Langdurige zorg en ondersteuning

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving. En dat iedereen zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Heeft u bijvoorbeeld door chronische-, psychische- of psychosociale problemen hulp nodig? Of door een beperking? Dan kunt u volgens de Wmo hulp en ondersteuning krijgen. Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, aanpassingen in uw huis of vervoer in de regio.

De Wmo wordt uitgevoerd door alle gemeenten in Nederland.

Hoe vraagt u hulp en ondersteuning uit de Wmo aan?

Wilt u hulp of ondersteuning uit de Wmo aanvragen? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente. De contactgegevens staan op de website van uw gemeente.

De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Vaak komt een deskundige van de gemeente bij u thuis en bekijkt uw (thuis)situatie. Ook neemt de deskundige contact op met bijvoorbeeld uw partner of familieleden. Daarna bespreekt de gemeente alle mogelijkheden met u.

Persoonsgebonden budget of zorg in natura?

U kunt op 2 manieren hulp en ondersteuning vanuit de Wmo ontvangen. Via:

  • een persoonsgebonden budget, of
  • zorg in natura

Kiest u voor zorg in natura? Dan regelt de gemeente de hulp en de administratie.

Kiest u voor een persoonsgebonden budget? Dan moet u zelf de hulp en ondersteuning inkopen. En ook de administratie bijhouden. Ook moet u bij uw aanvraag duidelijk uitleggen waarom u kiest voor een persoonsgebonden budget. En u moet uitleggen waarom u geen zorg in natura wilt. De gemeente beslist uiteindelijk of u wel of geen persoonsgebonden budget krijgt.

Moet u een eigen bijdrage betalen?

Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor hulp en ondersteuning uit de Wmo. Dit verschilt per gemeente.

Goed om te weten

  • Krijgt u hulp en ondersteuning uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan heeft u recht op gratis cliëntondersteuning.

  • Heeft u vragen over de Wmo? Neem dan contact op met het Wmo-loket van uw gemeente. De contactgegevens van het Wmo-loket staan op de website van uw gemeente.

  • Voldoet u niet aan de voorwaarden van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan kunt u misschien hulp krijgen uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Kinderen tot 18 jaar kunnen hulp krijgen uit de Jeugdwet. Lees meer op pagina Langdurige zorg en ondersteuning.

Wilt u advies van de ZorgConsulent?

Neem contact op met onze ZorgConsulent voor meer informatie en advies. De ZorgConsulent is op werkdagen bereikbaar op het telefoonnummer 0800 022 14 50 (gratis), kies voor optie 2. U kunt ook een terugbelverzoek achterlaten. Dan wordt u teruggebeld op de tijden die u aangeeft.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties