Snel regelen

Zwangerschap en geboorte

Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Een bijzondere gebeurtenis waar veel bij komt kijken. Op deze pagina vindt u meer over het kiezen van een verloskundige, kraamzorg regelen, kraampakket aanvragen, bevalling en uw kind bijschrijven op uw polis.

Verloskundige kiezen

Zodra u weet dat u zwanger bent

Met uw vragen kunt u terecht bij een verloskundige die u tijdens de zwangerschap begeleidt. Als u zwanger bent, dan kunt u zonder verwijzing een afspraak maken bij een verloskundige. De verloskundige begeleidt u tijdens de zwangerschap en bereidt u voor op de bevalling. Sommige huisartsen leveren ook verloskundige zorg. In dat geval kunt u natuurlijk ook bij uw eigen huisarts terecht.

Vind een verloskundige in uw buurt >

Vergoeding verloskundige zorg >

Vergoeding prenatale screening (13-weken echo, 20-weken echo en NIPT test) >

Kraamzorg regelen

Zodra u weet dat u zwanger bent

Als u zwanger bent, heeft u recht op kraamzorg. Tijdens die bijzondere periode vlak na de bevalling geeft de kraamverzorgende moeder en kind zorg.

Wij adviseren u om zo snel mogelijk kraamzorg aan te vragen wanneer u weet dat u zwanger bent. Door een tekort aan kraamverzorgenden kan het anders voorkomen dat uw kraamzorg niet op tijd voor de bevalling geregeld is. 

U kunt de volgende stappen nemen om kraamzorg te regelen:

 • Zoek via de Zorgzoeker met uw postcode en huisnummer eenvoudig een kraamzorgorganisatie bij u in de buurt.
 • Als u een kraamzorgorganisatie heeft gevonden. Neem contact op met de kraamzorgorganisatie om de aanvraag te regelen. De contactgegevens van de kraamzorgorganisaties staan in de Zorgzoeker.
 • Heeft u de kraamzorg aangevraagd? Dan regelt de kraamzorgorganisatie uw aanmelding. Vaak dient een kraamzorgorganisatie de declaratie direct bij ons in. Stuurt de kraamzorgorganisatie de declaraties naar u toe? Dan kunt u deze zelf indienen via MijnONVZ of de ONVZ-app.
 • Heeft u nog vragen? Dan helpt de ONVZ Kraamzorg Service u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 05.

Vergoeding kraamzorg >

Snel en eenvoudig uw kraamzorg regelen

Door een tekort aan kraamverzorgenden, adviseren we u kraamzorg aan te vragen zodra u weet dat u zwanger bent. U kunt via de zorgzoeker met uw postcode eenvoudig een kraamzorgorganisatie bij u in de buurt zoeken. 

Zoek een kraamzorgorganisatie

Wordt het kraampakket vergoed?

Heeft u een aanvullende verzekering Benfit of hoger? Dan krijgt u het kraampakket vergoed. U kunt zelf kiezen of u voor het duurzame of het standaard kraampakket gaat. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan kunt u zelf een kraampakket kopen. Dit kan via ons met korting of bij een drogist of apotheek bij u in de buurt.

Bekijk de vergoeding van het kraampakket

Wat is het verschil tussen een duurzaam en een standaard kraampakket?

Wij raden u het duurzame kraampakket aan. Hierin zitten herbruikbare producten, zoals een wasbare onderlegger en broekjes. Ook zit er een Cord ring (non-latex) in om de navelstreng af te binden. De producten zijn ecologisch en biologisch afbreekbaar. Bekijk het duurzame kraampakket. In het standaard kraampakket zitten geen herbruikbare producten. Daarin vindt u bijvoorbeeld 10 onderleggers en 15 inlegverbanden. Bekijk de inhoud van het standaard kraampakket.

Bekijk het duurzame kraampakket

Bevalling

Uw bevalling kan thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis plaatsvinden. Dit is afhankelijk van uw situatie en behoefte. In de meeste gevallen kunt u ook zelf kiezen of en welke pijnbestrijding u wilt. Houd er rekening mee dat u soms een eigen bijdrage of uw eigen risico moet betalen.

Vergoeding zwangerschap en bevalling >

Uw kind bijschrijven op de polis

Na de bevalling 

Bent u bevallen? Gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. Schrijf uw baby binnen vier maanden na de bevalling bij op de polis, zodat hij/zij ook verzekerd is voor zorgkosten. Kinderen hoeven tot hun 18e verjaardag geen premie te betalen voor hun  zorgverzekering. U meldt uw zoon of dochter eenvoudig bij ons via ‘Mijn verzekeringen’ in MijnONVZ. 

Uw baby aanmelden >

 

Veelgestelde vragen kraamzorg

 • Neem dan contact met onze ONVZ Kraamzorg Service op. Zij helpen u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 05.

 • Neem dan contact met onze ONVZ Kraamzorg Service op. Zij helpen u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 05.

 • U bent niet verplicht om uw zwangerschap door te geven aan ONVZ. Wel kan het Service Center u helpen met vragen over zorg en vergoedingen. U kunt ons Service Center bereiken op 030 639 62 22.

 • Schrijf u dan zo snel mogelijk in bij een kraamzorgorganisatie. Via de zorgzoeker kunt u een kraamzorgorganisatie vinden. Kunt u geen kraamzorgorganisatie meer vinden? Neem dan contact met de ONVZ Kraamzorg Service op via 088 668 97 05.

 • U heeft recht op kraamzorg tot 10 dagen na de bevalling, het kan dus zijn dat u minder reguliere kraamzorguren thuis ontvangt na een opname in het ziekenhuis door de bevalling. Bekijk voor meer informatie de vergoeding Kraamzorg.

 • U betaalt voor kraamzorg geen eigen risico.

 • U betaalt voor kraamzorg wel een eigen bijdrage. Bekijk voor meer informatie de vergoeding Kraamzorg.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties