Alle artikelen

De mondhygiënist bezoeken: is dat wel nodig?

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 17 maart 2022

Poetsen, flossen, ragen, spoelen en de tandarts bezoeken: het levert een goed en fris gebit op. Maar is het voldoende? Niet helemaal. Voor een optimale mondhygiëne ga je ook naar de mondhygiënist.

We eten allemaal wel eens producten waar veel suiker in zit. Denk aan snoep, koek, frisdrank, sportdranken en zelfs fruit. Allemaal producten waar tandplak door ontstaat, een van de grootste oorzaken voor de meeste voorkomende mondproblemen.

Tandplak bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën die in je mond leven. De bacteriën in tandplak zetten suikers uit eten en drinken bovendien om in zuren die je tandglazuur aantasten. Met gaatjes en tanderosie als mogelijk gevolg. Dat brengt niet alleen tandartskosten met zich mee, maar is ook slecht voor de algehele gezondheid.

Gezond gebit, gezond lichaam

De gezondheid van de mond is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van het lichaam, legt mondhygiënist Leila Babazadeh uit. Mensen met chronische aandoeningen zoals hartziektes of diabetes lopen meer risico wanneer hun mondgezondheid niet optimaal is. Sommige mondbacteriën kunnen namelijk in de bloedbaan terechtkomen en dat levert een gevaar op voor de gezondheid. Ook kan je bloedingen, gaatjes, een nare geur en pijn voorkomen met een goede mondhygiëne.

Tandvlees kan bijvoorbeeld ontstoken raken en dat kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Als gevolg laat het tandvlees los en verandert tandplak gedeeltelijk in tandsteen. Hierdoor ontstaat er een ernstige tandvleesontsteking, oftewel parodontitis. Bij parodontitis is het kaakbot en het weefsel rondom tanden en kiezen aangetast. Deze ontsteking kan lang onopgemerkt blijven, omdat het vaak geen – of pas in een heel laat stadium – verschijnselen met zich meebrengt.

Babazadeh: ‘Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Uiteindelijk kan er door parodontitis zoveel kaakbot verdwijnen dat tanden en kiezen los gaan staan en ten slotte uitvallen.’

De mondhygiënist bezoeken: is dat wel nodig?

Voorkomen i.p.v. genezen

De mondhygiënist kan deze en meer problemen vroegtijdig opsporen, doet bacterietesten, geeft advies en voert gebitsreinigingen uit. De tandarts focust zich daarentegen vooral op het herstellen en verbeteren van een beschadigd gebit.

Babazadeh: ‘We zien op tijd waar het mis kan gaan. Bijvoorbeeld dat een vulling nog maar X aantal jaren meegaat. Dan geven we het juiste advies, zodat een vulling langer in goede staat blijft. Dat bespaart een hoop zorgkosten voor de patiënt.’

Zo merkt Babazadeh dat mensen minder tijd doorbrengen in de stoel bij de tandarts wanneer ze regelmatig de mondhygiënist bezoeken. Bovendien hebben deze patiënten minder last van gaatjes. ‘En gezien het tandartsentekort in Nederland is dat natuurlijk alleen maar gunstig.’

Ouderen en mondzorg

Vooral mensen tussen de 40 en 65 jaar bezoeken de mondhygiënist, constateert Babazadeh. Patiënten boven de 75 jaar ziet ze in haar praktijk helaas te weinig. ‘Soms is er voor ouderen in verzorgingstehuizen minder aandacht voor mondzorg en dat heeft grote lichamelijke en sociale gevolgen. Zij krijgen last van oude protheses of lekkages in de vullingen, waardoor eten en praten moeilijker wordt. Het gebit onderhouden is ook op deze leeftijd belangrijk, want het kan de levensduur van een kroon, brug of vulling verlengen. Op die manier draagt het bij aan de kwaliteit van leven. ’

Vanaf de eerste melktand

Ook kinderen onder de vier jaar verschijnen opvallend weinig in haar praktijk. Ze krijgt vaak de vraag: moet mijn kind ook mee naar de mondhygiënist? ‘Mijn advies: ja, neem je kind op jonge leeftijd mee naar de praktijk. Veel mensen denken dat het niet nodig is en brengen hun kind pas op latere leeftijd langs. Maar dan is de drempel een stuk hoger. En áls ze komen is het vaak vijf voor twaalf, omdat de mondhygiëne dan op een slecht niveau is.’

Babazadeh: ‘Het is goed om kinderen op jonge leeftijd alvast te laten wennen aan de tandarts en mondhygiënist. We geven ze op een speelse manier poetsles en dat vermindert de angst die ze bij een bezoek ervaren. En hoe eerder ze goed leren poetsen, hoe minder problemen ze in de toekomst krijgen. Ook leren we ouders hoe ze hun jonge kinderen op een leuke manier kunnen leren tandenpoetsen.’

Dagelijkse verzorging

Wat kan je zelf doen om je mond gezond te houden? Naast twee keer per dag te poetsen, adviseert de mondhygiënist om twee keer per dag ragers en stokers te gebruiken. Een tandenborstel komt namelijk niet tussen je tanden en kiezen, terwijl daar veel tandplak ontstaat.

En een veelgehoorde misvatting is dat je minder intensief hoeft te poetsen wanneer je mondspoeling gebruikt. Het levert misschien een frisse adem op, maar in de meeste gevallen is het geen vervanging van tandpasta en goed poetsen. Tandplak kan volgens haar beter mechanisch weggehaald worden.

Ook is het belangrijk om te letten op je voeding. Babazadeh adviseert om zo min mogelijk producten met suiker te eten. Water zonder prik en thee zonder suiker drinken, in plaats van vruchtensap of frisdrank, helpt ook om gaatjes tegen te gaan.

Vergoeding en verwijzing

Bij de mondhygiënist kun je rechtstreeks terecht, zonder verwijzing van de tandarts. De meeste zorg van de tandarts wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook voor de mondhygiënist. Kronen, bruggen, implantaten en orthodontie worden niet vergoed voor kinderen. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten.
Vanaf 18 jaar valt mondzorg onder de aanvullende verzekering.