Om welke zorg gaat het?
- fysio- en oefentherapie
- logopedie
- diëtetiek
- ergotherapie
- medisch specialistische revalidatie
Omdat COVID-19 een nieuwe ziekte is, is er nog geen regeling die zorgt voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Alleen patiënten die opgenomen zijn geweest in een ziekenhuis konden gebruik maken van de bestaande vergoeding voor revalidatie na een ziekenhuisopname.
Voor veel ex-COVID-19-patiënten zou dit betekenen dit dat zulke zorg daarom niet wordt vergoed. Terwijl die voor deze groep mogelijk wel effectief is.
Voorwaarden
Om de herstelzorg vergoed te krijgen, gelden onder meer deze voorwaarden:
- de verwijzing moet plaatsvinden door een medisch specialist bij patiënten die opgenomen zijn geweest in een ziekenhuis of MSR- of GRZ-instelling, of door een huisarts bij ernstige COVID-19 patiënten die tijdens hun ziekte thuis zijn gebleven. De medisch specialist of de huisarts bepaalt dus of iemand een doorverwijzing krijgt
- de medisch specialist of huisarts geeft bij de verwijzing aan hoeveel en welke paramedische zorg nodig is, gezien de vastgestelde fysieke, cognitieve, psychische en sociale problemen
- de eerste behandeling moet plaatsvinden binnen 1 maand na de verwijzing door de medisch specialist of huisarts
- de huisarts evalueert na zo’n 3 maanden of de behandeldoelen zijn bereikt en of doorgaan met deze zorg zinvol is
- de maximale behandelduur is 6 maanden na de datum van de eerste behandeling
- aan het eind van deze periode van 6 maanden kan in bijzondere gevallen een beroep worden gedaan op een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. De medisch specialist die de diagnose heeft gesteld moet deze beslissing dan wel goed kunnen onderbouwen. En de tijd tussen het einde van de eerste behandeltermijn en de start van de tweede behandeltermijn moet maximaal 4 maanden zijn.
- de maximale omvang van de eerstelijns paramedische herstelzorg binnen deze 6 maanden is 50 zittingen fysio- of oefentherapie, 10 uren behandeling ergotherapie en 7 uren behandeling diëtetiek (inclusief de tijd die nodig is voor onderlinge afstemming en coördinatie van de zorg)
- de patiënt moet deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek om de effecten van de paramedische herstelzorg te monitoren
Bekijk het overzicht met alle voorwaarden.
Tijdelijke maatregel
Omdat nog niet duidelijk is wat de effectiviteit is van paramedische zorg bij patiënten die herstellen van ernstige COVID-19, gaat het om een tijdelijke maatregel van 1 jaar. Mocht dit nodig zijn, dan kan deze maatregel later worden verlengd. Tijdens dit jaar zal onderzoek worden gedaan naar de effectiviteit ervan.
Deze zorg valt onder ‘voorwaardelijk toegelaten zorg’. U kunt hierover meer lezen op onze vergoedingenpagina.
Medisch-specialistische revalidatie post/Long-COVID
Momenteel voldoen deze trajecten nog niet aan de stand van wetenschap en praktijk. Zorginstituut Nederland en verzekeraars zijn nog in afwachting van een onderzoek naar de effectiviteit van de interdisciplinaire medisch specialistische revalidatie (iMSR) bij Long-COVID. Tot die tijd is er in individuele situaties tijdelijk bekostiging mogelijk voor langdurige COVID-klachten vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet wel toestemming worden aangevraagd. Meer hierover kunt u lezen bij de medisch specialistische revalidatie.