Snel regelen

Gezondheidsvragen

Wat zijn gezondheidsvragen? En waarom moet u deze beantwoorden?

Iedereen kan bij ONVZ een basisverzekering afsluiten. Ook de 2 aanvullende verzekeringen Startfit en Benfit kunt u direct afsluiten.

Wilt u een van onze excellente verzekeringen: Optifit, Topfit of Superfit? Of wilt u een uitgebreide Tandfit verzekering of Health Basic en Premium afsluiten? Dan stellen wij u eerst een aantal gezondheidsvragen. Hieronder leggen we uit waarom we dit doen.

Startfit, Benfit of een uitgebreidere verzekering?

De vergoedingen van Startfit en Benfit zijn ongeveer hetzelfde als de meeste aanvullende verzekeringen van andere verzekeraars. Daarom kunt u deze verzekeringen direct afsluiten zonder dat u gezondheidsvragen beantwoordt.

Wilt u meer zekerheid? Dan kunt u kiezen uit een van onze 3 meest uitgebreide verzekeringen:

  • Optifit
  • Topfit
  • Superfit

Deze excellente verzekeringen bieden een zeer uitgebreide vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of diëtetiek. Wilt u Optifit, Topfit of Superfit afsluiten? Dan moet u gezondheidsvragen beantwoorden.

Waarom stellen we gezondheidsvragen?

De prijs-kwaliteitverhouding van de excellente verzekeringen is niet vergelijkbaar met aanvullende verzekeringen van andere zorgverzekeraars. Daarom moet u voor Optifit, Topfit of Superfit gezondheidsvragen beantwoorden. Hierdoor houden we de excellente verzekeringen voor alle verzekerden betaalbaar. We stellen ook gezondheidsvragen als u een uitgebreide Tandfit verzekering of Health Basic en Premium aanvraagt. Zonder gezondheidsvragen kunnen wij deze verzekeringen niet aanbieden.

Let op: op basis van uw antwoorden is het mogelijk dat wij u een ander aanbod doen dan de verzekering van uw keuze.

Kosten en inkomsten moeten in balans zijn

Een aanvullende verzekering is niet (wettelijk) verplicht. Iedere zorgverzekeraar bepaalt zelf de vergoedingen van de aanvullende verzekeringen. Voor de aanvullende verzekeringen kunnen we daarom gezondheidsvragen stellen. Ook geldt er voor aanvullende verzekeringen geen 'risicoverevening' zoals bij de basisverzekering. Wat risicoverevening is, leest u onder 'Risicoverevening'.

ONVZ is een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk. Willen we de premie betaalbaar houden voor alle verzekerden, dan moeten de kosten en inkomsten in balans zijn. Bij te hoge zorgkosten moeten we de premie verhogen. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen. Zonder gezondheidsvragen kunnen we bijvoorbeeld de excellente verzekeringen niet aanbieden met deze vergoedingen en tegen deze prijs. Dat vinden we niet eerlijk voor onze verzekerden die al een verzekering bij ons hebben. Daarom stellen we gezondheidsvragen bij Optifit, Topfit, Superfit, Health Basic en Premium en bij Tandfit C.

Voorziene en onvoorziene kosten

Het principe van verzekeren is, dat de verzekering zekerheid biedt bij onvoorziene zorgkosten. Onvoorziene kosten zijn kosten die u niet verwacht bij de aanvraag van uw verzekering. Bijvoorbeeld: u moet naar het ziekenhuis voor een gebroken been.

Voorziene kosten zijn kosten die u al wel verwacht bij de aanvraag van uw verzekering. Bijvoorbeeld: u weet voordat u de verzekering aanvraagt al dat u binnenkort geopereerd wordt en daarna regelmatig naar de fysiotherapeut moet. Of u heeft een chronische aandoening en gaat al jaren regelmatig naar een bepaalde zorgverlener. Bij in vitro fertilisatie (ivf), fysiotherapie, mondzorg, orthodontie of bijvoorbeeld brillen en lenzen gaat het meestal om voorziene kosten.

Risicoverevening

Wat is risicoverevening? Dit betekent dat alle zorgverzekeraars de zorgkosten die ze verwachten voor de basisverzekering bij elkaar optellen. Het totale bedrag wordt eerlijk tussen de zorgverzekeraars verdeeld, de zogenoemde 'risicoverevening'.

Een basisverzekering is namelijk een wettelijk verplichte verzekering. We accepteren daarom iedereen die verplicht een basisverzekering moet hebben. Hierbij maakt het niet uit of u oud, jong, ziek of gezond bent. En het maakt niet uit of u voorziene kosten verwacht. De zorgverzekeraars tellen alle zorgkosten van de basisverzekering bij elkaar op. En verdelen de kosten eerlijk tussen elkaar.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties