2024

Geriatrische revalidatie

Moet u revalideren? Dan krijgt u fysiotherapie, oefentherapie of ergotherapie. Of, bij complexere problemen, medisch-specialistische revalidatie. Bent u al op leeftijd? Dan moet de revalidatie wat rustiger en anders opgebouwd worden. Daarvoor is geriatrische revalidatie.

Dit krijgt u vergoed

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt geriatrische revalidatie voor maximaal 6 maanden als normale of medisch-specialistische revalidatie te zwaar voor u is, en 1 van de volgende situaties voor u geldt:

  • u bent opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling door de medisch specialist en de geriatrische revalidatie start binnen een week na uw ontslag uit het ziekenhuis
  • u heeft plotselinge gezondheidsklachten gekregen waardoor u niet meer mobiel bent, of u kunt zich niet meer redden. Een medisch specialist heeft u voor de klachten behandeld maar uw klachten zijn daarmee nog niet verholpen. Die stelt dan vast of u geriatrische revalidatie nodig heeft. Of een specialist ouderengeneeskunde kan dit doen als u thuis bent, of opgenomen in een instelling voor eerstelijns verblijf

Het doel van de revalidatie is dat u zo herstelt, dat u weer terug naar huis kunt. Soms gaat dat in stapjes. U slaapt dan bijvoorbeeld thuis, maar gaat overdag nog naar de instelling voor behandeling.

De zorg krijgt u van een team specialisten, bijvoorbeeld een fysio- en ergotherapeut, samen met een verpleegkundige. Een specialist ouderengeneeskunde is verantwoordelijk voor uw behandeling.

Bijna altijd zal uw arts of de transferverpleegkundige de mogelijkheid van geriatrische revalidatie met u bespreken terwijl u nog in het ziekenhuis ligt.

Hier kunt u terecht

  • verpleeghuis, revalidatiecentrum of vergelijkbare instelling

Wat niet vergoed wordt

  • revalidatiezorg die u nodig heeft, als u voor opname in het ziekenhuis in een Wlz instelling woonde en daar ook behandeling kreeg

Andere vergoedingen

Zorgverlener zonder contract

Kiest u voor een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan vergoeden wij uw zorg niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.

Wilt u naar een zorgverlener met een contract?

In onze Zorgzoeker checkt u snel met welke zorgverleners we een contract hebben.

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Nee, geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Ja, eigen risico

Deze zorg valt onder uw eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een verwijzing of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Ja, een indicatie

Voordat u gaat revalideren, heeft u een indicatie nodig:

  • bij opname in ziekenhuis: van de medisch specialist in overleg met een specialist ouderengeneeskunde
  • zonder opname in ziekenhuis: van de klinisch geriater, internist-ouderengeneeskunde of specialist ouderengeneeskunde. Er moet dan een geriatrisch onderzoek gedaan zijn

Toestemming

Ja, in sommige gevallen

Als u langer dan 6 maanden geriatrische revalidatie nodig heeft. Wij moeten de aanvraag ontvangen voordat de 6e maand van uw revalidatie voorbij is. Meestal regelt de arts dit voor u. Help me even: toestemming vragen

Laatste puntjes...

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die u niet nakomt (no show).

  • Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de revalidatiezorg die specialisten ouderengeneeskunde normaal gesproken verlenen aan kwetsbare patiĆ«nten, met meerdere gezondheidsproblemen, die alleen een lager trainingstempo aankunnen. Het doel is terugkeer naar de thuissituatie. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties