2024

Buitenland: niet-spoedeisende (voorziene) zorg

Als u zorg nodig heeft, kunt u hiervoor meestal ook naar het buitenland. Dat is zorg die gepland kan worden, maar die u niet meteen nodig heeft. Lees wel wat hieronder staat, want de Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt dat niet altijd, of niet alles.

Dit krijgt u vergoed

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt niet-spoedeisende zorg in het buitenland tot onze maximale vergoedingen, als bij de vergoedingen staat dat de Bewuste Keuze Basisverzekering die zorg vergoedt. De voorwaarden die daar staan, gelden ook als u voor de zorg naar het buitenland gaat.

Zorg in het buitenland is vaak duurder dan zorg in Nederland. De rest moet u dan zelf betalen.

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt de kosten van zorg in het buitenland boven onze maximale vergoedingen in 2 situaties. Als u zorg nodig heeft die de Bewuste Keuze Basisverzekering wel vergoedt maar:

  1. u moet daar gezien uw medische situatie te lang op wachten, of
  2. u kunt die in Nederland niet krijgen

Woont u in een EU- of EER-land of Zwitserland en gaat u voor zorg naar een ander EU- of EER-land of Zwitserland? Dan is in die situaties soms vergoeding mogelijk volgens de regels van het land waar u de behandeling krijgt.

Wat niet vergoed wordt

  • zorg die niet voldoet aan de voorwaarden van de Bewuste Keuze Basisverzekering
  • extra kosten in verband met een één- of tweepersoonskamer
  • hogere lonen voor artsen of kosten die daarmee te maken hebben, bijvoorbeeld bij inzet van een Chefarzt of Oberarzt (Duitsland) of supplementen (België)
  • administratiekosten die u maakt omdat u voor de behandeling naar het buitenland gaat. Bijvoorbeeld als het ziekenhuis kosten rekent, omdat ze uw dossier uit Nederland moeten beoordelen en verwerken

Waar kan ik terecht? Wat zijn de voorwaarden?

Voor zorg in het buitenland gelden dezelfde voorwaarden als voor zorg in Nederland. Kijk dus bij de vergoeding als u wilt weten welke voorwaarden er gelden. En bij welke zorgverleners u terecht kunt.

Let op! Wij hebben geen contracten met zorgverleners in het buitenland

Kiest u voor een zorgverlener in het buitenland? Dan vergoeden wij uw zorg mogelijk niet helemaal. Ook voor de maximale vergoedingen kijkt u bij de betreffende vergoeding. Gaat u bijvoorbeeld naar een medisch specialist in het buitenland? Kijk dan bij de vergoeding Medisch specialist voor de maximale vergoedingen. Aan sommige zorgverleners in het buitenland vergoeden wij de zorg rechtstreeks. U krijgt dan van ons een rekening voor de kosten boven de maximale vergoeding.

Andere vergoedingen

Voor zorg in het buitenland die u onverwacht nodig heeft, dus die u meteen moet krijgen, geldt de vergoeding Buitenland: spoedeisende zorg.

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Ja, in sommige gevallen

Als u in Nederland voor de zorg een eigen bijdrage zou moeten betalen, is dat ook zo als u de zorg in het buitenland krijgt. Of, als u kiest voor vergoeding volgens plaatselijke regels, als u volgens die regels een eigen bijdrage moet betalen. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Ja, meestal

Als de zorg in Nederland onder uw eigen risico valt, is dat ook zo als u die zorg in het buitenland krijgt. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een verwijzing of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Ja, bijna altijd

Als u voor de zorg of het geneesmiddel in Nederland een verwijzing of voorschrift nodig heeft, geldt dat ook in het buitenland. U moet die hebben voordat u de zorg in het buitenland krijgt.

Toestemming

Ja, in sommige gevallen

Voor zorg in het buitenland moet u toestemming van ons hebben in 3 situaties:

  • als u voor de zorg in Nederland toestemming moet hebben, geldt dat ook in het buitenland
  • voor zorg met opname of dagopname
  • als u de zorg in Nederland niet (tijdig) kunt krijgen (ook als u vergoeding wilt volgens de regels van het land waar u de behandeling krijgt)

Help me even: toestemming vragen

Ook als er geen toestemming nodig is, raden we u aan om ziekenhuiszorg in het buitenland aan te vragen. Zo voorkomt u vervelende (financiële) verrassingen achteraf.

Laatste puntjes...

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld dat rekeningen duidelijk moeten zijn, en in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans. En welke wisselkoers wij gebruiken voor rekeningen in een andere muntsoort dan de euro.

  • Het moet gaan om de zorg die normaal gesproken wordt verleend. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

  • Twijfelt u over de gestelde diagnose of voorgestelde behandeling? De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt een second opinion door een andere arts. Daarvoor kunt u ook naar het buitenland. Maar de buitenlandse arts neemt de behandeling niet over. Met het oordeel van de buitenlandse arts gaat u terug naar uw eigen specialist in Nederland. Als u aan alle voorwaarden voldoet, vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering die second opinion. Daarbij gelden onze maximale vergoedingen.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties