Zorgadvies

Steun voor de mantelzorger

Voor een lange tijd voor iemand zorgen, mantelzorg verlenen, is soms moeilijk en zwaar. We willen voorkomen dat u - als mantelzorger - overbelast raakt door uw zorgtaken. Daarom ondersteunen we u graag hierbij, waar dat kan.

Laat de ZorgConsulent u bellen wanneer het u uitkomt

U kunt een terugbelverzoek achterlaten. Dan wordt u teruggebeld op de tijden die u aangeeft.

Bel mij terug

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is hulp die u lange tijd en onbetaald biedt aan een familielid, vriend(in) of partner met een ziekte of beperking. Deze hulp gaat verder dan de normale alledaagse zorg, bijvoorbeeld langdurige verzorging van een partner, ouder, kind, vriend of buurman. De mantelzorger is meestal iemand binnen uw sociale netwerk of familie die vrijwillig en onbetaald de zorg verleent.

“Als ZorgConsulent informeer ik mantelzorgers over alle mogelijkheden en ondersteun ze bij de aanvraag van diverse regelingen."
Albert, ZorgConsulent bij ONVZ

Alle mogelijkheden voor mantelzorg-ondersteuning op een rij

De juiste zorg regelen is soms lastig. Moet u bij de gemeente zijn of toch bij een andere instantie? Als mantelzorger krijgt u vaak met verschillende 'loketten' te maken. Daarom zetten we hieronder de belangrijkste informatie voor u op een rij.

Tips of informatie nodig?

Worden de zorgtaken u even teveel? Of wilt u niet verdwalen in het doolhof in het zorglandschap? U kunt bij ons terecht voor een luisterend oor, praktische tips en informatie over mantelzorg in Nederland. Wilt u er bijvoorbeeld even tussenuit of krijgt u als mantelzorger zelf te maken met een ziekenhuisopname? Dan bespreken we de mogelijkheden met u. We zijn goed op de hoogte van de wet- en regelgeving.

Lees meer over de mantelzorgondersteuner en mantelzorgmakelaar bij vergoeding Hulp bij mantelzorg.

Vervangende mantelzorg

Het kan natuurlijk zo zijn dat u even geen zorg kunt bieden, omdat u bijvoorbeeld met vakantie gaat. Maakt u gebruik van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Bespreek dan eerst met de gemeente de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning en vervangende mantelzorg.

Heeft u geen recht op hulp van de gemeente? Dan vergoeden de aanvullende verzekeringen Benfit en hoger de vervangende mantelzorg die de ZorgConsulent voor u regelt. Lees meer informatie bij vergoeding Vervangende mantelzorg.

Langdurige zorg en ondersteuning

Langdurige zorg kan vanuit verschillende wetten worden verzorgd: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz) en de Jeugdwet. Op de pagina Langdurige zorg en ondersteuning leest u meer over deze verschillende wetten.

MantelzorgNL: vereniging voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Ze organiseren bijeenkomsten en workshops, staan mantelzorgers bij en bieden nuttige informatie. Voor € 2 per maand kunt u lid worden en gebruikmaken van alle diensten.

Ook kunt u op MantelzorgNL zoeken naar ondersteuningsorganisaties bij u in de buurt.

Wilt u advies van de ZorgConsulent?

Neem contact op met onze ZorgConsulent voor meer informatie en advies. De ZorgConsulent is op werkdagen bereikbaar op het telefoonnummer 0800 022 14 50, kies voor optie 2. U kunt ook een terugbelverzoek achterlaten. Dan wordt u teruggebeld op de tijden die u aangeeft.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties