2024

Kraamzorg

Heeft u net een kindje gekregen? Een kraamverzorgende verzorgt u en uw pasgeboren kindje na de bevalling. In de eerste dagen daarna helpt die met de verzorging van uw baby en geeft informatie en advies.

Dit krijgt u vergoed

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt kraamzorg na de bevalling. U krijgt minimaal 24 en maximaal 80 uur, verspreid over maximaal 6 weken vanaf uw bevalling. Hoeveel uren kraamzorg u precies krijgt, en waar, hangt af van uw persoonlijke situatie en waar u bevalt. Uw kraamzorgorganisatie of geboortecentrum stelt dit vast op basis van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg .

Voor kraamzorg betaalt u 1 of meer eigen bijdragen. Er zijn er 2:

  1. de eigen bijdrage voor kraamzorg thuis, deze is € 5,10 per uur (eigen bijdrage a)

  1. de eigen bijdrage voor kraamzorg als u in de polikliniek bevalt zonder medische noodzaak, of voor kraamzorg in het geboortecentrum (eigen bijdrage b). Deze bestaat uit 2 delen:

    • € 20 per persoon per dag (dus € 40 voor moeder en 1 kind samen)
    • de extra kosten als het tarief van het ziekenhuis of het geboortecentrum meer is dan € 143 per persoon per dag

    Bevalt u van 1 kind? Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering dus € 246 (2 x € 143 - € 40) per dag. De rest betaalt u zelf, als eigen bijdrage.

Welke eigen bijdrage of eigen bijdragen u in welke situatie betaalt, leggen we hieronder uit.

  1. Dan stelt uw kraamzorgorganisatie het aantal uren kraamzorg vast. Zij kijken daarbij naar wat u en uw baby nodig hebben. Hier geldt eigen bijdrage a.

  1. Dan krijgt u de eerste kraamzorguren in het ziekenhuis. Als u weer thuis bent, stelt de kraamzorgorganisatie het aantal uren kraamzorg vast dat u en uw baby thuis nog nodig hebben. Voor de dag van de bevalling geldt eigen bijdrage b. Voor kraamzorg thuis in de dagen erna geldt eigen bijdrage a.

  1. Soms gaat u snel met uw baby naar huis. Dan stelt uw kraamzorgorganisatie het aantal uren kraamzorg vast. Zij kijken daarbij naar wat u en uw baby nodig hebben. Soms mag u een paar dagen blijven, dan stelt het geboortecentrum het aantal uren kraamzorg vast. Voor de dag van de bevalling geldt eigen bijdrage b. Voor de kraamzorg thuis in de dagen erna geldt eigen bijdrage a.

  1. Dan stelt uw kraamzorgorganisatie na thuiskomst het aantal uren kraamzorg vast. Zij kijken daarbij naar wat u en uw baby nodig hebben. Hier geldt eigen bijdrage a voor de kraamzorg thuis. Voor de dagen in het ziekenhuis betaalt u geen eigen bijdragen.

Heeft u Bewuste Keuze Extra?

Bewuste Keuze Extra vergoedt maximaal € 250 per bevalling:

  • eigen bijdrage a voor kraamzorg thuis
  • eigen bijdrage b bij bevallen zonder medische noodzaak in het ziekenhuis, of in het geboortecentrum
  • aanvullende kraamzorg, als u om medische redenen meer kraamzorg nodig heeft dan de basisverzekering vergoedt

Hier kunt u terecht

  • kraamzorgorganisatie (thuis)
  • geboortecentrum
  • ziekenhuis

Wat niet vergoed wordt

  • kraampakket: u kunt het kraampakket wel via ons regelen
  • hotelfaciliteiten of andere luxezorg in het geboortecentrum
  • vervoerskosten die uw kraamzorgorganisatie of de kraamverzorgende apart rekent: deze kosten zitten al in het kraamzorgtarief

Zorgverlener zonder contract

Kiest u voor een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan vergoeden wij uw zorg niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.

Wilt u naar een zorgverlener met een contract?

In onze Zorgzoeker checkt u snel met welke zorgverleners we een contract hebben.

Wat u zelf betaalt

U betaalt een deel van de kraamzorg zelf. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Ja, bijna altijd

  • eigen bijdrage a
  • eigen bijdrage b

Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Nee, geen eigen risico

Deze zorg valt niet onder uw eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een verwijzing of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Nee, geen voorschrift of verwijzing

U kunt direct naar een zorgverlener voor deze zorg.

Toestemming

Nee, geen toestemming, maar vraag kraamzorg wel op tijd aan

Vraag kraamzorg op tijd aan. Dit kan eenvoudig online bij de kraamzorgorganisatie van uw keuze. Komt u er niet uit? Bel dan met onze Kraamzorg Service (088 668 97 05). Zij helpen u ook met uw andere vragen over kraamzorg.

Voor aanvullende kraamzorg heeft u een medische verklaring nodig

Heeft u aanvullende kraamzorg nodig? Dan heeft u een verklaring van de behandelend arts of verloskundige nodig waaruit de medische noodzaak blijkt. Die verklaring stuurt u mee met uw declaratie.

Laatste puntjes...

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die u niet nakomt (no show). En wat u allemaal aan ons moet doorgeven, zoals de geboorte van uw kind.

  • Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de kraamzorg die kraamverzorgenden normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

  • Het kraamcentrum of het geboortecentrum stelt het aantal uren kraamzorg vast volgens het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. In de loop van 2024 zal een nieuw protocol voor de indicatie gaan gelden: de Kraamzorg Landelijke Indicatie Methodiek (KLIM). In de testfase van dit nieuwe protocol mag het kraamcentrum of geboortecentrum het KLIM ook gebruiken. Als die methodiek officieel gaat gelden, dan moet het kraamcentrum of geboortecentrum die gebruiken.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties