Jaaah

Wijzigingen zorgverzekering Jaaah 2023

Hoe zit het met uw zorgverzekering in 2023? Wij hebben alle wijzigingen voor u op een rij gezet.

Wijzigingen zorgverzekering 2023

  • De overheid heeft het eigen risico gelijk gehouden.

    Wat betekent dit voor u?

    Het verplicht eigen risico blijft ook in 2023 € 385.

  • De overheid past ook dit jaar de wettelijke eigen bijdragen aan.

    Wat betekent dit voor u?

    Wat precies de eigen bijdrage wordt voor geneesmiddelen, hulpmiddelen, mondzorg, geboortezorg en zittend ziekenvervoer is op dit moment nog niet bekend. Vanaf 12 november vindt u deze informatie op onze website. Wel is bekend dat u voor al uw geneesmiddelen samen ook in 2023 nooit meer dan € 250 eigen bijdrage hoeft te betalen.

  • De overheid schaft de collectiviteitskorting op de basisverzekering per 1 januari 2023 af. Dit geldt voor alle zorgverzekeraars.

    Wat betekent dit voor u?

    Vanaf 1 januari 2023 kan u uw collectief verzekeren bij Jaaah. Waardoor u collectiviteitskorting kan krijgen op de aanvullende verzekering en andere voordelen.

  • Heeft u Jaaah basis? Dan kunt u vanaf 1 januari 2023 gratis gebruikmaken van de zelfhulp app Fysiochecknu. Met een persoonlijk oefenprogramma kunt u zelf aan de slag, als u last heeft van beginnende klachten aan bijvoorbeeld uw nek, rug of schouders. Of als u deze klachten juist wilt voorkomen.

  • De overheid heeft besloten om de niet-invasieve prenatale test (NIPT) vanaf 1 januari 2023 uit te zonderen van het eigen risico.

    Wat betekent dit voor u?

    Heeft u een medische indicatie voor de NIPT? Dan hoeft u hiervoor vanaf 1 januari 2023 geen eigen risico meer te betalen.

  • De vergoeding voor voetzorg in de basisverzekering is uitgebreid. Heeft u een hoger risico op wondjes of zweren aan uw voeten (voetulcera) als gevolg van een ziekte of medische behandeling? Dan vergoedt Jaaah basis in 2023 een jaarlijkse voetcontrole. En soms ook voetzorg bij de huisarts of een podotherapeut.

  • Heeft u een groter risico op ziekte door overgewicht? Dan vergoedt Jaaah basis soms een gecombineerde leefstijl interventie (gli). Dat is een 2-jarig programma, waarin u advies en begeleiding krijgt bij gezondere voeding en eetgewoontes, meer bewegen en gedragsverandering. Wij hebben het aantal programma’s waaruit u kunt kiezen voor 2023 uitgebreid. Zodat u een programma kunt kiezen dat het beste bij u past.

  • Heeft u steunkousen nodig? In 2022 had u daarvoor een voorschrift van uw behandelend arts nodig. Vanaf 1 januari 2023 mag dat voorschrift ook van uw huidtherapeut zijn.

  • Vanaf 1 januari 2023 hebben kinderen jonger dan 16 jaar met orthopedische en allergeenvrije schoenen in principe geen recht meer op vergoeding van een wisselpaar. De gebruikstermijn van de schoenen is voor kinderen maar 6 maanden, waardoor een wisselpaar in de meeste gevallen niet nodig is. Is een wisselpaar in het geval van uw kind wel nodig? Dan kunt u altijd een aanvraag bij ons indienen.

  • Jaaah basis vergoedt een ligorthese. Per ongeluk hadden wij in onze voorwaarden alleen de dynamische ligorthese vermeld. Maar ook de statische ligorthese wordt vergoed. Dit hebben wij aangepast. Heeft u een ligorthese nodig? Dan heeft u voor vergoeding wel vooraf toestemming van ons nodig.

  • De overheid haalt alle vitamine D middelen uit het basispakket.

    Wat betekent dit voor u?

    Vanaf 1 januari 2023 vergoedt Jaaah basis geen vitamine D middelen meer. Ook niet als uw arts ze heeft voorgeschreven. U kunt ze wel zonder recept zelf kopen bij de supermarkt, drogist of apotheek.

  • Voor plastische chirurgie bij genderincongruentie gelden kwaliteitseisen. Om deze goed te borgen hebben wij de kwaliteitseisen als voorwaarde opgenomen in de vergoeding.

    Plastische chirurgie kan onderdeel zijn van transgenderzorg. Na de eerste gesprekken over uw zorgvraag bij de huisarts krijgt u soms te maken met veel verschillende zorgverleners. Wij vinden het belangrijk dat de betrokken zorgverleners bij erkende genderteams zijn aangesloten en deel uitmaken van gespecialiseerde netwerken.

  • Sinds 1 januari 2022 zijn rekeningen van uw ggz-verlener duidelijker. U kunt nu precies zien op welke datum en met wie u een consult hebt gehad, en hoe lang dat duurde. De ggz is ook iets anders georganiseerd. Er is bijvoorbeeld geen onderscheid meer tussen generalistische basis-ggz en gespecialiseerde ggz. De inhoud van de zorg en de vergoeding veranderen niet.

  • Bent u langer dan 1 jaar opgenomen in een ggz-instelling waarmee wij een contract hebben? Dan hoeft u daarvoor vanaf 2023 geen toestemming meer aan ons te vragen.

    Voor een opname in een ggz-instelling zonder contract moet u altijd vooraf toestemming aan ons vragen.

  • De basisverzekering vergoedt een volledige, uitneembare gebitsprothese (kunstgebit). Daarbij vergoeden we ook de materiaal- en techniekkosten om de prothese te maken. Vanaf 1 januari 2023 werken wij met een indicatieve lijst van marktconforme prijzen voor deze materiaal- en techniekkosten.
    Krijgt u in 2023 een volledig kunstgebit? Vraag dan vooraf een offerte aan. Zijn de prijzen hoger dan op onze indicatieve lijst? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen. We vergoeden de hogere kosten alleen als hiervoor een medisch inhoudelijke reden is.

    Is er geen medisch inhoudelijke reden voor de hoge prijzen? Dan kunt u ervoor kiezen om naar een andere zorgverlener te gaan voor uw kunstgebit, om te voorkomen dat u een groter deel zelf moet betalen.

    Vanaf 18 jaar geldt in ieder geval de wettelijke eigen bijdrage voor het kunstgebit. Heeft u de aanvullende verzekering Jaaah tand? Dan vergoedt die de eigen bijdrage. Dat geldt niet voor de hierboven genoemde hogere kosten.

  • Naast ambulancevervoer vergoedt Jaaah basis ook openbaar vervoer, taxivervoer en eigen vervoer. Dat noemden wij altijd zittend ziekenvervoer. Vanaf 1 januari 2023 spreken we kortweg van ziekenvervoer. In de voorwaarden verandert niets. Wel zijn de eigen bijdrage en de vergoeding per kilometer verhoogd.  

  • U moet een rekening voor zorgkosten binnen 3 jaar bij ons indienen. Vanaf 1 januari 2023 is dit 3 jaar vanaf het moment dat u de rekening van de zorgverlener krijgt.

    Wij adviseren u echter om rekeningen niet te laten liggen, maar deze direct bij ons te declareren via de app. Als u kosten hebt voorgeschoten, dan betalen we deze snel aan u terug.

  • U kunt het recht op vergoeding van zorgkosten niet aan iemand anders overdragen zonder onze toestemming (cessie). En niet gebruiken om iemand anders zekerheid te geven dat u een rekening van die ander gaat betalen (pandrecht). Dit was al zo, maar voor 2023 hebben wij dit verduidelijkt in onze Algemene regels.

  • We hebben onze reactietermijn voor klachtafhandeling aangepast. In 2023 reageren we binnen 10 werkdagen als u een klacht bij ons indient. Komt u er met ons niet uit? Dan kunt u uw klacht voorleggen aan de SKGZ. De reactietermijnen voor de SKGZ zijn ook aangepast. Deze vindt u in onze algemene regel 80.

Andere wijzigingen

  • Jaaah! In 2023 vernieuwen we onze aanvullende verzekeringen. Zodat we u nog beter kunnen helpen gezond te worden en blijven. De nieuwe aanvullende verzekeringen heten de Jaaah beter en Jaaah best. Bij deze aanvullende verzekeringen krijgt u bijvoorbeeld toegang tot de app Headspace. Aan Jaaah op reis en Jaaah tand verandert niks. Jaaah tand bij een ongelukje vervalt per 1 januari 2023. U heeft hier eerder bericht over gehad wat dat voor u betekent.

    Op de pagina Wijzigingen voor aanvullende verzekering(en) leest u welke verzekering het beste aansluit bij wat u had.

  • Jaaah fysio verandert per in Jaaah beter of Jaaah best. Heeft u Jaaah beter of Jaaah best? Dan vergoedt die 3 of 6 fysiobehandelingen of complete online fysiobehandeltrajecten via de Fysiochecknu app, per jaar. Dit bestaat uit (een) online consult(en), een persoonlijk, digitaal oefenprogramma en eventueel digitaal contact met de fysiotherapeut. Als u uw klacht helemaal via het online traject kunt oplossen, dan vergoeden wij dat alsof u 1 behandeling van de fysiotherapeut in de praktijk hebt gehad.  

  • Heeft u Jaaah tand? En wordt u opgenomen in een Wlz-instelling waar u ook behandeling krijgt? Dan vergoedt de Wlz jouw tandheelkundige zorg. Vanaf 1 januari 2023 mag u Jaaah tand daarom ook in de loop van het jaar opzeggen. Deze stopt dan op de 1e dag van de maand volgend op die waarin wij de opzegging hebben ontvangen.

  • U kunt het recht op vergoeding van zorgkosten niet aan iemand anders overdragen zonder onze toestemming (cessie). En niet gebruiken om iemand anders zekerheid te geven dat u een rekening van die ander gaat betalen (pandrecht). Dit was al zo, maar voor 2023 hebben wij dit verduidelijkt in onze Algemene regels.

  • U moet een rekening voor zorgkosten binnen 3 jaar bij ons indienen. Vanaf 1 januari 2023 is dit 3 jaar vanaf het moment dat u de rekening van de zorgverlener krijgt. Wij adviseren u echter om rekeningen niet te laten liggen, maar deze direct bij ons te declareren via de app. Als u kosten heeft voorgeschoten, dan betalen we deze snel aan u terug.

  • We hebben onze reactietermijn voor klachtenafhandeling aangepast. In 2023 reageren we binnen 10 werkdagen als u een klacht bij ons indient. Komt u er met ons niet uit? Dan kunt u uw klacht voorleggen aan de SKGZ. De reactietermijnen voor de SKGZ zijn ook aangepast. Deze vindt u in onze algemene regel 80.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties