ONVZ

Ik ben zwanger

Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Een bijzondere periode in uw leven waar veel bij komt kijken. U moet van alles regelen: van kraamzorg tot kraampakket. ONVZ helpt u hier graag bij. Daarnaast geven we tips en adviezen voor een goede en gezonde zwangerschap.

Verloskundige kiezen

Een verloskundige begeleidt u tijdens de zwangerschap en bereidt u voor op de bevalling. Als u zwanger bent, dan kunt u zonder verwijzing een afspraak maken bij een verloskundige. Sommige huisartsen leveren ook verloskundige zorg. In dat geval kunt u natuurlijk ook bij uw eigen huisarts terecht. Ter aanvulling op een verloskundige kunt u een
doula
of een geboortecoach inschakelen. Hier kunt u terecht met vragen, onzekerheden of angsten rondom zwangerschap of bevalling. Begeleiding door een doula of geboortecoach wordt niet vergoed, de zorg door een verloskundige wel. 
 
Heeft u een medische indicatie? Dan kunt u voor controle terecht bij een gynaecoloog in het ziekenhuis van uw keuze. Voor u naar de gynaecoloog gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts of verloskundige. Bij acute zorg is geen verwijzing nodig.

 

Regel uw kraamzorg zo snel mogelijk

Na uw bevalling heeft u recht op kraamzorg. Tijdens de kraamtijd geeft de kraamverzorgende zorg aan moeder en kind. Het is momenteel lastig om kraamzorg te vinden. Wij adviseren u om zo snel mogelijk kraamzorg aan te vragen wanneer u weet dat u zwanger bent. Lukt het niet om zelf kraamzorg te regelen? Neem dan contact op met de ONVZ Kraamzorg Service. Wij helpen u graag verder. 

Zoek via de Zorgzoeker met uw postcode eenvoudig naar een kraamzorgorganisatie bij u in de buurt. Als u een kraamzorgorganisatie heeft gevonden, neem contact met hen op om de aanvraag te regelen. De contactgegevens van de kraamzorgorganisaties staan in de Zorgzoeker. 

Heeft u de kraamzorg aangevraagd? Dan regelt de kraamzorgorganisatie uw aanmelding. Vaak dient een kraamzorgorganisatie de declaratie direct bij ons in. Stuurt de kraamzorgorganisatie de declaraties naar u toe? Dan kunt u deze zelf indienen via MijnONVZ of de ONVZ-app. De basisverzekering vergoedt kraamzorg. De eigen bijdrage die u hiervoor betaalt kan vanuit een aanvullende verzekering vergoed worden (ONVZ Vrije Keuze Benfit en hoger, ONVZ Bewuste Keuze Extra). 
 
Heeft u nog vragen? Dan helpt de ONVZ Kraamzorg Service u graag.
Zij zijn op werkdagen bereikbaar op 088 668 97 05. 

Zorgverlener zoeken

Via de ONVZ Zorgzoeker zoekt en vindt u gemakkelijk en snel een zorgverlener. Zoals een verloskundige of een kraamzorgorganisatie. Komt u er niet uit of zijn er wachtlijsten? Neem dan contact op met onze ZorgConsulenten.

Kraampakket aanvragen

Vraagt u het pakket voor de 30e week van uw zwangerschap aan? Dan krijgt u het kraampakket uiterlijk in de 34e week van uw zwangerschap thuisbezorgd.

Kraampakket aanvragen

Wordt het kraampakket vergoed?

Heeft u een aanvullende verzekering Vrije Keuze Benfit of hoger? Dan krijgt u het kraampakket vergoed. U kunt kiezen voor een duurzaam of een standaard kraampakket. ONVZ Bewuste Keuze kent geen vergoeding voor een kraampakket. Krijgt u geen vergoeding? Dan kunt u zelf online een kraampakket kopen bij Natalis. Dit kan via ons tegen een aantrekkelijke prijs. 

Wat is het verschil tussen een duurzaam en een standaard kraampakket?

Wij raden u het duurzame kraampakket aan. Hierin zitten herbruikbare producten, zoals een wasbare onderlegger en broekjes. Ook zit er een Cord ring (non-latex) in om de navelstreng af te binden. De producten zijn ecologisch en biologisch afbreekbaar. In het standaard kraampakket vindt u onder andere onderleggers en inlegverbanden. Bekijk de inhoud van het standaard kraampakket.

Bekijk het duurzame kraampakket

Kraampakket doneren

Heeft u ongebruikte spullen uit het kraampakket over? Dan kunt u deze doneren. Er bestaan verschillende stichtingen die kraammaterialen inzamelen. Vraag uw verloskundige naar een project bij u in de buurt. 

Prenataal onderzoek

Prenatale screening is het onderzoek naar aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Uw verloskundige of gyneacoloog bespreekt de mogelijkheden met u en uw eventuele partner. Pas daarna beslist u of u wel of geen screening wilt laten doen. U bent niet verplicht om mee te doen aan prenataal onderzoek. 

ONVZ Keuzehulpen

Heeft u vragen over prenatale (vervolg)onderzoeken, stuitbevalling, het draaien van het kind bij een stuitligging of een eerdere keizersnede? Raadpleeg met al deze vragen de ONVZ Keuzehulpen. Heeft u hulp nodig bij het invullen? Neem dan contact op met onze ZorgConsulenten. 

Gezond en fit zwanger 

Het is fijn als u gezond en fit de negen maanden van uw zwangerschap doorkomt. Op de website van Thuisarts.nl kunt u terecht met medische vragen en voor belangrijke adviezen over zwangerschap en bevalling.  Bijvoorbeeld over misselijkheid, zwangerschapsmasker, zwangerschapsdiabetes, meerling zwangerschappen, vroeggeboorte, keizersnede en pijnbestrijding. Gebruik hiervoor de zoekterm 'zwanger' op de website van thuisarts.nl.

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met bekkenklachten. Fysiotherapie kan dan uitkomst bieden. Kijk bij de vergoedingen voor meer informatie over bekkenfysiotherapie.

Hieronder hebben we een aantal artikelen voor u verzameld over gezondheid en zwangerschap. En wist u dat wij verschillende zwangerschapscursussen, zoals zwangerschapsyoga, vergoeden? Kijk bij de vergoedingen voor alle mogelijkheden. 

Stemmingswisselingen

Veel zwangere vrouwen ervaren zogenaamde ‘moodswings’, stemmingswisselingen. Dat is heel normaal. Want er gebeurt veel in uw lichaam en door hormonale schommelingen bent u emotioneler en onzekerder dan normaal. Soms nemen de emoties de overhand en kunt u zich depressief voelen. Dat is niet normaal en een reden om hulp te zoeken. Dit kan via de huisarts, maar ook online coaching is dan een optie. Kijk bij de vergoedingen voor alle vormen van hulp of op Thuisarts.nl voor meer informatie over zwangerschapsdepressie.

Bevalling

Uw bevalling kan thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis plaatsvinden. Dit is afhankelijk van uw situatie en wensen. Houd er rekening mee dat u soms een eigen bijdrage of uw eigen risico moet betalen. 

Alles over geboorte en de periode na de bevalling

Is uw kindje geboren? De komende tijd is spannend: het is wennen aan de nieuwe (gezins)situatie en bovendien moet u herstellen van de zwangerschap en bevalling. ONVZ helpt u hier graag bij. Daarnaast geven we tips en inspiratie om u te ondersteunen in deze periode. Zodat u nog meer kunt genieten van uw kraamtijd.

Direct naar: Mijn kind is geboren

Goed om te weten

  • De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties