Alle artikelen

Train jezelf mentaal fit

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 5 december 2023

Wie mentaal fit is, is veerkrachtiger. Je kunt beter omgaan met tegenslagen, geniet meer en zit lekkerder in je vel. Net als aan je fysieke fitheid kun je ook aan je mentale fitheid werken, vertelt Nicole Nijholt van het Trimbos-instituut.

“Veel mensen werken aan hun fysieke fitheid om gezond te blijven, maar mentale fitheid is net zo belangrijk. Die bestaat uit heel veel bouwstenen, zoals gezond leven, zingeving, optimisme, in balans zijn en het hebben van sociale relaties.”

Model van een brein in het geel

Beeld: Van Lennep

Neem even afstand

“Je kunt op verschillende manieren werken aan de verbetering van je mentale fitheid. Eet gezond, slaap voldoende, beweeg en doe dingen die je leuk vindt. Blijf in contact met anderen, denk positief en laat problemen zich niet opstapelen. Dat lukt soms niet in één keer en het hoeft ook niet allemaal tegelijk. Als je bijvoorbeeld op hogere leeftijd minder mobiel wordt, kun je minder ondernemen, wat ten koste kan gaan van een stukje levensvreugde. Bedenk dan wat je wel kunt. Je aansluiten bij een club bijvoorbeeld of even aandacht besteden aan een ander. In deze tijd zijn er veel factoren die een mens van slag kunnen maken, zoals zorgen over het klimaat en oorlogen. Ons advies zal nooit zijn: lees geen nieuws meer. Maar wel: als je last hebt van iets, neem er dan even afstand van en concentreer je op de dingen waarop je wél invloed hebt.”

Train je mentale fitheid

“Je kunt ook oefeningen doen om mentaal fitter te worden. Schrijf bijvoorbeeld je zorgen op, dan zijn ze uit je hoofd en zul je er minder snel over piekeren. En om negatieve gedachten te ontkrachten, kun je je inbeelden dat er in je hoofd een playlist met piekergedachten op staat. Je kunt die gedachten niet weghalen, maar je hoeft er niet naar te luisteren. Elke keer als er piekergedachten komen, denk je: oh, dat is die playlist weer. Daar hoef ik niet naar te luisteren. Oefenen om mentaal fitterte worden of te blijven is een continu proces. Bouw de oefeningen rustig op en blijf ze doen. En ook als het goed met je gaat, is het belangrijk om je mentale fitheid te onderhouden. Iedereen kan via dit soort oefeningen met zijn of haar mentale fitheid aan de slag.”

Oefenen om mentaal fitter te worden is een continu proces"
Nicole Nijholt Trimbos-instituut

1. Oefen je ademhaling

Goed ademhalen kan helpen om stressklachten te verminderen. Met een goede ademhaling daalt je hartslag, heb je minder spanning in je spieren en voel je meer rust. Kijk hier voor een ademhalingsoefening.

2. Laat los

Richt je op de dingen waar je invloed op hebt en probeer los te laten waar je geen invloed op hebt.

3. Leuke dingen doen

Je mentale fitheid verbetert als je dingen doet die je leuk en belangrijk vindt. Je ervaart meer balans en hebt meer energie.

4. Contact met anderen

Voor veel mensen zijn relaties de belangrijkste bron van geluk en welzijn. Contact met anderen zorgt ervoor dat je je verbonden voelt.

5. Beter omgaan met stress

Als je mentaal fit bent, kun je beter omgaan met stress, ben je vrolijker, geniet je meer en ben je creatiever.

6. Kom in beweging

Sporten en bewegen hebben een positieve invloed op je mentale gezondheid.

7. Oefenen, oefenen, oefenen

Om je mentale fitheid te verbeteren, kun je oefeningen doen. Je vindt hier een aantal voorbeelden.

8. Vraag om hulp

Vraag om hulp als je het niet alleen kunt. Bijvoorbeeld bij de info- en advieslijn van Mentaal Vitaal.

9. Los op

Los problemen die je zelf kunt oplossen direct op, stel het niet uit. Zo zorg je ervoor dat problemen niet groter worden of zich opstapelen.

Regular image

Mentaal fit, ook op het werk

Uit cijfers van TNO blijkt dat een op de vijf mensen burn-outklachten heeft. Hoe zorgen we dat we mentaal fit blijven, ook op het werk? Bas Habets, Consultant Wellbeing bij ONVZ, biedt werkgevers tools op het gebied van preventie.

Lees hier het interview met Bas