Zorgadvies
  • ONVZ Vrije Keuze

Gun jezelf mantelzorgondersteuning

Mantelzorg verlenen is soms moeilijk en zwaar. ONVZ wil voorkomen dat u - als mantelzorger - overbelast raakt door uw zorgtaken. Daarom helpen onze ZorgConsulenten u graag bij uw persoonlijke zorgvragen bijvoorbeeld als het gaat om mantelzorgondersteuning en vervangende mantelzorg. Mantelzorgondersteuning zit in de aanvullende verzekeringen van ONVZ Vrije Keuze. 

Laat de ZorgConsulent u bellen wanneer het u uitkomt

U kunt een terugbelverzoek achterlaten. Dan wordt u teruggebeld op de tijden die u aangeeft.

Voor declaratie-/dekkingsvragen kunt u contact opnemen met ons Service Center. De snelste manier is via live chat.

Bel mij terug

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is hulp die u langdurig en onbetaald geeft aan iemand uit uw direct omgeving. U kunt bijvoorbeeld mantelzorger zijn voor uw moeder of vader, uw kind, partner of vriend(in) met een ziekte of beperking zijn. De hulp die een mantelzorger geeft kan uiteenlopen van het doen van kleine klusjes in huis, helpen bij het aan- en uitkleden, het toedienen van medicatie, helpen bij het wassen of douchen tot het doen van de administratie of financiën. 

In onderstaande video legt onze ZorgConsulent Albert Elsendoorn uit wat hij voor u als mantelzorger kan betekenen.

“Als ZorgConsulent informeer ik mantelzorgers over alle mogelijkheden en ondersteun ze bij de aanvraag van diverse regelingen."
Albert, ZorgConsulent bij ONVZ

Alle mogelijkheden voor mantelzorg-ondersteuning op een rij

Mantelzorgvergoeding

Mantelzorg is zorg die u onbetaald aan een naaste geeft. ONVZ vindt het echter belangrijk om u te ondersteunen, zodat u niet overbelast raakt. Daarom bieden we verschillende vergoedingen voor mantelzorg, afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering: 
  
- Hulp: mantelzorgondersteuning en mantelzorgmakelaar 

- Vervangende mantelzorg 

- Mirro: online zelfhulpmodule voor mantelzorgers 

- Psychische zorg bij de huisarts 


Mirro: zelfhulpmodule voor mantelzorgers 

Met een basisverzekering bij ONVZ kunt u gratis gebruikmaken van de online zelfhulpmodules van Mirro. Een van die modules is speciaal ontwikkeld voor mantelzorgers. U volgt de module gemakkelijk op uw computer, tablet of mobiele telefoon.  

  

Tips en informatie
  
MantelzorgNL: vereniging voor mantelzorgers 

Mantelzorgers kunnen bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Ze organiseren bijeenkomsten en workshops, staan mantelzorgers bij en bieden nuttige informatie. Voor € 2 per maand kunt u lid worden en gebruikmaken van alle diensten. Ook kunt u op MantelzorgNL zoeken naar ondersteuningsorganisaties bij u in de buurt. 

  

 

Wilt u advies van de ZorgConsulent?

De ZorgConsulent helpt u graag met meer informatie en advies. U kunt een terugbelverzoek achterlaten. Dan wordt u teruggebeld op de tijden die u aangeeft.

 

Voor declaratie-/dekkingsvragen kunt u contact opnemen met ons Service Center. De snelste manier is via live chat.

Meestgestelde vragen mantelzorg

  • Nee, u hoeft mantelzorg niet aan te vragen. Mantelzorg geeft u aan of krijgt u van een familielid of iemand anders in uw sociale netwerk.

  • Iedereen kan mantelzorger worden. Vaak gebeurt dit zonder dat u het beseft, doordat u er steeds meer zorgtaken voor uw naaste bij krijgt. Maar u kunt er ook bewust voor kiezen om mantelzorger te worden. Bijvoorbeeld als uw naaste plotseling hulpbehoevend wordt, of als u zich aanmeldt op een website voor vrijwilligers zoals WeHelpen.nl.  

  • U kunt vervangende mantelzorg aanvragen als u tijdelijk geen mantelzorg kunt geven. 

  • Als u een operatie heeft gehad, kan het zijn dat u hulp nodig heeft als u thuiskomt. 

    U kunt thuis bijvoorbeeld minder dingen zelf doen. Denk hierbij aan uzelf wassen en aankleden is lastig. Huishoudelijke klussen en koken zijn moeilijker. De eerste weken kunt u wellicht niet autorijden en fietsen. 

    Het is dus belangrijk dat u in de weken na de operatie hulp krijgt. Dit kan van van familie, vrienden of kennissen zijn. Ook kunt u hulp vragen via het zorg- of Wmo-loket van uw gemeente. Wilt u meer informatie over Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Bekijk dan onze pagina hierover. 

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties