervan.

 • Je krijgt niet standaard een eigen polis wanneer je 18 jaar wordt. Blijf je via ONVZ verzekerd? Dan blijf je op de polis bij je ouders staan.

 • Op de verzekeringskaart zie je in één oogopslag welke vergoedingen uit onze aanvullende verzekering gelden. Extra informatie is te vinden in de algemene regels en vergoedingen.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties