ZakelijkBereken premieEnglish

 • Eersteklas Zorgverzekering
 • Snel geholpen door ZorgConsulent
 • Klantwaardering 8,2

Uitleg MRI

Als uw behandelaar een MRI nodig vindt.

Wat is een MRI?

Soms heeft de arts voor een goede diagnose, over bijvoorbeeld een knieklacht of rugpijn, extra onderzoek nodig. Dit kan in de vorm van een MRI-scan. Een MRI-scan is een foto van doorsneden van het lichaam. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een tafel die in een holle cilinder, een tunnel, geschoven wordt. Het onderzoek is pijnloos en maakt gebruik van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Er komt geen röntgenstraling of radioactieve straling aan te pas.

Vergoeding MRI

De MRI-scan krijgt u in principe volledig vergoed. In principe, want de vergoeding zit soms al in een dbc. Een losse rekening voor de MRI vergoeden wij dan niet. Er zijn 3 situaties.

3 situaties

 • Huisarts laat MRI-scan maken

  Uw huisarts wil voor zijn eigen diagnose een MRI-scan laten maken. Lees verder.

  Volgens de richtlijnen van de huisarts laat de huisarts alleen een MRI maken bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder. U gaat voor de MRI-scan naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis stuurt de uitslag van de MRI naar uw huisarts. De huisarts stelt de diagnose en bespreekt met u of u bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut moet.

  De basisverzekering vergoedt de MRI. Daarbij geldt wel het eigen risico.

 • Huisarts stuurt u door naar medisch specialist na MRI-scan

  Net als in situatie 1 laat u op advies van de huisarts een MRI-scan maken. Als de huisarts het resultaat heeft ontvangen, besluit hij u toch door te sturen naar de medisch specialist. Lees verder.

  De huisarts stuurt u bijvoorbeeld door naar een orthopeed of neuroloog. Die kunnen de MRI-scan ook bekijken en behandelen u verder.

  De medisch specialist opent voor de behandeling een dbc. De openingsdatum van de dbc is de dag waarop u een 1e consult heeft met de medisch specialist. De kosten van de MRI-scan vallen in de dbc, net als het consult bij de medisch specialist en de behandeling. De basisverzekering vergoedt de gehele dbc. Daarbij geldt wel het eigen risico.

  Als de MRI-scan en het consult met de medisch specialist op dezelfde dag uitgevoerd worden mag de scan niet apart in rekening gebracht worden. De scan mag wel apart in rekening gebracht worden als het consult een of meerdere dagen later plaatsvindt.

 • Medisch specialist laat MRI-scan maken

  Als uw huisarts u verwezen heeft naar een medisch specialist, kan die ook een MRI-scan laten maken. Lees verder.

  Dat kan vrijwel altijd in het ziekenhuis van de specialist, maar dat kan meestal niet direct. De medisch specialist bepaalt op basis van uw indicatie hoe snel de MRI gemaakt moet worden. Hij behandelt u ook verder na de uitslag van de MRI.

  De medisch specialist opent voor de behandeling een dbc. De kosten van de MRI-scan vallen in de dbc, net als het consult bij de medisch specialist en de behandeling. De basisverzekering vergoedt de gehele dbc. Daarbij geldt wel het eigen risico.

  Vindt u dat u te lang moet wachten op een MRI in het ziekenhuis? Dan kunt u dat bespreken met uw medisch specialist. Als u op eigen verzoek een MRI-scan laat maken in een andere instelling, bijvoorbeeld het MRI-centrum, dan vergoedt de basisverzekering de kosten daarvan niet. U kunt wel vragen of het ziekenhuis de kosten aan de andere instelling wil betalen. Dat heet onderlinge dienstverlening. Maar niet alle ziekenhuizen werken daaraan mee.

Voor een MRI-scan moet u een voorschrift of verwijzing hebben

De huisarts kan een MRI-scan voorschrijven. Dat kan alleen bij bepaalde klachten van knie, schouder of onderrug. U gaat dan alleen voor een MRI-scan naar het ziekenhuis. U ziet daar geen medisch specialist. De huisarts bespreekt de uitslag van de MRI met u. En de mogelijkheden voor verdere behandeling of bijvoorbeeld rust.

De huisarts kan u ook verwijzen naar een medisch specialist. U krijgt dan eerst een gesprek met een medisch specialist. Die bepaalt dan of er een MRI-scan nodig is. Hij behandelt u ook verder.

Goed om te weten

 • U moet heel erg lang wachten op uw MRI-scan. Kan dat niet sneller?

  Als uw medisch specialist een MRI-scan wil laten maken, kunt u de wachttijd met hem of haar bespreken. De medisch specialist kan inschatten of het medisch verantwoord is om te wachten. Als het nodig is dat u sneller een scan krijgt, kan de specialist bijna altijd een kortere wachttijd regelen.


  Komt u er niet uit met uw medisch specialist? En moet u langer dan 4 weken wachten vanaf het gesprek met de medisch specialist? Neem dan contact op met onze ZorgConsulent. Die kan dan kijken of u ergens anders sneller een MRI kunt krijgen.


  Als uw huisarts een MRI-scan voorschrijft, dat kunt u bij sommige MRI-centra snel terecht. U kunt ook contact opnemen met onze ZorgConsulent. Die kan meestal op korte termijn een MRI-scan voor u regelen. Soms moet u dan wel wat verder reizen.

 • ONVZ heeft uw rekening van de MRI-scan niet vergoed. Waarom niet?

  Als de huisarts een MRI-scan laat maken van andere delen van het lichaam dan de knie, schouder of onderrug, wijkt hij af van de richtlijnen. Meestal vraagt hij dan vooraf toestemming aan ons. Doet hij dat niet? Dan willen wij soms eerst de reden weten van de MRI voordat wij die vergoeden.


  Bent u onder behandeling van de medisch specialist? Maar bent u vanwege de lange wachttijd op eigen initiatief naar een andere instelling gegaan voor een MRI-scan? Dan vergoeden wij de MRI niet. De kosten van de MRI betalen wij namelijk al aan de medisch specialist via de dbc. U kunt het ziekenhuis vragen om de kosten aan de andere instelling te betalen. Dat heet onderlinge dienstverlening. Maar niet alle ziekenhuizen werken daaraan mee.

 • Valt een MRI onder uw eigen risico?

  Heeft de huisarts de MRI-scan voorgeschreven? Dan vallen alleen de kosten van de MRI-scan onder uw eigen risico.


  Heeft uw medisch specialist de MRI-scan laten maken? Dan valt de hele dbc van de medisch specialist onder uw eigen risico. De kosten van de MRI zitten daarin.

 • Vergoedt ONVZ ook een preventieve MRI?

  Laat u op eigen initiatief een preventieve MRI doen? Of een MRI uitgevoerd door Prescan®? Dan vergoeden wij de kosten alleen als u hiervoor een aanvullende verzekering heeft afgesloten. De basisverzekering vergoedt de kosten niet.

 • U moet in een speciale MRI. Gelden hiervoor dezelfde regels?

  In sommige gevallen moet u in een aangepaste MRI. Dit kan een open MRI zijn of een MRI waarbij u kunt zitten. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor de normale MRI.

Heeft u nog vragen?
Wij zijn er voor u

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.