Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Prinsjesdag: wijzigingen 2020

 

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag voor uw zorgverzekering in 2020? Bekijk hieronder een overzicht met de belangrijkste wijzigingen.

Alle wijzigingen basisverzekering

 • Eigen bijdragen

  Wijziging per 1 januari 2020
  De wettelijke eigen bijdragen zijn ook dit jaar aangepast.

  Wat betekent dit voor u?
  Voor geneesmiddelen, hulpmiddelen, mondzorg, geboortezorg en zittend ziekenvervoer geldt een eigen bijdrage. De eigen bijdragen voor 2020 vindt u vanaf 12 november 2019 op onze website.

 • Collectiviteitskorting

  Wijziging per 1 januari 2020
  De overheid verlaagt de korting die alle zorgverzekeraars maximaal aan mogen bieden op de premie voor de basisverzekering. De maximale korting gaat van 10 naar 5 procent. Ook moet de zorgverzekeraar specifieke zorgafspraken maken met collectiviteiten over gezondheid en preventie.

  Wat betekent dit voor u?
  Heeft u een zorgverzekering via uw werkgever? Of via een andere collectiviteit? Dan krijgt u volgend jaar misschien minder korting op uw zorgpremie. Krijgt u nu meer dan 5% korting? Dan ontvangt u van ons in oktober een persoonlijke e-mail met meer uitleg.

 • Specialist ouderengeneeskunde en arts voor verstandelijk gehandicapten

  Wijziging per 1 januari 2020
  Vanaf 1 januari 2020 vergoedt de basisverzekering ook de zorg die de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten verlenen. Deze zorg valt wel onder het eigen risico. Met deze maatregel wil het kabinet de druk op huisartsen en wijkverpleegkundigen in de eerste lijn verminderen. 

  Wat betekent dit voor u?
  Vanaf komend jaar kunnen huisartsen een specialist ouderengeneeskunde of een arts voor verstandelijke gehandicapten inschakelen. Dat kan voor patiënten met meerdere gezondheidsproblemen of een verstandelijke beperking. Deze specialisten kunnen de huisarts adviseren of de zorg zelfs (deels) overnemen.

 • Geneesmiddelen (apotheekbereidingen)

  Wijziging per 1 januari 2020
  Vergoedt de basisverzekering een geregistreerd geneesmiddel niet? Dan geldt dat ook voor de bereiding ervan door de apotheek. Vanaf 1 januari 2020 vergoedt de basisverzekering de apotheekbereiding in 2 gevallen wel:

  1. wanneer de overheid nog geen besluit heeft genomen over de vergoeding van een geneesmiddel
  2. als de basisverzekering een geneesmiddel niet vergoedt omdat het te duur is, maar de apotheekbereiding wel een acceptabele prijs heeft

  Wat betekent dit voor u?
  Heeft u in 2020 een apotheekbereiding nodig? Dan laat uw apotheek u altijd vooraf weten of de basisverzekering uw geneesmiddel vergoedt. Dat geldt ook als u een geneesmiddel in het ziekenhuis krijgt.

 • Zittend ziekenvervoer voor geriatrische revalidatiezorg

  Wijziging per 1 januari 2020
  Vanaf 1 januari 2020 kunnen ook patiënten geriatrische revalidatiezorg (grz) officieel aanspraak maken op zittend ziekenvervoer volgens de regels van de basisverzekering. Grz-patiënten krijgen op verzoek van VWS ziekenvervoer in de praktijk al enkele jaren vergoed. Die vergoeding is nu wettelijk vastgelegd.

  Wat betekent dit voor u?
  Krijgt u geriatrische revalidatiezorg en heeft u daarvoor vervoer nodig? Dan kunt u toestemming vragen voor vergoeding van openbaar vervoer, taxi of eigen auto.

 • Logeren in plaats van zittend ziekenvervoer

  Wijziging per 1 januari 2020
  Soms moeten patiënten ver reizen voor een ziekenhuisbehandeling. Het kan dan minder belastend zijn om in de buurt van een ziekenhuis te overnachten in plaats van elke dag heen en weer te reizen. Gaat het om een ziekenhuisbehandeling van ten minste 3 dagen achter elkaar? Dan vergoedt de basisverzekering vanaf 1 januari 2020 maximaal € 75 per overnachting in plaats van de vergoeding voor zittend ziekenvervoer.

  Wat betekent dit voor u?
  Krijgt u in 2020 een ziekenhuisbehandeling die 3 dagen (of langer) duurt? Dan kunt u toestemming vragen voor een overnachting in de buurt van het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan chemotherapie. Na toestemming krijgt u maximaal € 75 per nacht vergoed. U krijgt ook een vergoeding voor de heen- en terugreis op de eerste en laatste dag van de behandeling.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.