Gezinsuitbreiding

Mijn kind is geboren

Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje. De komende tijd is spannend. Uw eventuele partner en u moeten wennen aan de nieuwe situatie. En u moet herstellen van de zwangerschap en bevalling. Op deze pagina geven we tips en inspiratie om u te ondersteunen in deze periode. Zo kunt u nog meer genieten van uw kraamtijd.

Uw kind bijschrijven op de polis

Schrijf uw baby binnen vier maanden na de bevalling bij op uw polis bij ONVZ, zodat hij/zij ook verzekerd is voor zorgkosten. Kinderen hoeven tot hun 18e verjaardag geen premie te betalen voor hun zorgverzekering. U meldt uw zoon of dochter eenvoudig bij ons aan via ‘Mijn verzekeringen’ in MijnONVZ.

Fysiek herstellen na de bevalling

‘Tropenjaren’, zo beschrijven sommige ouders de eerste tijd met hun baby. Het is juist nu belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt. Verantwoord bewegen na de bevalling, gezond eten, voldoende slapen zijn daar voorbeelden van. ONVZ helpt u hier graag bij. We vergoeden bijvoorbeeld cursussen om weer fit te worden na de bevalling. In het vergoedingenoverzicht onderaan deze pagina leest u welke dat zijn. 

Gratis app bij incontinentieklachten

Heeft u na de bevalling last van incontinentie? URincontrol is een gratis app met tips en oefeningen. Uw klachten worden snel minder.

Tips en (medische) adviezen

Kijk ook eens op de website van Thuisarts.nl voor meer tips en (medische) adviezen voor de periode na de bevalling. Bijvoorbeeld voor informatie over bloedverlies, pijnlijke borsten, bloedarmoede, keizersnede enzovoort. Gebruik de zoekterm 'Bevalling'.

Postnatale depressie

50-80% van de vrouwen krijgt na de bevalling te maken met ‘babyblues’: kraamtranen, nervositeit, slapeloosheid, onzekerheid. Het is ook niet niks, zo’n bevalling. In de meeste gevallen drogen de kraamtranen binnen een paar dagen op. Soms is er echter meer aan de hand en blijven de klachten maandenlang aanwezig. Ongeveer 13% van de vrouwen krijgt na de bevalling last van een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd. Heeft u hier last van, zoek dan hulp via uw huisarts. U hoeft zich hier niet voor te schamen. 

Zorg voor de baby

Na de bevalling heeft u recht op kraamzorg. De kraamverzorgende geeft zorg aan moeder en kind. Ook geeft zij tips en adviezen over bijvoorbeeld het geven van borstvoeding.

Borstvoeding geven

U kunt uw kindje borstvoeding of flesvoeding (poedermelk) geven. De verloskundige en kraamverzorger kunnen u helpen bij het maken van een keuze. Of kijk hier voor meer informatie. 

Kiest u voor het geven van borstvoeding? Borstvoeding geven klinkt eenvoudig. Maar in de praktijk gaat het niet altijd (meteen) vanzelf. Bijvoorbeeld door problemen met het aanleggen, of als u onvoldoende melkproductie heeft. In de kraamtijd kan de kraamverzorgende u helpen bij het geven van borstvoeding. Daarvoor geldt de vergoeding Kraamzorg. Kunt u met uw vragen niet bij een kraamverzorgende terecht? Dan kunt u naar een lactatiekundige. Die kan u ook helpen in bijzondere situaties, bijvoorbeeld als u of uw kind een beperking heeft.

Heeft u gekozen voor ONVZ Vrije Keuze Optifit of hoger, dan kunt u ook een cursus Borstvoeding geven volgen. Kijk voor meer informatie bij de vergoedingen hieronder. 

Regular image

Reflux bij kinderen

Reflux betekent dat voeding die al in de maag zat, weer terugstroomt in de slokdarm. Dit gebeurt meerdere keren per dag. Vaak gebeurt dit na een voeding. Jonge kinderen kunnen hierdoor gaan spugen en huilen. Reflux komt veel voor bij baby’s. Bij de meeste kinderen gaat het vanzelf over. Ze hebben geen behandeling nodig. Gewone reflux hoort erbij. Heeft u kind veel klachten? Raadpleeg dan de Keuzehulp Reflux.

Naar ONVZ Keuzehulp

Veelgestelde vragen kraamzorg

  • Neem dan contact met onze ONVZ Kraamzorg Service op. Zij helpen u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 05.

  • U heeft recht op kraamzorg tot 10 dagen na de bevalling, het kan dus zijn dat u minder reguliere kraamzorguren thuis ontvangt na een opname in het ziekenhuis door de bevalling. Bekijk voor meer informatie de vergoeding Kraamzorg.

  • U betaalt voor kraamzorg geen eigen risico.

  • U betaalt voor kraamzorg wel een eigen bijdrage. Bekijk voor meer informatie de vergoeding Kraamzorg.

  • De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties