Alle artikelen

Tien inspirerende podcasts over een fit en gezond leven

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 17 juli 2022

Wanneer zit je lekker in je vel? Is dat als je gezond eet, als je genoeg beweegt, als je belemmerende gedachten kan relativeren of een combinatie van dit alles? Wij selecteerden de tien meest inspirerende Nederlandstalige podcasts over je fit en gezond voelen. Vol tips over fysieke én mentale uitdagingen. Luister mee en laat je door dit goed uitgebalanceerde podcastlijstje inspireren om de beste versie van jezelf te zijn.

#1 OERsterk Podcast met drs. Richard de Leth

Dé podcast van Richard de Leth’s OERsterk platform over gezondheid. Zijn missie? Een miljoen mensen ‘oersterk’ maken door een gezonde leefstijl: met gezond eten, bewegen en ontspannen. In de podcast spreekt hij met (huis)artsen, doctoren, coaches en therapeuten over holistisch leven, auto-immuunziekten, het hart, mediteren, voeding en nog veel meer.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

#2 Brandstof

Een podcast om jezelf aan het denken te zetten. Elke aflevering bespreken Romy (toegepast psycholoog) en Annemijn (yogadocent en vegetarisch chef) levensvragen en inspirerende onderwerpen om te groeien als mens. Van omgaan met tegenslagen tot manifesteren en van relaties tot patronen doorbreken. Een fijne mix van psychologie, filosofie en spiritualiteit.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

#3 Mark Tuitert Drive Podcast

Mark Tuitert gaat in gesprek met gedreven atleten, ondernemers, artiesten en wetenschappers. Over ambitie en dromen, winst en verlies, geluk en verdriet. Maar ook: hoe vind ik rust? Wat is de functie van geld? En hoe word je mentaal veerkrachtig? Met onder andere hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, zwemmer Pieter van den Hoogenband, journalist Eva Jinek, filosoof en psychiater Damiaan Denys en ondernemer Boyan Slat, bekend van The Ocean Cleanup.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

#4 Gezond Gesprek Podcast

In Gezond Gesprek – de podcast van Gezondheidsnet – praat presentator Karine Hoenderdos met experts over thema's die te maken hebben met gezondheid, eten, bewegen, ouder worden en jong blijven. Met praktische tips voor de luisteraar. Karine is journalist, diëtist en leefstijlexpert.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

#5 Fit Addict Podcast

Over voeding, afvallen, lekker in je vel zitten en leven in balans. In de no-nonsense podcast van ‘fit addict’ Louella bespreekt ze alles wat te maken heeft met een gezonde leefstijl. Vol tips & tricks voor vrouwen om zelf aan de slag te gaan.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

#6 Over Routines

In de podcast ‘Over Routines’ stapt Arie Boomsma in de levens van bijzondere mensen. Zij delen hun routines om het optimale uit hun leven te halen. Van een biologische boer tot kickbokser Badr Hari. En van Wim ‘the iceman’ Hof tot chefkok Joris Bijdendijk. Droog borstelen, ijsbaden, meditatie, hot yoga, vroeg opstaan, rauw eten, mindfulness: waarom en hoe pas je dit toe in je leven?

Luister via Spotify of Apple Podcast.

Man in stoel

#7 Helden

In ‘Helden, de podcast’ hebben hosts Barbara Barend, Jasper Boks en Marlies van Cleeff elke aflevering een (oud-)topsporter te gast om te praten over hun belangrijkste bronnen van inspiratie en motivatie. Wie zijn hun helden? Welke sportmomenten inspireren hen en waarom? En welke boodschap willen zij meegeven aan de volgende generatie? Over mentale kracht, bovenmenselijke prestaties en maatschappelijke impact.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

#8 Beter Sneller Sterker, De Podcast

Na ‘Gezond Verstand’ gaan Men’s Health-redacteur Martyn de Jong en Qmusic-dj Jordi Warners door met podcasten. In ‘Beter Sneller Sterker’ duiken ze opnieuw in de wereld van training, voeding, balans en zelfverbetering. Ze gaan in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen om te ontdekken wat je moet doen (of laten) om de beste, snelste en sterkste versie van jezelf te worden. Met onder meer wielrenster Puck Moonen, tv-maker Tim Hofman, schaatsster Jutta Leerdam en fitness-goeroe Arie Boomsma.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

#9 LoopPraat

Een podcast voor hardlopers, door hardlopers. In LoopPraat interviewen hosts Anton-Jan Thijssen en Tim Baks samen een interessante gast uit de hardloopwereld. Ze bespreken het laatste loopnieuws, delen tips en geven reviews.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

#10 De psychologie van succes

Albert Sonnevelt en Tonny Loorbach geven antwoord op al je vragen over persoonlijke ontwikkeling, geluk, belemmerende gedachten, het doorbreken van patronen, uitdagingen en obstakels in je leven én de groei van ondernemers en ondernemingen. In deze podcast vind je handvatten om alles uit je leven te halen en goed voor jezelf te zorgen.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

#11 Bonustip: De Vogelspotcast

Verrassing, een bonustip! Dankzij De Vogelspotcast kijk je voortaan wat vaker omhoog tijdens het wandelen. Heel ontspannen. Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis gaat wekelijks op vogelsafari met jeugdvriend Gisbert van Baalen, die nog geen kraai van een ekster kan onderscheiden. Samen ontdekken ze de meest uiteenlopende vogelsoorten. Van de meest spannende natuurgebieden tot het park waar je dagelijks doorheen wandelt.

Luister via Spotify of Apple Podcast.

Benieuwd naar meer leuke podcasts over gezondheid? Eerder deelden we ook al een lekker lijstje luistertips. Of wil je even geen verhalen, maar rust in je hoofd en écht ontspannen? Zet dan eens een geleide meditatie of yoga nidra sessie op.